Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν έχει ξανασυμβεί τουρκικό ερευνητικό σκάφος να παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα επί 20 ημέρες

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν έχει ξανασυμβεί τουρκικό ερευνητικό σκάφος να παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα επί 20 ημέρες
Υπάρχει κενό στρατηγικής στην κυβέρνηση, χώρες που ήταν δίπλα μας φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Επίθεση στην κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει ξανασυμβεί τουρκικό ερευνητικό σκάφος να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εδώ και 23 ημέρες.
«Η Τουρκία δεν ενεργεί απλώς στο πλαίσιο της αναθεωρητικής στρατηγικής της, προβάλλει επιπλέον φιλοδοξίες, να επιβληθεί σαν ναυτική μεσογειακή δύναμη.
Έτσι προκύπτει και η σύγκρουση συμφερόντων με τη Γαλλία.
Αυτό που είναι προς το συμφέρον μας είναι να αναδείξουμε τις επιπτώσεις που έχει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με κατεξοχήν χαρακτηριστικά που δεν βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Να κάνουμε τις δικές μας “κόκκινες γραμμές” να γίνουν ευρωτουρκικές “κόκκινες γραμμές” και να υπάρξουν ισχυρές κυρώσεις που να πλήττουν την οικονομία της, ιδιαίτερα τώρα που είναι ευάλωτη.
Κυρώσεις όχι τιμητικού χαρακτήρα, αλλά προληπτικού, να σκέφτονται δύο και τρεις φορές πριν κάνουν κάτι.
Δυστυχώς, χώρες που ήταν δίπλα μας και μάλιστα εξ’ ορισμού, μοιραζόμασταν στρατηγικά συμφέρονται, όπως Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, φαίνεται να έχουν διαφοροποιηθεί.
Οι εξηγήσεις είναι δύο, τα αποκλίνοντα συμφέροντα στη Μεσόγειο και η σημαντική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συγκαλέσει τις 7 χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Εμείς αυτόν τον θεσμό τον είχαμε συγκαλέσει και για εθνικά και για οικονομικά ζητήματα.
Η Ιταλία βλέπει τη στάση της Τουρκίας να επηρεάζει τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει στη Λιβύη.
Και φυσικά, αδυναμία της Ευρώπης είναι ότι δεν έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία την καθιστά νάνο.
Όλα αυτά είναι που πρέπει να τα έχουμε υπόψιν μας.
Λείπει το σχέδιο.
Τα ίδια προβλήματα, με αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών είχαμε κι εμείς, όταν για πρώτη φορά, ζητήσαμε μαζί με την Κύπρο, να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2019.
Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση.
Εμείς είχαμε συστηματική προετοιμασία και σχέδιο και τα καταφέραμε.
Η κυβέρνηση είναι αντιφατική, πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ότι είναι στρατηγική επιλογή να μην ζητηθούν τότε κυρώσεις.
Αν όμως δεν τις προετοιμάσεις τις κυρώσεις δεν πρόκειται να τις πάρεις.
Ένα μήνα πριν ζητάει τις κυρώσεις ο Μητσοτάκης, αυτό το διάστημα δεν είναι αρκετό για να μεταπειστούν αυτοί που είναι σχετικοί και κυρίως να μετακινηθεί η Γερμανία που είναι σαν τάνκερ.
Κάθε καθυστέρηση δική μας, κάθε κενό…» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Κατρούγκαλος.
«Στην καλύτερη περίπτωση 24-25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε απόφαση για τις κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό δίνει έναν μήνα καιρό στην Τουρκία να συνεχίζει την επιθετικότητά της.
Δεν έχει ξανασυμβεί 22 μέρες ή 23, έχουμε χάσει το μέτρημα, τουρκικό ερευνητικό να κάνει έρευνες και να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Όταν καταλογίζουμε κενό στρατηγικής στην κυβέρνηση το καταλογίζουμε σε αυτό το επίπεδο.  
Υπάρχει κενό στρατηγικής στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για το τι θα έκανε ο ίδιος ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα μιλήσει υποθετικά και αναφέρθηκε στα όσα έγιναν το 2018.
«Εμείς είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση να πράξει αναλόγως με αυτά που κάναμε το 2018.
Τα πράγματα είναι από άποψη κινδύνου σημαντικότερα αυτή τη στιγμή.
Τον Ιούνιο του 2019, έγινε το τελευταίο ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Το ζήτημα ήταν το ίδιο.
Οι Τούρκοι ήταν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου και είχαμε πληροφορίες ότι θα προχωρήσουν προς το Καστελόριζο.
Τότε είχε δοθεί εντολή ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σενάριο, να υπάρξει αποτροπή.
Η ευθύνη είναι στην πολιτική ηγεσία αυτή τη στιγμή, όχι στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ανέκαθεν η στάση της χώρας ήταν η αποτροπή χωρίς κλιμάκωση.
Όμως πρώτη φορά δεν απαντάμε για 21 μέρες, δεν έχει ξανασυμβεί» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει οι προκλήσεις να μένουν αναπάντητες γιατί δημιουργούν κενά».
«Ο σκοπός μας πρέπει να είναι η Τουρκία να συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου και να πειστεί ότι ο τσαμπουκάς είναι ακριβός και να μην πιστεύει ότι αν κάτσει στο τραπέζι θα έχει κάτι να κερδίσει.
Όσον αφορά τα διμερή, χρειάζεται μια αποφασιστική στάση.
Η Τουρκία να ξέρει ότι δεν θα κερδίσει κάτι όσα πλοία και να στείλει» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης