Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εμπρηστικός ο Erdogan μετά τη νέα NAVTEX στην Αν. Μεσόγειο από 29/8 έως 11/9: Θα προστατεύσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» από τους εισβολείς

Εμπρηστικός ο Erdogan μετά τη νέα NAVTEX στην Αν. Μεσόγειο από 29/8 έως 11/9: Θα προστατεύσουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» από τους εισβολείς
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία κάνοντας χρήση της λεγόμενης διπλωματίας των κανονιοφόρων και των πολεμικών απειλών σε βάρος της Ελλάδας
(upd) Με τη διπλωματία των απειλών, του εκφοβισμού, του αναθεωρητισμού των διεθνών συνθηκών και την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος επιδιώκει η τουρκική ηγεσία να προωθήσει τα νέο-οθωμανικά επεκτατικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εν μέσω πάντως πλήθους εσωτερικών προβλημάτων αλλά και γεωστρατηγικής απομόνωσης.
Η Άγκυρα ενθαρρυμένη από την απροθυμία της ΕΕ και άλλων ισχυρών χωρών να λάβουν μέτρα εναντίον της, κλιμακώνει τις προκλήσεις, κάνοντας χρήση της λεγόμενης διπλωματίας των κανονιοφόρων και των πολεμικών απειλών σε βάρος της Ελλάδας.
Την επιμονή της Άγκυρας σε αυτή τη στρατηγική επαναβεβαίωσε ο ίδιος ο  Recep Tayyip Erdogan την Κυριακή 30/3/2020, ανήμερα της «Ημέρας της Νίκης» για την Τουρκία και μόλις μία μέρα μετά τη νέα NAVTEX μεταξύ 29 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο με την οποία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος στο Ιόνιο Πέλαγος από 6 στα 12 ναυτικά μίλια και επίσης κάτι αντίστοιχο σχεδιάζει και στην Κρήτη.
Όμως στο Αιγαίο Πέλαγος εδώ και 30 χρόνια η επέκταση των χωρικών υδάτων θεωρείται από τους τούρκους Casus Belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια τότε θα αποκτούσε το 72% της θάλασας και σχεδόν το 90% της ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους.
«Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που θέλουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα.
Όπως ακριβώς το έθνος μας οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα ανεξαρτησίας παρόλη τη φτώχεια και την αδυναμία του, έτσι και σήμερα, στη Γαλάζια Πατρίδα, το έθνος μας δεν θα διστάσει να αποτρέψει την αισιοδοξία τους και τις κινήσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη των Σεβρών», σημείωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος ανήμερα της εθνικής επετείου για τη νίκη των τουρκικών δυνάμεων επί του ελληνικού στρατού στη Μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922.
Image

«Είμαστε αποφασισμένοι να εισέλθουμε στο 2023, όταν πρόκειται να σηματοδοτήσουμε τα εκατό χρόνια της Δημοκρατίας μας, ως μια χώρα που είναι πιο ισχυρή, πιο ανεξάρτητη και πιο ευημερούσα από οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική άποψη», είπε ο Erdogan κατά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Kemal Ataturk στην Άγκυρα.
Συνεχίζοντας το προκλητικό κρεσέντο και «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα ο Erdogan είπε:
«Οι σημαντικές επιτυχίες που είχαμε σε διάφορους τομείς, όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Εύξεινος Πόντος και η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς και στην ενέργεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της αποφασιστικότητάς μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στη γλώσσα των απειλών, του εκφοβισμού και του εκβιασμού ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».
Νωρίτερα, ο Erdogan είχε προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για την «Ημέρα της Νίκης».
« Με τη νίκη στις 30 Αυγούστου (1922) διακηρύχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ότι τα εδάφη αυτά, είναι η παντοτινή πατρίδα μας», επεσήμανε.
«Δεν είναι σύμπτωση, ότι αυτοί που προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο κι αυτοί που προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια, είναι οι ίδιοι εισβολείς», πρόσθεσε ο Erdogan
Image

Akar: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας

Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για εισβολείς, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar επιτέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την εθνική επέτειο για την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το παρακείμενο κρατικό νεκροταφείο, όπου υπάρχουν οι τάφοι πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της χώρας.
«Φέρουμε ιστορική ευθύνη στους ώμους μας.
Με αυτή την επίγνωση οι ηρωικές, τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατεύσουν τη χώρα μας, το έθνος μας, τις εθνικές και ηθικές αξίες μας, τα διεθνή μας δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα δίκαιά μας με κάθε κόστος σήμερα, όπως κάναμε και στο παρελθόν», έγραψε ο Akar στο βιβλίο επισκεπτών.

Πολεμικές απειλές από Cavusoglu – Oktay


Πολεμικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσαν το Σάββατο (29/8/2020) ο υπουργός Εξωτερικών και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Mevlut Cavusoglu και Fuat Oktay, αντίστοιχα.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα δήλωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει τρεις μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Cavosglu δήλωσε ότι είναι αιτία πολέμου οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει, όπου έχει δικαιώματα.
Δεν μας αφορά αυτό», σημείωσε αναφερόμενος για την επέκταση στο Ιόνιο.
«Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια.
Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια.
Το λέω πολύ ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια σημειώνοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια» ενώ προχώρησε σε ευθεία πολεμική απειλή στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης τη  δυσφορία του για το ελληνογαλλικό μέτωπο, μετά και τις αυστηρές προειδοποιήσεις Macron στην Τουρκία.
«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης.
Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει.
Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε ο Oktay.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας Mustafa Şentop ο οποίος δήλωσε τα εξής:
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που προσπαθεί να αναζωογονήσει και να ζεστάνει τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τα μέσα, τη δύναμη ή τα λάθη της.
Βλέπουμε ότι έχει καλέσει όλα τα κράτη του πλανήτη για βοήθεια.
Επίσης στην Τουρκία η εσωτερική προπαγάνδα συνεχίζεται με τον καθηγητή Sencer İmer να αναφέρει «Μπλοφάρουν για να οδηγήσουν την Τουρκία σε μια γωνία.
Η Τουρκία έχει καταλάβει αυτή την μπλόφα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Η εμπλοκή  της Ελλάδας στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας θα ήταν τεράστια αυτοκτονία. Πρέπει να είναι αρκετά έξυπνοι για να μην το κάνουν αυτό.
Ο Τούρκος Ναύαρχος εν αποστρατεία Deniz Kutluk είναι γνωστός για την φιλοπροπαγανδιστική ρητορική του.
Το όνομα του είχε εμπλακεί στην υπόθεση του πραξικοπήματος κατά του Erdogan αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε εμπλοκή.
Θιασώτης των σκληρών τουρκικών θέσεων, την τρέχουσα συγκυρία συντηρεί μια ψυχροπολεμική ρητορική κατά της Ελλάδος.
«Οι στρατιωτικές προετοιμασίες πρέπει να αυξηθούν, να ζητηθούν αποθέματα και να αυξηθούν τα επίπεδα συναγερμού.
Η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί για σύγκρουση.
Πρέπει να δηλωθεί ότι τα αεροπλάνα που θα φτάσουν τα 30 μίλια γύρω από το Oruç Reis θα καταρριφθούν.
Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 πρέπει να αναπτυχθεί αμέσως στην Αττάλεια.
Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Αυξήθηκαν τα ναυτικά μίλια από την Ελλάδα από 3 σε 6.
Τώρα λέει «θα αυξήσει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια σε άλλες περιοχές».
Εάν η Ελλάδα σπάσει την ισορροπία ειρήνης στη Λωζάνη, ο πόλεμος θα ξεσπάσει.
Το ονομάσαμε «Casus Belli» το 1995.
Αυτά τα βήματα θα οδηγήσουν τον ελληνικό λαό να υποφέρει» ανέφερε ο Deniz Kutluk.
Και συνέχισε η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ» ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των νησιών.
Το Καστελόριζο στα δυτικά και ανατολικά πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό κυριαρχίας του.
Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Υπάρχουν νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έφεραν οπλισμό.
Πρέπει να διασφαλιστεί ο αφοπλισμός.
Υπάρχουν 152 νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Για αυτά, πρέπει να ληφθούν μέτρα, πρέπει να εισαχθούν χωρικά ύδατα και να χρησιμοποιηθούν εναέριοι χώροι».
Οι δηλώσεις ενός εν αποστρατεία Ναυάρχου δεν έχουν και μεγάλη αξία, μπορεί να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη τέτοιες δηλώσεις αλλά δεν αποφασίζει ο Deniz Kutluk για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Όμως το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να οξύνει την ένταση με την Ελλάδα με ρητορική πολέμου, σύρραξης και εμπλοκής χρήζει προσοχής.

ΥΠΕΞ:  Η Τουρκία απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Oktay.
Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων.
Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.
Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Επικίνδυνη αερομαχία - Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν ελληνικά μαχητικά

Το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωση του, απάντησε στο τουρκικό υπουργείο 'Αμυνας με αφορμή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το στρατηγικό αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 παρελήφθη νοτίως της Χίου από 4 ελληνικά F-16 προκειμένου να το συνοδεύσουν στην πτήση του εντός των FIR Αθηνών και Σκοπίων, σύμφωνα με τη σχεδίαση, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του ΓΕΕΘΑ,, κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY» η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της.

Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16.
«Δύο ζεύγη αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι' αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά αεροσκάφη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών, σχολιάζει περαιτέρω το ΓΕΕΘΑ και καθιστά σαφές ότι:
«Με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως απεδείχθη και κατεδείχθη προς όλους τους ενδιαφερομένους με την πρόσφατη μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή 8 μαχητικών της ΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τετραμερή Πρωτοβουλία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας και στην πρώτη επιχειρησιακή δράση της με την επωνυμία EUNOMIA, η οποία έλαβε χώρα από 26 έως 28 Αυγούστου στο FIR Λευκωσίας».


Μητσοτάκης σε Trump: Μόνο έτσι θα πάω σε διάλογο με την Τουρκία

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα ήταν δυνατόν να επανεκκινήσει  ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών.
Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις, όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση» φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την περίπου 25λεπτη συνδιάλεξη που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Επί της ουσίας η Αθήνα ζητεί η Άγκυρα να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει να «ικανό διάστημα ηρεμίας», προκειμένου να αποδειχθεί η «συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο», πριν επαναρχίσουν οι διευρευνητικές επαφές.  
Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Η Merkel στηρίζει την Ελλάδα αλλά δεν εναντιώνεται στην Τουρκία


Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με αυτήν την φράση η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel στις 28 Αυγούστου 2020 πρόσφερε τη στήριξή της στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι την ίδια υποχρέωση έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως ανέφερε, όλοι έχουμε καθήκον στην ΕΕ να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές.
«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε τακτικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Τ. Erdogan.
Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Em. Macron για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».

Το πρόβλημα της Τουρκίας ονομάζεται ΑΟΖ Καστελόριζου

Παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς της Τουρκίας, τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Erdogan για ψευτομαγκιές των ελλήνων... σύρραξη με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει.
Η κλιμάκωση της έντασης με όρους λεκτικούς για εσωτερική κατανάλωση αλλά και η προπαγάνδα περί του ναυτικού, των ερευνητικών πλοίων και των υποβρυχίων από την Τουρκία δεν δείχνει πόλεμο.
Αντιθέτως η Τουρκία αγωνιά να κερδίσει την πρόσβαση στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά το μεγάλο εμπόδιο είναι το Καστελόριζο και η δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ που μπορεί να διαθέτει το ελληνικό νησί.
Image
Image
Ταυτόχρονα το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Meltem (P-334) βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Kalkan, στην περιοχή Kaş της Αττάλειας, απέναντι από το νησί Καστελόριζο ή στα τουρκικά Meis.
Όμως και η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια στρατηγική, μαζί με τις ΗΠΑ πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκία.
Image

Το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας έχει ένα όνομα η ΑΟΖ του Καστελόριζου…πανικοβάλει τον Erdogan

Η Τουρκία έχει σοβαρό πρόβλημα με το Καστελόριζο.
Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα του Καστελόριζου - Meis στα τουρκικά - αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που έχει ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 570 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και προφανώς και υφαλοκρηπίδας.
Για την Ελλάδα το ζήτημα είναι πολύ καθαρό τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ εκτείνεται σε βάθος 200 μιλίων πέραν των χωρικών υδάτων όπως και η υφαλοκρηπίδα.
Για την Τουρκία όμως το Καστελόριζο είναι εμπόδιο γιατί δεν επιτρέπει να προχωρήσει στις εξορύξεις φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.
Για την Ελλάδα που δικαιούται να αυξήσει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη.
Η Τουρκία θέλει σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Νοτίου του Καστελόριζου, δυτικά της Νότιας Κύπρου και Νοτιοανατολικά της Κρήτης να διεξάγει έρευνες γιατί έχει ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα θεωρεί και ορθώς, ότι, η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών και βραχονησίδων και θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης.
Από όλα αυτά τα θέματα για την Τουρκία ένα είναι το βασικό πρόβλημα... το Καστελόριζο το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στα σχέδια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί μια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr
        

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης