Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα… κάγκελα οι Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης, νόμος τις υποχρεώνει να πληρώσουν 10.000 ευρώ στο Συνεγγυητικό

Στα… κάγκελα οι Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης, νόμος τις υποχρεώνει να πληρώσουν 10.000 ευρώ στο Συνεγγυητικό
Χωρίς καμία κάλυψη η καταβολή ποσού σημειώνουν - Πως μπορούν να το αποφύγουν-Η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που σήμανε συναγερμό
Μια απίθανη διάταξη που ψηφίστηκε στο νόμο 4706/2020 έχει βάλει φωτιά στις ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης) περισσότερο γνωστές και από την προηγούμενη ονομασία τους ως ΕΛΔΕ.
Ειδικότερα στο άρθρο 73 του εν λόγω εισάγεται διάταξη που τροποποιεί το νόμο που διέπει μεταξύ άλλων και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και η οποία προβλέπει ότι οι ΑΕΕΔ υποχρεούνται να καταβάλλουν η κάθε μια από 10.000 ευρώ στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο εφ όσον δεν διαθέτουν ασφάλισης επαγγελματικής αποζημίωσης.
Ανατρέχοντας στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν μπορεί κάποιος να … φωτιστεί καθώς αναφέρει τα εξής:
«Με την προσθήκη νέας παραγράφου δ) στην παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 2533/1997 καθορίζεται το ύψος της αρχικής εισφοράς των ΑΕΕΔ στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο στο ποσό των 10.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και τις προσφερόμενες επενδυτικές υπηρεσίες των εταιριών αυτών.
Η προσθήκη αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να ρυθμιστεί το ύψος της εισφοράς για τις ΑΕΕΔ που σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 87 του ν. 4514/2018 υπόκεινται στις διατάξεις των άρθρων 61 έως 78 του ν. 2533/1997 και συμμετέχουν στο Συνεγγυητικό με εισφορές στο Κεφάλαιό του, εφόσον δεν διαθέτουν ισοδύναμη της προστασίας των πελατών τους ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης».
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους αποζημίωση θα παρέχει το Συνεγγυητικό στους πελάτες των ΑΕΕΔ οι οποίοι ουσιαστικά λειτουργούν ως διαμεσολαβητές και δεν επιτρέπεται να κατέχουν χρήματα, μετοχές ούτε να παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και οι λογαριασμοί των πελατών τους βρίσκονται στις Χρηματιστηριακές, ΑΕΠΕΥ οι οποίες καλύπτονται επίσης από το Συνεγγυητικό.
Στελέχη ΑΕΕΔ αναφέρουν στο bankingnews ότι η διάταξη είναι απαράδεκτη καθώς οι εταιρίες καλούνται χωρίς αντίκρισμα για τους πελάτες τους να διαθέσουν το 25% του ελάχιστου ιδρυτικού τους και το 33% των ελάχιστων ιδίων κεφαλαίων και επισημαίνουν ότι αν δεν αλλάξει η διάταξη θα επέλθει αφανισμός του κλάδου. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η διάταξη αποτελεί απαράδεκτο ρουσφέτι του Υπουργείου Οικονομικών προς τις Χρηματιστηριακές εταιρίες προκειμένου οι τελευταίες να αποφύγουν να πληρώσουν τις πρόσθετες εισφορές που θα έπρεπε ήδη να έχουν αποδώσει.
Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά ότι προτιμούν να  δώσουν χρήματα στις ασφαλιστικές εταιρίες όπου η ασφάλιση τους καλύπτει αποζημιώσεις από αξιώσεις τρίτων για πλημμελή άσκηση επαγγέλματος καθώς και έξοδα υπεράσπισης ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των κατηγοριών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΑΕΕΔ δεν είχαν πάρει για τη διάταξη και υπέστησαν σοκ σήμερα όταν έλαβαν επιστολή από τη Διεύθυνση Φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία αναφέρει τα εξής :
«Κύριοι,
Εφιστούμε την προσοχή σας στην άμεση τήρηση του άρθρου 73 του ν. 4706/2020 το οποίο τροποποιεί την παρ.2 του άρθρου 71 του ν.2533/1997. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη οι εισφορές των ΑΕΕΔ στο κεφάλαιο του Συνεγγυητικού ορίζονται σε δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σημειώνεται ότι η  ανωτέρω διάταξη εφαρμόζεται στις ΑΕΕΔ οι οποίες δεν διαθέτουν ασφάλιση επαγγελματικής αποζημίωσης, σύμφωνα με την παρ.9 του άρθρου 87 του ν.4514/2018.»

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης