Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Ελλάδα με στρατηγική μηδενικού αθροίσματος στο Αιγαίο - Αναζητάει συμμαχίες χωρίς ουσιώδη στήριξη – Τι παιχνίδια παίζουν ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία

H Ελλάδα με στρατηγική μηδενικού αθροίσματος στο Αιγαίο - Αναζητάει συμμαχίες χωρίς ουσιώδη στήριξη – Τι παιχνίδια παίζουν ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία
Η Ελλάδα, προσπαθώντας να σχηματίσει συμμαχία εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πάρει μεγάλα ρίσκα... αναφέρουν οι Τούρκοι
Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Το θέμα αυτό αναλύει το φιλοτουρκικό Dogu Akteniz Politik το οποίο χρησιμοποιεί μια διάτρητη επιχειρηματολογία ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα και εξυπηρετώντας προφανώς τα τουρκικά.
Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πως αποτιμούν οι Τούρκοι τα δεδομένα και τι επιχειρηματολογία χρησιμοποιούν.
Η Τουρκική επιχειρηματολογία στηρίζεται περισσότερο στην προπαγάνδα παρά στην επιχειρηματολογία.

 «Η Ελλάδα, προσπαθώντας να σχηματίσει συμμαχία εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πάρει μεγάλα ρίσκα.
 Μετά τη Γαλλία, η κοινή άσκηση των ΗΠΑ και του ελληνικού ναυτικού αύξησε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα – κατά την τουρκική επιχειρηματολογία - δεν θα λάβει τη στήριξη που αναμένει από τη Δύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ενώ θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος αντί για Win-Win από την Ελλάδα

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ξεκινάει από το γεγονός ότι Ελλάδα προτιμά το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (διανομή πίτας σε άνισες φέτες) αντί της στρατηγικής «win-win» (επικοινωνία, συμφωνία, μέθοδος προσέγγισης που κερδίζουν και οι δύο πλευρές) που απαιτείται για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Το Ισραήλ θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με τον αγωγό East-Med παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Με το έργο αυτό και οι δύο χώρες της ΕΕ η Ελλάδα και η Κύπρος θα υλοποιούσαν μέρος της «Μεγάλης Ιδέας».
Αν είχε γίνει αποδεκτό, ακόμη και το Σχέδιο Anan θα είχε γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας.
Ως φυσικό αποτέλεσμα η Τουρκία θα περιοριζόταν στις ακτές της. Η ελληνοκυπριακή στρατηγική δεν είναι «win-win» με την Τουρκία.
Το να παρακάμπτουν την Τουρκία νομίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος του ανήκει δεν είναι αποδεκτή στρατηγική.  
Η Ελλάδα, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθώς έχει καταλάβει την θαλάσσια δικαιοδοσίας της Τουρκίας.
Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που βρίσκονται υπό κατοχή της Ελλάδος.
Οι συνθήκες της Λωζάνη και του Παρισιού έδωσαν το δικαίωμα στην Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά και αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Η Τουρκία σίγουρα δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί τέτοιες πρακτικές.
Η Ελλάδα, θεωρεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και προσπαθεί να στερήσει εντελώς τις θαλάσσιες περιοχές από την Τουρκία.

Άσκηση Ελλάδα, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας

Η άσκηση που ονομάζεται "Eunomia" πραγματοποιείται στα δυτικά του νησιού της Κύπρου.
Το όνομα της άσκησης προέρχεται από το παιδί της Θέμιδος και του Δία, και συμβολίζει τον νόμο και την τάξη στην ελληνική μυθολογία.
Στη δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι "αυτή η άσκηση αποσκοπεί στην αποκάλυψη των δεσμεύσεων τεσσάρων μεσογειακών κρατών στο κράτος δικαίου στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της έντασης".
Η Τουρκία στοχεύει στο να αποτρέψει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τους όψιμους συμμάχους.
Το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στοχεύουν "στην παροχή σταθερότητας στην περιοχή".
Τονίστηκε ότι αυτή η περιοχή δηλαδή η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί «στρατηγικό τομέα ενδιαφέροντος» για την Ιταλία και για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε ότι η αεροπορική βάση του Ανδρέα Παπανδρέου, που βρίσκεται στην πόλη της Πάφου στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο συντονισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Στο πλαίσιο της άσκησης, τα ελληνικά κομάντο SAS θα εφαρμόσουν επιχειρησιακά σενάρια με επίκεντρο το ναυτικό. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η προσγείωση 3 γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων στο νησί της Κύπρου "ήταν αντίθετη με τις Συνθήκες του 1960" και ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης της Γαλλίας "ενθάρρυνε Ελλάδα και Κύπρο να κλιμακώσει την ένταση με επικίνδυνο τρόπο.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Κύπρου (η Βόρεια Κύπρος είναι κατεχόμενη) ο Ersin Tatar, αντέδρασε για την παρουσία των Γάλλων στην Κύπρο.
«Η Τουρκία εγγυάται την σταθερότητα στην Κύπρο και η ελληνική συμφωνία με τη Γαλλία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο»
 Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Florance Parly ανακοίνωσε ότι συμμετείχαν στην άσκηση για την υποστήριξη της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: προτεραιότητα στον διάλογο, τη συνεργασία και τη διπλωματία.
Έτσι, η Μεσόγειος γίνεται ένας χώρος σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», είπε.
Η Γαλλία αυξάνει τις εντάσεις υποστηρίζοντας την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο.
p 2
Τι στοχεύει η Γαλλία στη Μεσόγειο;

Η Γαλλία ακολούθησε πολιτική κατά της Τουρκίας και απομακρύνθηκε από την υπάρχουσα γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία, που αποφάσισε να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ανέπτυξε δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale και δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Η ιστορία είναι γεμάτη αποικιοκρατία Γαλλία, Τουρκία, Συρία και επιρροή στην Αφρική, ειδικά στη Λιβύη.
Επειδή η Γαλλία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως γέφυρα για τη Μέση Ανατολή και να έχει λόγο στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου έχει ενεργό συμμετοχή στην ευρύτερη περιοχή.
Η Γαλλία δεν θέλει να αφήσει το πετρέλαιο στη Λιβύη, το οποίο μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί στα διυλιστήρια της.
Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αποτέλεσε πρόκληση για την Γαλλία.
Οι κινήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν επίσης μια απίστευτη ευκαιρία στη Γαλλία να ξεχωρίσει. Μία από τις πραγματικές αιτίες της εχθρότητας της Γαλλίας προς την Τουρκία στη Λιβύη, είναι η γαλλική εταιρεία Total, την οποία οι γάλλοι προτάσσουν ως αιχμή του δόρατος.
Ωστόσο χώρες που ήταν πρώην αποικίες της Γαλλίας ισχυροποιούνται και απομακρύνονται από την Γαλλία όπως η  Λιβύη, η Συρία και ευρύτερα η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.
ο χειρότερο για τη Γαλλία ήταν ότι δεν βρήκε την υποστήριξη που περίμενε ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ.
Τελικά, η στάση της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron αναφέρει ότι "έχει συμβεί ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ" και με την τακτική του φέρνει δύο χώρες του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα σε σημείο σύγκρουσης. Όταν δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έρχονται αντιμέτωπες, το ερώτημα είναι ποιος θα υποστηρίξει ποιον και για ποιους λόγους, τίθεται θέμα νομιμότητας για το ΝΑΤΟ.
 Σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας θα οδηγήσει στο χάος την περιοχή.
Η Γαλλία ονειρεύεται να παρακάμψει το ΝΑΤΟ και να ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό στρατό.
Θέλει να δείξει στις χώρες εντός της ΕΕ την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού στρατού ανεξάρτητου από το ΝΑΤΟ.
Τονίζει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη αποδεικνύοντας τις κρίσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αναφέροντας ότι είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Επειδή όταν υπάρχει ΝΑΤΟ, η Γαλλία δεν μπορεί να ενεργήσει ελεύθερα.
Υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας στα όργανα λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
Έτσι, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπαγορεύσει αυτό που θέλει και προφανώς ΗΠΑ αναλαμβάνουν ρόλο.
Ωστόσο, εάν δημιουργηθεί ο στρατός της ΕΕ, η Γαλλία θα παίξει σημαντικό ρόλο.
Ο στόχος της Γαλλίας είναι να αναλάβει τη στρατιωτική ηγεσία αντικαθιστώντας τη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ μαζί με τη Γερμανία, η οποία είναι η οικονομική δύναμη στην ΕΕ.
Η Γαλλία θέλει να ελέγξει την Μεσόγειο με δική της πρωτοβουλία, να επεκτείνει την παράκτια ζώνη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να εφαρμόσει αυτήν τη στρατηγική χρησιμοποιώντας την Ελλάδα.
yt 1
Διαμεσολάβηση της μεσογειακής διπλωματίας της Γερμανίας

Η Γερμανία, με εμπειρία στην διπλωματία, ανέλαβε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, τονίζει ότι υποστηρίζει επίσης την Ελλάδα, η οποία είναι χώρα της ΕΕ.
Δηλώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις της Αθήνας και να υποστηρίξουν την Ελλάδα όπου είναι σωστή, ανέφερε η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος.  «Πάντα προσπαθούσα να αποτρέψω την κλιμάκωση της έντασης και τάσσεται υπέρ του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο.
Δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Mass είπε, «Μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο των άμεσων διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι ο πιο επείγων στόχος μας».
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, η ανασφάλεια και καχυποψία που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος και την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου.
Η ύπαρξη πολλών προβλημάτων στις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, η κατάσταση των νησιών και το πλάτος του εναέριου χώρου και η αδυναμία των μερών να συμφωνήσουν σε μια κοινή νομική λύση σχετικά με αυτά τα θέματα θεωρούνται αρνητικοί παράγοντες όσον αφορά την εξεύρεση λύση.
eq
Η στάση της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, με αφορμή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε δήλωση μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίστηκε ότι μπορεί να επιβληθούν  κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο Borrell δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά ατόμων, περιουσιακών στοιχείων ή πλοίων και απαγόρευση της χρήσης λιμένων, τεχνολογιών, προμηθειών της ΕΕ.
Ο Borrell είπε ότι θα ήθελαν η Τουρκία να αποφύγει τη μονομερή δράση.
Ελλείψει προόδου με την Τουρκία και για να αποφευχθεί η πιθανότητα σύγκρουσης στη Μεσόγειο πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στην σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ρόλος των ΗΠΑ

Η κύρια προτεραιότητά της αμερικανικής διπλωματίας είναι ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία όσον αφορά τον στρατιωτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα.
Επομένως, δεν θέλει αποσταθεροποιήσει στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υποστηρίζει άμεσα τη θέση της ΕΕ.
Η λύση του αδιεξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι ευεργετική τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι Ρωσία και ΗΠΑ θέλουν συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Διότι, χειραγωγώντας τις δύο πλευρές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις θαλάσσιες διαδρομές όπως θέλουν. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής νέας  στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.
Στόχος είναι να ασκήσει πίεση στην Ρωσία.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν να έχουν πιο ενεργή στρατιωτικά παρουσία στη Μεσόγειο και να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το αποτέλεσμα

Η Τουρκία, θα συνεχίσει την στρατηγική εξερεύνησης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην θαλάσσια δικαιοδοσία της.
Η προσπάθεια μπορεί να ενισχύσει τις ευκαιρίες περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας για να απαλλαγεί από την εξάρτηση στον ενεργειακό τομέα η Τουρκία.
Έτσι, η νομιμοποίηση της δικαιοδοσία της θάλασσας θα αντισταθεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Τουρκίας.
Η μέθοδος της Ελλάδας είναι να δημιουργεί διαρκώς κρίσεις, να την κλιμακώνει κάθε φορά και να την εξελίσσει με στόχο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να κερδίσει κάτι.
Η Ελλάδα ενώ έρχεται στο σημείο της σύγκρουσης τελικώς  αποχωρεί από το πεδίο της μάχης.
Πού θέλει να το πάει η Ελλάδα;
Προτιμά τα αποσπασματικά κέρδη με βάση τις κατάλληλες συγκυρίες.
Από την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα έχει καταγράψει κέρδη σε όρους συνόρων.
Η Ελλάδα παίζει ένα παιχνίδι με στόχο να αποκομίσει οφέλη.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα και την ειρήνη και των δύο χωρών και της περιοχής.
Χώρες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα ενάντια στην Τουρκία, οξύνοντας την ένταση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα, που βάζει σχεδόν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
Επομένως, η αναθεώρηση από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αυτής της προκλητικής στάσης είναι πιο σημαντική από τα ίδια τα συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών.
Μόνο αυτή η διπλωματία πρέπει να είναι ενεργή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης