Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Θα συνεχιστεί το παγκόσμιο ράλι του Αυγούστου; - Οι 2 καταλύτες

tags :
JP Morgan: Θα συνεχιστεί το παγκόσμιο ράλι του Αυγούστου; - Οι 2 καταλύτες
Fed και αμερικανικές εκλογές θα κρίνουν την πορεία των αγορών έως το τέλος του 2020
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο του Αυγούστου μετά από δεκαετίες.
Η πτώση του αμερικανικού δολαρίου, σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής ώθησης έχει βοηθήσει σε ένα παγκόσμιο ράλι μετοχών κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι πρώτες ενδείξεις ότι οι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης βοήθησαν επίσης στη μείωση των ανησυχιών των επενδυτών που κυριάρχησαν αυτή την άνοιξη.
Η παγκόσμια μέτρηση των μετοχών του MSCI στις ανεπτυγμένες χώρες σημείωσε άνοδο 6,7% τον Αύγουστο, η οποία αν διατηρηθεί, θα ήταν το πιο έντονο ράλι για τον μήνα από το 1986.
Η μέση κίνηση είτε πάνω ή κάτω τα τελευταία 44 χρόνια τον Αύγουστο είναι στο 3,3%.
Ο ευρύτερος δείκτης All-World που περιλαμβάνει και τις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί 6,2% στην καλύτερη πορεία από το 1988.
Line chart of Normalised in US dollar terms showing Global markets zip higher in August
Τα κέρδη τον Αύγουστο όμως ήταν διαφορετικά.
Ο S&P 500 της Wall Street σημείωσε άνοδο 7,2%, έχοντας νωρίτερα αυτό το μήνα εξαλείψει τις απώλειες της πανδημίας, ενώ οι δείκτες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία έχουν αυξηθεί 4% έως 7%.
Στην Ασία, ο Topix της Ιαπωνίας κέρδισε 8,2%, ο Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 3,4% και ο CSI 300 της Κίνας αυξήθηκε 2,6% σε όρους τοπικού νομίσματος.
Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, ωστόσο, ανησυχούν για το αν τα πρόσφατα κέρδη μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο.
«Η πιο θετική άποψη της αγοράς για τη μελλοντική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αντιμετωπίζει δύο δοκιμασίες τους επόμενους δύο μήνες», αναφέρει η JP Morgan.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η πρώτη δοκιμασία θα έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve θα συναντηθούν μετά το οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα περιμένουν να δουν αν η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει «περισσότερη δράση ή κίνητρα» αφού ο Jay Powell παρουσίασε τη νέα προσέγγιση της Fed για τον πληθωρισμό.
Το δεύτερο τεστ, θα έρθει τον Νοέμβριο με τις εκλογές των ΗΠΑ.
Όλα τα μάτια θα είναι στο περιθώριο της νίκης για τον Joe Biden ή τον Donald Trump.
«Ένα πολύ στενό αποτέλεσμα είναι πιθανό να αμφισβητηθεί με αποτέλεσμα ένα πολιτικό αδιέξοδο και έλλειψη πολιτικής δράσης, ενδεχομένως για μήνες μετά τις εκλογές», αναφέρει η JP Morgan.
«Το γεγονός ότι οι πιθανότητες των δύο υποψηφίων περιορίζονται πάλι προς το 50-50 υποδηλώνει ότι η πιθανότητα τέτοιου αποτελέσματος αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ορισμένοι επενδυτές να πάρουν κάποιο κίνδυνο από το τραπέζι ενόψει των εκλογών».
Οι πιθανές παγίδες έρχονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εφαρμόσει πρωτοφανή μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών που φαίνεται να κινδυνεύουν από ολική κατάρρευση το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Οι ελιγμοί έχουν ασκήσει απότομη πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ειδικά στις ΗΠΑ.
Ο συνδυασμός έχει κάνει τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά, καθώς προσφέρουν τώρα πολύ χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις, ωθώντας τους επενδυτές προς πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και χαμηλότερο ονομαστικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης