Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Strauch (ESM): Aπαραίτητη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

tags :
Strauch (ESM): Aπαραίτητη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τονίζουν ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Rolf Strauch και η επικεφαλής του ESM για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ανάλυση της αγοράς N. Maser, σε άρθρο τους στο blog του ESM.
Στο άρθρο, με τίτλο: «Μία ισχυρότερη τραπεζική ένωση για μία ισχυρότερη ανάκαμψη», τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, αλλά επισημαίνουν ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αποτίμησή τους δείχνει ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Περαιτέρω προσπάθεια χρειάζεται τόσο από τον ίδιο τον κλάδο όσο και από τους αρμόδιους για την πολιτική, καθώς και από εγχώριους και υπερεθνικούς θεσμούς», σημειώνουν, προσθέτοντας «αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι ένα ζωτικό στοιχείο στη φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Η προώθηση ενός υγιούς και κερδοφόρου τραπεζικού κλάδου αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας ταυτόχρονα.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να θεωρηθεί στρατηγική προτεραιότητα».
Οι αξιωματούχοι του ESM προειδοποιούν ότι η COVID-19 έχει την προοπτική να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μετασχηματισμού των τραπεζών και να εξασθενήσει όλο τον τομέα μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Όπως αναφέρουν, πιεζόμενες περαιτέρω από τα χαμηλά επιτόκια, «οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλά στρατηγικά διλήμματα μεταξύ μίας μείωσης της οργανικής ανάπτυξης, του ριζικού μετασχηματισμού και της εξόδου από την αγορά».
Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από τον τραπεζικό κλάδο μπορεί να βοηθήσουν να βρεθεί ο δρόμος προς μία νέα ισορροπία, όπου οι τράπεζες θα είναι πιο ασφαλείς και θα μπορούν να έχουν βιώσιμα κέρδη και αυτοί οι παράγοντες αντανακλώνται επαρκώς στις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τα στελέχη του ESM.
«Ωστόσο», προειδοποιούν, «χωρίς μία συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη της τραπεζικής ένωσης, διακινδυνεύουμε η κρίση να λειτουργήσει ως καταλύτης των υφιστάμενων αποκλίσεων, διογκώνοντας τις αδυναμίες σε διάφορους εθνικούς τραπεζικούς κλάδους και τροφοδοτώντας διασπαστικές δυνάμεις. Θα χάσουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα ταυτόχρονα».
Μία πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά τραπεζικών υπηρεσιών με πλήρως εναρμονισμένους κανόνες, με καλά χρηματοδοτημένα συστήματα συντεταγμένης εξυγίανσης, περιλαμβανομένου ενός ισχυρού διχτυού ασφαλείας για τους καταθέτες και ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης - είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υγιή και ασφαλή τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης και ακόμη περισσότερο για να καθοδηγήσει αυτός την Ευρωζώνη έξω από την πανδημία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης