Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane: Τα μέτρα της ΕΚΤ σταθεροποίησαν τις αγορές και στήριξαν την ανάκαμψη

Lane: Τα μέτρα της ΕΚΤ σταθεροποίησαν τις αγορές και στήριξαν την ανάκαμψη
Δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Philip Lane
Τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, σταθεροποίησαν τις αγορές, στήριξαν την ανάκαμψη και προστάτεψε τις τράπεζες, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane.
Μιλώντας στις ΗΠΑ και το Jackson Hole Economic Policy Symposium, ο κ. Lane σημείωσε ότι η φύση του σοκ απαιτεί εκτεταμένη απάντηση.
Από την αρχή, υπήρχαν τρεις προκλήσεις για την ΕΚΤ: (i) τη σταθεροποίηση των αγορών. (ii) η προστασία των πιστώσεων · (iii) η εξουδετέρωση των κινδύνων που σχετίζονται με την πανδημία για τον πληθωρισμό.
Η αντιμετώπιση του πρώτου ζεύγους προκλήσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού, δεδομένου ότι είναι προβληματική η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής υπό συνθήκες αστάθειας της αγοράς ή πιστωτικής κρίσης.
Η εμβληματική πρωτοβουλία ήταν το πρόγραμμα PEPP που ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου.
Το PEPP έχει σχεδιαστεί για να διαδραματίζει διπλό ρόλο, συμβάλλοντας τόσο στη σταθεροποίηση της αγοράς όσο και στην ουσιαστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.
Η σημαντική μείωση των αποδόσεων μετά την ανακοίνωση του PEPP κατέδειξε έντονα τη σημασία των κεντρικών τραπεζών, που στηρίζουν τη σταθερότητα της αγοράς σε περίπτωση μεγάλου δυσμενούς σοκ.
Εκτός από τη σταθεροποίηση των αγορών και τη διασφάλιση μιας επαρκώς προσαρμοστικής στάσης νομισματικής πολιτικής, ήταν επίσης επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης.
«Η διατήρηση της προσφοράς πιστώσεων δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη, δεδομένου ότι η πανδημία ήταν πιθανό τόσο να μειώσει την πιστωτική ποιότητα των δανειοληπτών όσο και να αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ελλείψει παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή, χαλαρώσαμε ουσιαστικά τους όρους υπό τους οποίους οι τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν ρευστότητα βάσει των TLTROs, γεγονός που ενίσχυσε τα κίνητρα για τις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία.
Χαλαρώσαμε επίσης τις απαιτήσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη χρήση αυτών των πράξεων. (…)
Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν λάβει σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους για να ανακάμψουν από το σοβαρό σοκ.
Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ δημιουργεί ένα κοινό δημοσιονομικό μέσο που συμπληρώνει και υποστηρίζει τις εθνικές δημοσιονομικές δράσεις».
Οι πίνακες που παρέθεσε ο κ. Lane:






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης