Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο «κόκκινο» τα γηροκομεία εν αναμονή του β' κύματος κορωνοϊού - Ανησυχία για τη διασπορά, στους 273 οι νεκροί

Στο «κόκκινο» τα γηροκομεία εν αναμονή του β' κύματος κορωνοϊού - Ανησυχία για τη διασπορά, στους 273 οι νεκροί
Κόκκινος συναγερμός για την επέλαση του κορωνοϊού -  Βόμβες οίκοι ευγηρίας και… η Αττική
(Συνεχές upd) Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατυπώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη διασπορά του ιού όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη την χώρα.
Μάλιστα, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν τα κενά ασφαλείας που καταγράφονται σε κρίσιμους τομείς, όπως π.χ. στα γηροκομεία ή σε δομές μεταναστών καθώς και το μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών, παράμετροι που μπορεί να αποτελέσουν τη «σπίθα» για μια ανεξέλεγκτη «πυρκαγιά».
Υπό αυτά τα δεδομένα και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, και ενώ αναμένεται να έρθει και η γρίπη, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και αυστηροποιούνται τα μέτρα τόσο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όσο και δομών μεταναστών ενώ παράλληλα συστήνεται σε όλους τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας και να τηρούν όσο το δυνατόν τις αποστάσεις.
Σε αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση τα σχολεία να ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση επιθυμούν η επιστροφή των μαθητών να γίνει αφού περάσουν περίπου δύο εβδομάδες από την επιστροφή των περισσότερων αδειούχων του καλοκαιριού.
Ο Σεπτέμβριος εκτιμάται ότι θα είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας για το τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς μένει να φανεί αν θα συνεχιστούν τα ρεκόρ που καταγράφηκαν τον Αύγουστο ή αν θα αρχίσει να περιορίζεται η διασπορά του ιού, έτσι ώστε να μην είναι σε έξαρση και να μη συμπέσει με την εποχιακή γρίπη από τα τέλη Οκτωβρίου.
Άλλωστε πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως το ΕΣΥ θα δεχθεί τεράστια πίεση από το Νοέμβριο και έως την ερχόμενη άνοιξη και για αυτό το λόγο συστήνουν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εξοπλιστούν με υπομονή για τους επόμενους μήνες.
H ανησυχία μετά τις μολύνσεις που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Μαρούσι είναι έντονη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε δομές φιλοξενίας αυξάνεται εν' αναμονή του β' κύματος της πανδημίας.
Το νέο περιστατικό σημειώνεται την ώρα που οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι αυξάνονται δραματικά. Συγκεκριμένα ο αριθμός των νεκρών από τα κρούσματα στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» ανέρχονται πλέον σε 22 μετά και τον θάνατο ενός 81χρονου στο νοσοκομείο Παπανικολάου το απόγευμα της Τετάρτης.
Η νέα εστία διασποράς του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι εντοπίστηκε μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους στη μονάδα, στο πλαίσιο των ελέγχων σε κλειστές δομές και διαπιστώθηκε ότι 19 ηλικιωμένοι, που διαβιούν στο γηροκομείο Cantaurea είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι πρώτοι οκτώ ενημερώθηκαν χθες ότι είναι θετικοί και τα αποτελέσματα των τεστ που έδειξαν ότι άλλοι έντεκα έχουν επίσης προσβληθεί βγήκαν σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι ασυμπτωματικοί πλην ενός που είχε πυρετό.

Σε καραντίνα δέκα ημερών το γηροκομείο στο Μαρούσι

Σε καθεστώς καραντίνας τίθεται για δέκα ημέρες, ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου καταγράφηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού, θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.
Ειδικότερα τα κρούσματα διαπιστώθηκαν σε 18 φιλοξενούμενους της δομής και σε ένα μέλος του προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έως τις 12 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν τα εξής:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
-Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν την Τρίτη από το γηροκομείο στην κλινική Παμμακάριστο και 10 ακόμη αναμένεται να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό. Αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλα τεστ. Σύμφωνα με την δικηγόρο του γηροκομείου, η δομή φιλοξενεί περίπου 100 τρόφιμους.

Στα 233 τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.757, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Τα 2.141 (19,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.779 (44,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 94,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 99 (36,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 233, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10757 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 273 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 38 (73.7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image


Image

Image

Image
 
Σε καραντίνα 14 ημερών η δομή μεταναστών στη Μόρια μετά το πρώτο θετικό κρούσμα

Σε καραντίνα 14 ημερών τέθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου μετά το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο κέντρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επιβεβαιώθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μετανάστης 40 ετών σομαλικής καταγωγής, ο οποίος και παραμένει απομονωμένος.
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου, το οποίο λόγω και των ασφυκτικών συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο, έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενεργοποιήθηκε άμεσα.
Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.
Επιπλέον, κλιμάκιο επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα μεταβαίνει στην περιοχή.
Σε ανακοίνωση του υπ.Μετανάστευσης αναφέρεται πως ο 40χρονος Σομαλός επέστρεψε παράτυπα στο κέντρο μεταναστών.
«Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.
Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου.
Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.  
Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες.
Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής.
Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.    
Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.  
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας».

Βατόπουλος (καθ.Μικροβιολογίας): Ο ιός είναι παντού, σε όλη την Ελλάδα – Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει

Το καμπανάκι του κινδύνου πως ο ιός είναι παντού, σε όλη την Ελλάδα και πως είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει ήχησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε τρεις λόγους που δείχνουν πως ο κορωνοϊός στην χώρα είναι μια «πυρκαγιά» έτοιμη να ξεφύγει.
«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα.
Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές.
Αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Μάλιστα ο κ.Βατόπουλος αναφέρθηκε και στα στοιχήματα που έχει μπροστά της η χώρα.
«Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε.
Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα.
Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα.
Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα.
Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή.
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, αρά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» είπε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά».
«Το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές. Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.
Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων» είπε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου θα βολέψει, καθόσον θα έχουν οργανωθεί λίγο τα πράγματα, θα έχει γίνει η επιστροφή από τις διακοπές και η σχετική απομόνωση των παιδιών και των νέων από διακοπές.

Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Στα 10.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι στα 10.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες
Ερωτηθείς για το περιστατικό στην Ξάνθη, όπου ασθενής νόσησε ξανά από κορωνοϊό ο κ.Δερμιτζάκης σημείωσε πως δεν είναι απίθανο, υποστηρίζοντας πως «θα μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή».
«Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο.
Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού από την αρχική του εμφάνιση μέχρι σήμερα, ότι η μία μετάλλαξη έχει δείξει υψηλότερη μεταδοτικότητα του ιού.
Όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε πως δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων λόγω των σχολείων.
Η τήρηση των αποστάσεων είναι σημαντική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από κάθε σχολείο και να κάνουν το maximum των μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν και όχι το minimum.
Κάθε σχολείο θα πρέπει να γίνει πιο ιδιαίτερο στα μέτρα του, πέρα του minimum.
Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ορίσει κάθε λεπτομέρεια για το πώς θα λειτουργήσει η κάθε τάξη» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.

Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα – Επικαιροποίηση μέτρων εάν χρειαστεί

Τη θέση ότι κανείς δεν θα είναι στην τάξη χωρίς μάσκα διατύπωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.
«Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο σε καιρό πανδημίας.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα σχολεία.
Δε θα μπαίνει κανείς στην τάξη χωρίς μάσκα.
Ούτε μαθητής, ούτε καθηγητής ούτε γονιός, οποιοσδήποτε.
Xρήση μάσκας απ’ όλους και στα λεωφορεία, οδηγούς, συνοδούς, μαθητές» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε ότι εάν εμφανιστεί ένα κρούσμα κλείνει το τμήμα και γίνεται ιχνηλάτηση.
«Αν το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός, και όχι μαθητής, γίνεται ιχνηλάτηση, και μπορεί να κλείσουν και περισσότερα τμήματα.
Εξάλλου, μια έξαρση κρουσμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να ακολουθήσει κλείσιμο σχολικής μονάδας, με τηλεκπαίδευση των μαθητών, καθότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές» είπε η κα.Κεραμέως.
«Δε θα διστάσουμε αν χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τα μέτρα, θετικά ή αρνητικά, με φροντίδα στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση» είπε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην απόφαση του να ανοίξουν τα σχολεία στις 14/9.
«Τα κρούσματα του Αυγούστου έδειξαν σε μεγάλο βαθμό ότι συνδέονται με ασυμπτωματικούς.
Στόχος μας ήταν να κατασταλάξει και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα μετά την επιστροφή των εκδρομέων, να μην μετακινούνται δύο και τρεις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Ένα 15% δεν είχε γυρίσει ακόμα στα αστικά κέντρα.
Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουν οι εκδρομείς για να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα» τόνισε η κα. Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια, «έχουμε προχωρήσει στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών»…
«Και οι μάσκες και τα αντισηπτικά θα είναι στις θέσεις τους, ήταν ξεκάθαροι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ» τόνισε η κα.Κεραμέως, η οποία προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα σχολεία.
 
Τσιόδρας: Μαχαίρι με δυο όψεις αλλά αναγκαία η μάσκα – Είναι το προσωπικό μας lockdown

Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 97 εκ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές.
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.
Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

«Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.
Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.
Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα.
Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε.
Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

«Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες»

Και συνέχισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά.
Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό.
Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές.
Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».
«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης