Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι «γυρίζουν την πλάτη» στον Donald Trump - Ισως καθορίσουν την επανεκλογή του

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι «γυρίζουν την πλάτη» στον Donald Trump - Ισως καθορίσουν την επανεκλογή του
Όσο πιστοί κι αν είναι οι οπαδοί του υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι που δεν θέλουν να κερδίσει ξανά ο Trump
Με τις Αμερικανικές εκλογές να εισέρχονται στην τελική ευθεία το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Donald Trump είναι η δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών  ψηφοφόρων ένα μεγάλο μέρος των οποίων πρόκειται να του γυρίσει την πλάτη.
Τα Γερμανικά ΜΜΕ, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου προς τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου με πολλές αναφορές στις προθέσεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
Η Deutsche Welle σε δημοσίευμα της αναλύει το προφίλ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που θα κληθούν να στηρίζουν τον Donald Trump.   
Η Στέισι από την Αριζόνα, παραδοσιακή ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ένθερμη υποστηρικτής του Trump φωνάζει «Τrump 2020!» μπροστά από το Lincoln Memorial της Ουάσιγκτον.
Η ίδια αναφέρει ότι άρχισε να ψηφίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όταν οι Δημοκρατικοί άρχισαν να γίνονται «σοσιαλιστές και κομμουνιστές». Πιστεύει ακράδαντα ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει καλύτερη χώρα μετά την πρώτη θητεία Trump. «Οι φόροι που πληρώνω μειώθηκαν, η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη» λέει χαρακτηριστικά. Δεν υποστηρίζει το κίνημα «Black lives matter» και θεωρεί ότι πίσω από αυτό κρύβονται «τρομοκράτες».
Όλη την περασμένη εβδομάδα στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο οποίο ο Trump έλαβε το χρίσμα για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, εμφανίστηκε ως εθνοσωτήρας και ήρωας της μεσαίας τάξης.
Όπως και το φετινο συνέδριο των Δημοκρατικών έτσι και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν επιδόθηκε βέβαια σε μεγαλειώδεις φιέστες, εξαιτίας της πανδημίας. Πολλές ομιλίες μεταδόθηκαν μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεοπτικά.

Melania Trump «Είτε σας αρέσει είτε όχι, ξέρετε πάντα τι ακριβώς σκέφτεται ο Trump»

Ήδη από την πρώτη μέρα του συνεδρίου τα μέλη της «ομάδας» Trump εμφανίστηκαν ως «απλοί Αμερικανοί» στέλνοντας μηνύματα προς τις νοσοκόμες, τους στρατιώτες ή τους οδηγούς φορτηγών. «Ο πρόεδρος έχει ρεκόρ θάρρους και επιτυχιών» ανέφερε η Nikki Haley, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Αντίθετα, όπως είπε, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden έχει «ρεκόρ αδυναμίας και αποτυχιών». Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο εκπρόσωπος της νεολαίας των Ρεπουμπλικάνων Charly Kirk παρουσίασε τον Trump ως «σωματοφύλακα του δυτικού πολιτισμού». Όσο για τη σύζυγό του, Melania, αυτή εξήρε την «ειλικρίνεια» του προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είτε σας αρέσει είτε όχι, ξέρετε πάντα τι ακριβώς σκέφτεται».
Τελικά ο Trump συγκέντρωσε το 90% των ψήφων των μελών του κόμματος. Είναι όμως τελικά όλα υπέροχα εντός των Ρεπουμπλικανών; Και τι πιστεύει αυτό το 10% που τον καταψήφισε; Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες ρεπουμπλικανικές ομάδες «ανταρτών», που ασκούν ανοιχτά κριτική στις επιλογές Trump. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια Conway. Από τη μια πλευρά η Kelyan Conway, πρώην σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε πρόσφατα την παραίτησή της για οικογενειακούς λόγους. Από την άλλη, ο σύζυγός της George έχει ξεκινήσει καμπάνια κατά του Trump, το λεγόμενο Lincoln Project, μια διαφημιστική εκστρατεία που ασκεί ευθεία κριτική στον Trump.

Ο Trump δεν διαθέτει «χαρακτήρα και ικανότητα»

Ο Jo Walls, Ρεπουμπλικάνος και δημοφιλής παρουσιαστής, δηλώνει αντί-Trump και ηγείται του Bravery Project
Κάποια εξέχοντα μέλη του συντηρητικού κόμματος έχουν ταχθεί επίσης ανοιχτά κατά του Trump. Στα μέσα Αυγούστου εμφανίστηκε η ομάδα πρώην αξιωματούχων του ρεπουμπλικανικού κόμματος με το όνομα «Former Republican National Security Officials for Biden», η οποία δήλωσε ανοιχτά ότι θα στηρίξει τον Biden στις προεδρικές εκλογές.
 Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Bart και ο James kelly, υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας George Bush.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ο Trump «αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια» καθώς και ότι «μέσα από τις ενέργειες και τη ρητορική του απέδειξε ότι δεν διαθέτει χαρακτήρα και ικανότητα». Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Jo Walls, πρώην Ρεπουμπλικανού εκλεγμένου στην Βουλή των Αντιπροσώπων και παρουσιαστή δημοφιλούς talk show, ο οποίος ανέφερε ότι στον Λευκό Οίκο έχει εκλεγεί «ένας εντελώς ακατάλληλος άνθρωπος». Ο Walls δεν σταμάτησε να ενθαρρύνει κι άλλα μέλη του κόμματος να καταγγείλουν δημοσίως την στάση Trump, ιδρύοντας μάλιστα τη δική του αντι- Trump ομάδα, το Bravery Project, με στόχο να δηλώσει μαζί με ομοϊδεάτες του ότι «δεν τους εκφράζει η πολιτική Trump».

Να διώξουμε τον Trump από τον Λευκό Οίκο

Όσο πιστοί κι αν είναι οι οπαδοί του, υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι που δεν θέλουν να κερδίσει ξανά ο Trump.
Ο Jack Spealman, σύμβουλος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που υπηρέτησε πάνω από 30 χρόνια στον αμερικανικό στρατό, ανέφερε στην DW: «Είμαι Ρεπουμπλικανός σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Ψηφίζω αυτό το κόμμα πάνω από 40 χρόνια.
Δεν μου άρεσε ποτέ η Κλίντον. Ήμουν χαρούμενος όταν εξελέγη ο Trump».
 Όμως ο αρχικός του ενθουσιασμός δεν υπάρχει πια.
«Είναι απαίσιος ο τρόπος που παράτησε ο Trump τους Κούρδους», προσθέτει, αναφερόμενος στην απόφαση Trump
να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.
«Εγκατέλειψε τους συμμάχους μας. Κάνει κακό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο». Ο Spealman θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2020 για πρώτη φορά τους Δημοκρατικούς και όπως λέει: «Ναι, το κόμμα έχει σημασία. Αλλά πιο σημαντικό είναι να διώξουμε τον Trump από τον Λευκό Οίκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης