Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στις 14/9 το άνοιγμα των σχολείων – Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την πορεία του κορωνοϊού, μετά τα ρεκόρ του Αυγούστου

Στις 14/9 το άνοιγμα των σχολείων – Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την πορεία του κορωνοϊού, μετά τα ρεκόρ του Αυγούστου
Στους 271 οι νεκροί - Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ από τέλη Νοεμβρίου - Εκτιμήσεις ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 50 φορές πάνω από αυτά που καταγράφονται
(upd7) Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση προς τους γονείς για επιστροφή από τις θερινές διακοπές και οικειοθελή απομόνωση ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού και να μην επιτραπεί η διασπορά της νόσου.
Η εξέλιξη αυτή πάντως ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης που ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του χρόνου και της ύλης που χάθηκε κατά την περσινή χρονιά.
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για την εξέλιξη της επιδημίας, τονίζοντας ότι αν και τα τελευταία τρία 24ωρα φαίνεται μια μείωση των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι μια νέα έξαρση μολύνσεων.
Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουν πως οι δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και για το πώς θα κυλήσει τους επόμενους μήνες η επιδημία.
Πάντως, ο Αύγουστος έφυγε με ρεκόρ καθώς κατά τη διάρκεια του καταγράφηκαν συνολικά 5.840 κρούσματα και 60 θάνατοι, όταν από την έναρξη της επιδημίας έως και την 31η Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 4.477 κρούσματα και 206 νεκροί.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 271 ενώ προβληματισμός επικρατεί για τις κλειστές δομές μετά τους 20 νεκρούς του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι, τα 30 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στο Βύρωνα και τη θετική γυναίκα στον ιό που διαγνώστηκε στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν στις βάσεις τους

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.
Όπως είπε η υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει.
Επανέλαβε, έτσι, την έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Πέτσας: Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική.
Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού.
Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους - κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού - από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες - φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ από τέλη Νοεμβρίου – Είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο

Τη θέση ότι το ΕΣΥ θα δεχθεί πιθανότατα τεράστια πίεση από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την ερχόμενη άνοιξη διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο που θέλει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους  άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο.
Κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.
«Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση.
Είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί.
Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο.
Χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.
Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές» υποστήριξε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.
«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, υποστήριξε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
«Το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.
Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο κ.Σύψας αναφέροντας πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Πενήντα φορές πάνω τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού

Την εκτίμηση πως τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που καταγράφονται σε ημερήσια βάση διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί.
Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως κατά την εκτίμηση του τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεαρές ηλικίες και χωρίς συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή τους.
«Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα.
Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «άλλο πρόβλημα αναφορικά με τον ιό είχαμε την περίοδο Μάρτιου- Απριλίου όταν και γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα που ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του και πιθανότατα εντελώς άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα».

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Δεκάδες κρούσματα σε δομή ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα

Από τις 21.00 χθες 31/8, και για 14 ημέρες, έως 14-09-2020 και ώρα 21.00, θα ισχύσει η καραντίνα στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, όπου διαπιστώθηκαν τα 28 κρούσματα κορονοϊόυ, μετά από ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
Το καθεστώς περιοριστικών μέτρων τέθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, "για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19".

Σύμφωνα με την απόφαση:

-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Ειδικότερα:
-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας.
-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 18.00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Στους 271 οι νεκροί

Στους 271 ανέρχονται οι νεκροί καθώς τις τελευταίες ώρες υπέκυψαν άλλοι 5 άνθρωποι από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 31/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 183 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Image
Τα 2.089 (20,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 4.570 (44,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 10 (27μ8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 94,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από τους 269 θανάτους οι 96 (36.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Νέα αυστηρά μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού εισέρχεται και το Ηράκλειο Κρήτης.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.
Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και ώρα 06:00.

Σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου

Σειρά νέων περιοριστικών μέτρων έχουν τεθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Ζακύνθου.
Ειδικότερα, από το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6 το πρωί,  ισχύουν τα εξής:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 07:00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Παράλληλα,  στο ίδιο καθεστώς με την Αττική τίθεται πλέον και η Ημαθία, καθώς απαγορεύεται πλέον η λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 24:00 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης, ενώ τίθεται και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Τέλος, παρατείνονται για 14 μέρες τα ειδικά μέτρα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Χαλκιδική και Χανιά.

Παράταση μέτρων μέχρι 11/9

Παράλληλα, δόθηκε παρατάση στα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό για ακόμη 14 μέρες, έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Τα μέτρα που παρατείνονται αφορούν στα εξής:
-Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
-Μέτρα προστασίας σε παραλίες
-Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
-Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
-Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
-Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
-Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
-Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
-Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές


Μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-Cov-2, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής άρχισαν από χθες Δευτέρα 31/8, τα εξειδικευμένα κλιμάκια Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, επισκέπτονται διαδοχικά, τις παραπάνω δομές και προβαίνουν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό, και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η γεωγραφική διασπορά, η διαχρονική τάση και εξέλιξη ανά περιοχή, περιστατικά θανάτων, η ζήτηση στο call center 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ - όπου ο αριθμός εισερχόμενων κλήσεων ξεπέρασε τις 95.000 -,η εμπειρία Ιατρικών συμβούλων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές, όπως επίσης και η ανταπόκριση από την εξέταση και επίσκεψη των κλιμακίων σε περίπου 50 κοινωνικές δομές, έως σήμερα.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης