Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ύποπτα παιχνίδια τραπεζών με την Vivartia, οι παρασκηνιακές κινήσεις της Fortress και οι απαιτήσεις της Πειραιώς στην MIG

Ύποπτα παιχνίδια τραπεζών με την Vivartia, οι παρασκηνιακές κινήσεις της Fortress και οι απαιτήσεις της Πειραιώς στην MIG
H Marfin Investment Group που δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο και διοικείται από τους Παπανικολάου και Θρουβάλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που υπάρχουν, να μειώσει τον δανεισμό προς την Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος με 31% και να ενισχύσει τα έσοδα της.
Έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά υπάρχουν και ορισμένα παράδοξα τα οποία επισημαίνουμε για μια εταιρία που έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 48 εκατ ενώ θα έπρεπε να έχει πολλαπλάσια.

Ποια είναι τα παράδοξα;

Η Πειραιώς ως βασικός δανειστής με 530 εκατ στην MIG holding και βασικός μέτοχος με 31% έχει επιχειρήσει να βρει κάποιο ξένο επενδυτή ώστε να αγοράσει τα δάνεια της MIG και τις μετοχές.
Οι διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδική Comer είχαν προχωρήσει αρκετά αλλά δεν τελεσφόρησαν.
Η εμφάνιση της Davidson Kempner δεν μετουσιώθηκε σε deal.
Να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος μικρό διάστημα πριν πεθάνει είχε σχεδιάσει μαζί με την Goldman Sachs ένα πολύ μεγάλο deal το οποίο… τελικώς δεν υλοποιήθηκε.
Τα παράδοξα είναι ότι ενώ η Πειραιώς προσπαθεί να πουλήσει τα 530 εκατ δάνεια της MIG, οι τράπεζες Εθνική και Eurobank προέβησαν σε μια κίνηση που προβληματίζει.
Εθνική και Eurobank πωλούν ενήμερα δάνεια της Vivartia θυγατρική της MIG ύψους 200 εκατ ευρώ με το πρόσχημα ότι έχει αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος.
Εάν έχει αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος… στα 21 δισεκ. δάνεια που βρίσκονται σε moratorium και δεν πληρώνεται ούτε τόκος… ο πιστωτικός κίνδυνος πρέπει να έχει σπάσει κοντέρ…
Η Vivartia μια αξιόλογη εταιρία έχει συνολικά 424 εκατ δάνεια εκ των οποίων τα 200 εκατ τα πωλούν Εθνική και Eurobank αφήνοντας την Alpha bank με τα υπόλοιπα 170 εκατ και την Πειραιώς να παρακολουθούν τις κινήσεις των άλλων δύο τραπεζών.
Το ενδιαφέρον πέραν ότι πωλούνται ενήμερα δάνεια είναι ότι υποψήφιος αγοραστής των δανείων αυτών είναι η Fortress η οποία ενδιαφερόταν για την Attica Group – Blue Star αλλά το deal δεν ευδοκίμησε.
Οι κινήσεις των Εθνικής και Eurobank ακυρώνουν την προσπάθεια πώλησης των δανείων της MIG από την Πειραιώς ενώ και η Alpha bank που έχει έκθεση στην Vivartia να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Υπάρχει σχέδιο πίσω από αυτή την κίνηση, που το bankingnews θα αποκαλύψει στις 31 Αυγούστου 2020.
Εν τω μεταξύ η Πειραιώς ζητάει… στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 της MIG να υπάρξουν αλλαγές… με κυριότερη να μειωθούν οι αποδοχές του management της MIG μισθών αλλά και ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής.
Ποιο είναι το μέλλον της MIG;
Οι λύσεις είναι δύο
1)Να βρεθεί ένας επενδυτής να πάρει τα δάνεια της εταιρίας συμμετοχών και εν συνεχεία να καταστρώσει μαζί με την διοίκηση της MIG ένα πλάνο αναδιάρθρωσης.
2)Να πωληθούν όλες οι θυγατρικές να μειωθεί δραστικά ο δανεισμός αλλά να κλείσει η MIG ως εταιρία συμμετοχών.
Η δεύτερη λύση θα είναι αποτυχία όλων, η πρώτη λύση όμως για να μπορέσει να υλοποιηθεί απαιτεί κινήσεις που δεν θα δημιουργούν εντάσεις και δεν θα φέρνουν funds από την πίσω πόρτα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η MIG ως εταιρία συμμετοχών αλλά και οι θυγατρικές έχουν ισχυρό λόγο ύπαρξης.
Το να πουληθούν οι θυγατρικές κοινώς να ξεπωληθούν οι εταιρίες για να μειωθεί ο δανεισμός θα είναι ο δρόμος της αποτυχίας.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος είχε δείξει τον δρόμο…

Υποσημείωση

Ο Γιάννης φοβάται το θεριό ή το θεριό τον Γιάννη;
Όποιος κατάλαβε… κατάλαβε, όποιος δεν κατάλαβε δεν πειράζει θα καταλάβει.
Το bankingnews γράφει πολύ λιγότερα από όσα πραγματικά γεγονότα… γνωρίζει....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης