Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία: Δημοσίευσε έκρηξη - ντοκουμέντο πυρηνικής βόμβας, 3.333 φορές ισχυρότερη από της Χιροσίμα

Ρωσία: Δημοσίευσε έκρηξη - ντοκουμέντο πυρηνικής βόμβας, 3.333 φορές ισχυρότερη από της Χιροσίμα
Η Ρωσία αποχαρακτήρισε κι έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα διαβαθμισμένη ταινία του 1961 από την έκρηξη της «Tsar Bomba», της μεγαλύτερης βόμβας υδρογόνου στην ιστορία της ανθρωπότητας
Η Ρωσία έδωσε στην δημοσιότητα μια διαβαθμισμένη μέχρι σήμερα, κινηματογραφική καταγραφή της μεγαλύτερης έκρηξης βόμβας υδρογόνου που συνέβη στον κόσμο, της γνωστής ως Tsar Bomba (Βόμβα Βασιλιάς), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σοβιετική Ένωση πριν από περίπου 60 χρόνια.
Η βόμβα υδρογόνου, που είχε περιείχε περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους συμβατικών εκρηκτικών, δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1961.
Η βόμβα πυροδοτήθηκε και εξερράγη σε ύψος 4.000 μέτρων πάνω από το νησί Novaya Zimlya (Νέα Γη) του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού.
Η κινηματογραφική ταινία ντοκουμέντο δείχνει μια τεράστια πύρινη μπάλα και ένα μανιτάρι που ανεβαίνει στον ουρανό μετά την έκρηξη σε ύψος 60 χιλιομέτρων.
Οι λήψεις της έκρηξης έγιναν από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στο έδαφος από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες και από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε δύο σοβιετικά αεροσκάφη.
«Η δοκιμή μιας εξαιρετικά ισχυρής υδρογονικής γόμωσης… επιβεβαίωσε ότι η Σοβιετική Ένωση είναι στην διαδικασία της δημιουργίας ενός θερμοπυρηνικού όπλου ισχύος 50 μεγατόνων, 100 μεγατόνων και περισσότερων», λέει ο αφηγητής στην ταινία αυτή.
Η ταινία αυτή ντοκουμέντο δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην δημοσιότητα για πρώτη φορά από τον κρατικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας Rosatom επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου της ίδρυσης της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.
Η Tsar Bomba (που σημαίνει στην ουσία ο βασιλιάς των βομβών) που αναπτύχθηκε στο διάστημα 1956 με 1961 όταν η Σοβιετική Ένωση ενεπλάκη στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου που είχε κατασκευασθεί ποτέ και η ισχύς της ήταν 3.333 φορές μεγαλύτερη από την βόμβα που έπληξε την Χιροσίμα.
Για να γίνει αντιληπτή η ισχύς της, αρκεί να αναφέρουμε ότι η πρόσφατη έκρηξη στη Βηρυτό υπολογίστηκε ότι ήταν το ένα δέκατο εκείνης στη Χιροσίμα.
Η διάρκειας 40 λεπτών ταινία, η οποία αρχίζει με τον τίτλο «άκρως απόρρητο», καταγράφει όλα τα στάδια, από την μεταφορά με τρένο του βάρους 27 τόνων όπλου που είχε περίβλημα βόμβας αεροπορίας, έως την έκρηξη και τις μετρήσεις των ραδιενεργών καταλοίπων.
Η Tsar Bomba ήταν πολύ μεγαλύτερης ισχύος από την υδρογονική βόμβα 15 μεγατόνων με την ονομασία «Castel Bravo» που δοκίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1954 στην Ατόλη των νήσων Μπικίνι.
Προκάλεσε ένα τεράστιο μανιτάρι σκόνης, ύψους 42 μιλίων, δηλαδή οκταπλάσιο του όρους Έβερεστ!
Η ακτίνα της έκρηξης της Tsar Bomba ήταν –όσο κι αν φαίνεται απίστευτο– 34 χλμ., αν και από το ωστικό της κύμα καταστράφηκαν κτίρια των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στο Σεβέρνι σε απόσταση 55 χλμ., ενώ έσπασαν τζάμια σε απόσταση 900 χλμ.!
Η συγκεκριμένη βόμβα ζύγιζε 27 τόνους και είχε μήκος οκτώ μέτρων, ενώ πυροδοτήθηκε σε ύψος 3,3 χλμ. από το έδαφος.
Σύμφωνα με το σοβιετικό ντοκιμαντέρ, το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη της είχε προσαρμοσμένο και ένα αλεξίπτωτο που του επέτρεψε να απομακρυνθεί, ενώ το έπληξε το τεράστιο ωστικό κύμα και ήταν καλυμμένο με ειδική μπογιά για να προστατευτεί από τις τεράστιες ποσότητες της εκλυθείσας ραδιενέργειας.
Μετά τη δοκιμή της Tsar Bomba η ΕΣΣΔ υπέγραψε μια συνθήκη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που απαγόρευε όλες τις μελλοντικές υπέργειες πυρηνικές δοκιμές, επιτρέποντας μόνον τις υπόγειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης