Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε άμυνα, αναδρομικά συνταξιούχων και έκτακτες δαπάνες για τον κορωνοιό τα 2,5 δισ. από το 10ετές ομόλογο

Σε άμυνα, αναδρομικά συνταξιούχων και έκτακτες δαπάνες για τον κορωνοιό τα 2,5 δισ. από το 10ετές ομόλογο
Στον κουμπαρά των διαθεσίμων μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι έκτακτες δαπάνες για την άμυνα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα κατευθυνθούν τα 2,5 δισ. ευρώ
Στον κουμπαρά των διαθεσίμων μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι έκτακτες δαπάνες για την άμυνα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα κατευθυνθούν τα 2,5 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε χθες 2/9 το ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Με δεδομένο ότι πολύ γρήγορα το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορωνοϊού, η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο με ημερομηνία λήξης στις 18 Ιουνίου του 2030 ήταν πολύ ισχυρή.
Οι προσφορές που δέχτηκε συνολικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έφτασαν στα 18,2 δισ. ευρώ καλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερο από 7 φορές. Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση ποσού κοντά στο 1,5-2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην οικονομία και την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση, καθώς τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία (πρόγραμμα SURE) δεν έχουν ακόμη εισρεύσει στην Ελλάδα, ενώ οι πόροι, ύψους 32 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν μετά την άνοιξη του 2021.
Λόγω της υψηλής προσφοράς το επιτόκιο της έκδοσης -γνωστό και ως ετήσιο «κουπόνι»- διαμορφώθηκε στο 1,21% και είναι αυτό τελικά που ενδιαφέρει τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές αγορές βλέποντας την Ελλάδα ως επενδυτικό καταφύγιο. Στο οικονομικό επιτελείο επέλεξαν να κινηθούν συντηρητικά δίνοντας εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να μη δανειστεί περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, μολονότι οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, για να μην «τσιμπήσει» το τελικό επιτόκιο.
Είναι σαφές ότι αν η Ελλάδα έβγαινε σήμερα στις αγορές, τα επιτόκια θα ήταν πολύ διαφορετικά λόγω της πίεσης που θα δέχονταν οι ελληνικοί τίτλοι από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το βάθος της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο (άνω του 15% λένε οι τελευταίες πληροφορίες) και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου» και ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς ομολόγου, τον Απρίλιο 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 3 δισ. ευρώ από το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιούνιο, το οποίο επανεξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αυξάνοντας στα 5,5 δισ. ευρώ το μέγεθος της έκδοσης. Συνολικά για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις ύψους έως και 14 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί προ κορονοϊού ήταν για 4-8 δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα η χώρα έχει δανειστεί 10 δισ. ευρώ μόνο από ομόλογα, πέραν των άλλων αγορών που έχουν γίνει από έντοκα γραμμάτια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης