Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ μακριά από τον στόχο για ανοσία της αγέλης η Σουηδία - Η σύγκριση με τη Βρετανία

Πολύ μακριά από τον στόχο για ανοσία της αγέλης η Σουηδία - Η σύγκριση με τη Βρετανία
Η Σουηδία έχει καταγράψει τον ένατο υψηλότερο ρυθμό θανάτων από κορωνοϊό στον πλανήτη, με 57,16 ανά 100 χιλ. πολίτες
Πολύ μακριά από τον στόχο της αγέλης βρίσκεται η Σουηδία, σύμφωνα με ανάλυση της Journal of the Royal Society of Medicine .
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Marketwatch,  η Σουηδία επιδίωξε την επίτευξη ανοσίας, ενώ η Βρετανία εγκατέλειψε την ιδέα, ωστόσο και οι δύο χώρες καταγράφουν υψηλούς δείκτες θνητότητας.
Ένα βασικό δόγμα της έννοιας της ασυλίας της αγέλης, είναι ο διαχωρισμός εκείνων που διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από την ομάδα υψηλότερου κινδύνου - δηλαδή, άτομα άνω των 70 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Καθώς η ομάδα χαμηλού κινδύνου προσβάλλεται από τον ιό, η ανοσία εξαπλώνεται στη λεγόμενη αγέλη, μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο για όσους βρίσκονται στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου να έρθουν σε επαφή με ένα επί του παρόντος μεταδοτικό άτομο και να μολυνθούν.
Ενώ θεωρήθηκε πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με πληθυσμό που φτάνει τα 66,4 εκατομμύρια, η Σουηδία παρέμεινε σε αυτό το δρόμο.
Το στοίχημα ήταν ότι με πληθυσμό μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια, θα μπορούσε να επιτύχει την ανοσία, χωρίς να υποστεί πάρα πολλούς θανάτους.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven, υποστήριξε τους εθελοντικούς κανόνες κοινωνικής απόστασης και δεν έκλεισε τα σχολεία αλλά απαγορεύει συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων.
Επέμεινε σταθερά ότι η χώρα του έχει υιοθετήσει τη σωστή προσέγγιση, παρά τις επικρίσεις.
Ωστόσο, η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
Όπως σημειώνει το Marktwatch, σε έναν ιδανικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι δεν έρχονται σε επαφή με εκείνους που είναι ευάλωτοι, μια χώρα θα μπορούσε να διαχειριστεί την εξάπλωση του ιού χωρίς να πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία με άρρωστους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της εισαγωγής ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα στη Σουηδία ήταν φτωχά σε σχέση με άλλες χώρες, όσον αφορά την επίτευξη ανοσίας, αν και όπως τονίζεται είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένου ότι πολλές χώρες της Δύσης εξακολουθούν να παλεύουν με το πρώτο κύμα των κρουσμάτων.
Η Σουηδία έχει καταγράψει τον ένατο υψηλότερο ρυθμό θανάτων από κορωνοϊό στον πλανήτη, με 57,16 ανά 100 χιλ. πολίτες.
Η Βρετανία έχει καταγράψει τον 5ο υψηλότερο ρυθμό, με 62,53 θανάτους ανά 100 χιλ.
Στη Βρετανία ο δείκτης θνητότητας ανέχεται στο 12,5%, μετά την Ιταλία (13,4%).
Ο δείκτης θνητότητας στη Σουηδία είναι πολύ χαμηλότερος, στο 6,9%.
Ωστόσο, η Σουηδία βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της ανοσίας, καθώς εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί μόλις στο 30% του πληθυσμού, την ώρα που απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 70%.
Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη της αμερικανικής Journal of Preventive Medicine, ακόμη και το εμβόλιο δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Εάν εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού, το εμβόλιο πρέπει να καταγράψει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 70% για να αποτρέψει μία επιδημία και 80% για να εξαλείψει μία επιδήμία που βρίσκεται σε εξέλιξη», εξηγούν οι ερευνητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης