Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποθρασύνεται ο Erdogan αλλά οι Ευρωπαίοι «κοσκινίζουν» ακόμη τις κυρώσεις

tags :
Αποθρασύνεται ο Erdogan αλλά οι Ευρωπαίοι «κοσκινίζουν» ακόμη τις κυρώσεις
Λεονταρισμούς συνεχίζει να κάνει ο Tayyip Erdogan απειλώντας την Ελλάδα, τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη
Λεονταρισμούς συνεχίζει να κάνει ο Tayyip Erdogan απειλώντας την Ελλάδα, τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη.
Δεν έδειξε να τον νουθετεί ακόμη και η είδηση ότι στην περιοχή θα έρθει σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle με την Άγκυρα να συνεχίζει την τακτική εμπρηστικής ρητορικής.
Σύμφωνα με  ρεπορτάζ του Europe 1, στο οποίο μίλησε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly, η ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κ.Parly έκανε γνωστό πως ο κατάπλους του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού κατευθύνεται στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή».
Δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από το ναύσταθμο της Τουλόν, γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.
Σε κάθε περίπτωση το Παρίσι έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να ζητά συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη την παραβίαση θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία. Και οι Βρυξέλλες όμως με το τελεσίγραφο της 24ης Σεπτεμβρίου να μετρά αντίστροφα χαρακτηρίζουν πηγή ανησυχίας για ολόκληρη την Ένωση τη συμπεριφορά της Άγκυρας η οποία πάντως απτόητη συνεχίζει τις πολεμικές ιαχές με τον ακροδεξιό σύμμαχο του Erdogan, Devlet Bahçeli, να θέτει την Δευτέρα και θέμα Δωδεκανήσων και τον εκπρόσωπο του κόμματος Erdogan, να καταγγέλλει την Αθήνα για πειρατική ενέργεια με αφορμή την αλλαγή της εθνοφρουράς στο Καστελόριζο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με την Άγκυρα, για την ώρα, πάντως, να μην δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς κλιμακώνοντας την ένταση, εξέδωσε νέα NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες του «Oruc Reis» τη Δευτέρα το βράδυ.
Η αγγελία αφορά στη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας. H NAVTEX αφορά μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και εγγύτερα προς το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα αλλά όσο οι κυρώσεις δεν ανακοινώνονται επίσημα ( να θυμίσουμε ότι ο κατάλογος Borell διαβάστηκε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών αλλά δεν κατατέθηκε εγγράφως), τόσο ο Erdogan αποθρασύνεται.
Και το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο καθώς απομένουν αρκετές ημέρες μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου που οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και θα ληφθούν οι αποφάσεις.
 
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης