Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο «χαστούκι» Fitch στην Τουρκία - Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των τραπεζών

Νέο «χαστούκι» Fitch στην Τουρκία - Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook των τραπεζών
Νέο «χαστούκι» της Fitch στην Τουρκία
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) για τις τουρκικές τράπεζες η Fitch Ratings, σε συνέχεια ανάλογης δράσης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Μεταξύ αυτών και οι δύο κρατικές τράπεζες Turkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi και Turkiye Ihracat Kredi Bankasi.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται, εκτός από την υποβάθμιση της Τουρκίας από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τον κίνδυνο αυξημένης πίεσης στα εξωτερικά οικονομικά της χώρας, εν μέσω αυξημένης αστάθειας της αγοράς.
Επίσης, η υποβάθμιση του outlook αντικατοπτρίζει την πιθανότητα κρατικής παρέμβασης που θα εμπόδιζε την ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εξωτερικό χρέος.
Υπενθυμίζεται πως, στις 22/8, η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό -από σταθερό μέχρι πρότινος- το outlook της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας σε ΒΒ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εξαντλήσεως των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της μειωμένης αξιοπιστίας νομισματικής πολιτικής, έχουν επιδεινώσει τους «εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους».
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ εφάρμοσε μέτρα όπως με την αθρόα διοχέτευση πίστωσης στη αγορά.
Επίσης, διατηρεί τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, αντί να συσφίξει τη ρευστότητα, στηριζόμενη σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν συρρικνωθεί στα 45,4 δισ. δολάρια έως τις 14 Αυγούστου από 81,2 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.
«Υπήρξαν μεγάλες νομισματικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της τουρκικής λίρας», υπογραμμίζει ο οίκος στην αξιολόγησή του.
«Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν υποβαθμίσει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», προσθέτοντας, τονίζοντας ότι μία μείωση των επιτοκίων είναι αναγκαία για την αλλαγή των προοπτικών.
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, στο 11,8% τον Ιούλιο με μέσο όρο 11,7% το 2015-2020 ενώ προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων στο 9,25% στα τέλη του 2020 και 10,25% στα τέλη του 2021.
Η οικονομία των 750 δισεκ. δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο με τη συμμετοχή 23 οικονομολόγων.
Σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο οίκος Fitch ανέφερε επίσης ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών προκαλεί τριγμούς στην αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια εντείνουν τους κινδύνους για περαιτέρω εξωτερικές πιέσεις.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν συρρικνωθεί στα 45,4 δισ. δολάρια έως τις 14 Αυγούστου από 81,2 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.
Η αξιολόγηση αυτή έρχεται χρονικά λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan περί ανακάλυψης κοιτασμάτων 320 δισεκ. κυβικών τόνων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, επρόκειτο για εξέλιξη που θα άλλαζε την πορεία της γειτονικής χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης