Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία με το Oruc Reis ξεκάθαρα αμφισβητεί την θαλάσσια δικαιοδοσία από Καστελόριζο έως Κρήτη – Επικίνδυνες οι όψιμες συμμαχίες της Ελλάδος

Η Τουρκία με το Oruc Reis ξεκάθαρα αμφισβητεί την θαλάσσια δικαιοδοσία από Καστελόριζο έως Κρήτη – Επικίνδυνες οι όψιμες συμμαχίες της Ελλάδος
Όχι δεν θα γίνει πόλεμος… αλλά θέλουν να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με ένα βασικό στόχο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Παρά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδος με Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ, παρά την διεθνή αντίδραση και τις… λεκτικές αποδοκιμασίες της Τουρκίας, παρά την αποφασιστικότητα της Ελλάδος… η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan δεν έχουν αλλάξει στρατηγική.
Κάνοντας χρήση την διπλωματίας των κανονιοφόρων και με την χρήση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis επιμηκύνοντας την NAVTEX έως 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι δείχνουν… που το πάνε.
Όχι δεν θα γίνει πόλεμος… αλλά θέλουν να σύρουν την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με ένα βασικό στόχο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Λιβύη.
Η Τουρκία σκόπιμα έχει θέσει πολλά ζητήματα στο τραπέζι αλλά η βασική της επιδίωξη είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου και η νομιμοποίηση της ΑΟΖ με την Λιβύη.
Οι τούρκοι θρασύτατα έχουν θέσει θέμα
-Υφαλοκρηπίδας για όλα τα νησιά, υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν
Η υφαλοκρηπίδα ξεκινάει από την αιγιαλίτιδα ζώνη και εκτείνεται έως και 200 ναυτικά μίλια προς τον βυθό της θάλασσας, ενώ η ΑΟΖ εκτείνεται από την αιγιαλίτιδα ζώνη έως 200 ναυτικά μίλια στην επιφάνεια της θάλασσας.
Μια χώρα που διαθέτει ΑΟΖ δεν σημαίνει ότι κατέχει τα ύδατα αλλά μπορεί να τα εκμεταλλευτεί π.χ. κάνοντας εξορύξεις ή για την αλιεία κ.α.
-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου
-Ζητούν μείωση των χωρικών υδάτων από 6 σε 3 ναυτικά μίλια… όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης
-Αμφισβητούν την ελληνική δικαιοδοσία στην θάλασσα
-Αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Όμως όλα αυτά είναι στρατηγικοί ελιγμοί, φέρνουν πολλά ζητήματα σκόπιμα για να συγκαλύψουν – αν και δεν συγκαλύπτεται – η βασική τους επιδίωξη η οποία είναι μια.
Να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν την ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης και προφανώς επειδή τους είναι σοβαρό εμπόδιο να διεκδικήσουν την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Έχουν γίνει μονότονοι οι Τούρκοι αναφέροντας ότι δεν μπορεί το Καστελόριζο ή Meis στα Τουρκικά με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφική έκταση και απέχοντας 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα… να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Image
Η Ελλάδα ακολουθεί επικίνδυνες στρατηγικές με χώρες αναξιόπιστες

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νομικά ερείσματα της Ελλάδος στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρά και απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάνης και βεβαίως την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας ή Σύμβαση του Montego Bay της Jamaica ή στα αγγλικά United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) που υπεγράφη στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 – την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα και άλλες 63 χώρες ενώ η Τουρκία την έχει καταψηφίσει – ορίζει ότι τα νησιά μπορούν να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η Ελλάδα απέναντι στην προκλητική και νομικά απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Λιβύη αμφισβητώντας την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία ξεκίνησε την συνεργασία με αναξιόπιστες χώρες και δικτατορίες.
Η ΑΟΖ με την Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε με το καθεστώς του στρατηγού Σίσι.
Η Τουρκία είχε καλές σχέσεις με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς.
Η συμμαχία Ελλάδος – Τουρκίας είναι διάτρητη, πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ανακόψει την Τουρκία δεν αποτελεί στρατηγική συμμαχία.
Το ίδιο συμβαίνει με το στρατηγό δηλαδή καθεστώς Haftar στην Λιβύη όπου σκοτώνοντας Λίβυους επιχειρεί να ελέγξει την χώρα.
Οπότε και αυτή η συνεργασία είναι διάτρητη και επικίνδυνη.
Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η συνεργασία της Ελλάδος με την Γαλλία.
Η Γαλλία δεν συμμάχησε με την Ελλάδα γιατί βλέπει την Τουρκία να αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα και τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Η Τουρκία θέλει συνεργασία με Λίβανο, Συρία και Λιβύη έχει και σε αυτές τις 3 χώρες οικονομικά συμφέροντα όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς εξορίσει φυσικό αέριο.
Η Γαλλία είναι σύμμαχος για το συμφέρον, όχι γιατί ενδιαφέρεται εάν πλήττονται ή όχι τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδος.
Η Γερμανία και η Merkel η Καγκελάριος έχει αγαστές σχέσεις με τον Erdogan, δεν θα έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα αλλά δεν θα έρθει σε σύγκρουση και με την Τουρκία.
Το ίδιο καθεστώς επικρατεί και με τις ΗΠΑ του Trump που ενώ υποκρίνεται ότι αναγνωρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα… μυστικά βοηθούσε την οικογένεια Erdogan… να καθαρίσει από σκάνδαλο στο Ιράν όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Bolton.
Image
Οι επιλογές της Ελλάδος... δεν είναι πολλές... 

Η Ελλάδα δεν θα ρισκάρει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θα ήταν μια πράξη που δεν θα έβρισκε πολλούς συμμάχους.
Η Τουρκία λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια.
Είναι αληθές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε λόγο για 3 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος ως προς τα χωρικά ύδατα.
Όμως η Σύμβαση του Montego Bay ή Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον αέρα.
Η Ελλάδα νομικά μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι εάν αυτό συμβεί θα είναι αιτία Πολέμου casus belli (η φράση στα λατινικά casus belli σημαίνει αιτία πολέμου).
Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;
Τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος θα αυξηθούν στο 72% δηλαδή θα ελέγχει το 72% της θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους που ξεκινούν από την ελληνική ηπειρωτική ακτογραμμή, περιλαμβάνει την ακτογραμμή όλων των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και φθάνει έως την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Τουρκίας.
Επίσης η Ελλάδα θα κατέχει σχεδόν το 90% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όμως η Ελλάδα έχει δύο προβλήματα και για τον λόγο αυτό έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Το έπραξε πρόσφατα στο Ιόνιο Πέλαγος, τα χωρικά ύδατα επεκτάθηκαν στα 12 ναυτικά μίλια και προσεχώς θα το πράξει και στην Κρήτη θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο κρητικό πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια.
Γιατί όμως υπάρχει πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος;
Γιατί υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια όπως Σάμος, Καστελόριζο, Λέσβος, Ρόδος και πολλά άλλα.
Με βάση την Σύμβαση του Montego Bay ή Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας σε τέτοιες περιπτώσεις τα δύο εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές ή να συναποφασίσουν.
Όμως υπάρχει ένα ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια θα περιορίσει δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα από όπου περνούν ναυτικοί στόλοι, εμπορικά πλοία κ.α. ειδικά ο Ρωσικός στόλος και ο στόλος ή τα εμπορικά πλοία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην διεθνή θαλάσσια ναυσιπλοΐα.
Η Ελλάδα έχει να σταθμίσει αυτούς τους δύο νομικούς και πρακτικούς λόγους μαζί βεβαίως με τις απειλές της Τουρκίας για casus belli – αιτία πολέμου –.

Τι ζητούν οι ευρωπαίοι;

Οι ευρωπαίοι ζητούν διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με στόχο να επέλθει η ομαλότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι σημαίνει όμως διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Συνδιαχείριση της ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου και Νοτίου της Κρήτης.
Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ ακούγεται μια νομότυπη και δίκαιη εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα για να βγει απόφαση συνήθως απαιτούνται 4 με 6 χρόνια… οπότε έως τότε η Τουρκία μπορεί να εξορύσσει ελληνικό φυσικό αέριο στην ελληνική ΑΟΖ.
Η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ότι έχει διεθνοποιήσει την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά μέχρι τώρα είναι άθροισμα μηδενικού αποτελέσματος.
Η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες με το Oruc Reis και αύριο μπορεί να φέρουν και δεύτερο ερευνητικό πλοίο στην περιοχή.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης