Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί ο Mistakidis με 29 εκατ που επένδυσε στην Πειραιώς για το 5,14% να αγοράζει… NPEs 200 εκατ με φιλέτα ακίνητα;

Μπορεί ο Mistakidis με 29 εκατ που επένδυσε στην Πειραιώς για το 5,14% να αγοράζει… NPEs 200 εκατ με φιλέτα ακίνητα;
Η επόμενη ερώτηση είναι ο Mistakidis έχει ποτέ αγοράσει προβληματικά δάνεια; - Εδώ θα δυσκολευτούμε να δώσουμε πειστική απάντηση.
Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο ελληνικής καταγωγής Mistakidis ελέγχει το 5,14% της τράπεζας Πειραιώς, επενδύοντας 29-30 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία ανέρχεται σε 27 εκατ ευρώ, είχαμε τονίσει ότι έχει κάποιο σκοπό, όχι να αγοράσει την τράπεζα αλλά κάποιο σκοπό να κερδίσει υπεραξίες.
Για την ιστορία ο Paulson κατέχει το 6,62% και επένδυσε 500 εκατ που έχουν αξία 35 εκατ και ο Mistakidis επένδυσε 29-30 εκατ και έχουν αξία 27 εκατ. στην τράπεζα Πειραιώς.
Πληροφορούμαστε ότι ο Mistakidis έχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 200 εκατ ευρώ που πουλάει η τράπεζα Πειραιώς με εξασφαλίσεις ακίνητα σε Ψυχικό, Βούλα και Μύκονο.
Προφανώς ο Mistakidis όπως αποκαλύπτεται δεν είχε σκοπό να επενδύσει μόνο σε μετοχές αλλά να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες από διάφορα assets της Πειραιώς που βγαίνουν προς πώληση.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί ένας μέτοχος όπως ο Mistakidis με 5,14% στην Πειραιώς να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων ύψους 200 εκατ ευρώ;
Η απάντηση θα δοθεί μέσω της Pimco, είχε αποκτήσει πάνω από 5% στην Eurobank και διαπραγματευόταν να αγοράσει το Cairo ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων και για λόγους που έχουν αναλυθεί… τελικά το deal δεν προχώρησε και η Pimco ως αντίδραση πούλησε τις μετοχές που κατείχε στην Eurobank.
Άρα ο Mistakidis λοιπόν μπορεί να συμμετάσχει σε μια διαγωνιστική διαδικασία για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων.
Η επόμενη ερώτηση είναι ο Mistakidis έχει ποτέ αγοράσει προβληματικά δάνεια;
Εδώ θα δυσκολευτούμε να δώσουμε πειστική απάντηση.
Εάν δεν έχει αγοράσει προβληματικά δάνεια, πως εμφανίζεται στην Πειραιώς να συμμετέχει σε μια διαδικασία;
Εάν έχει αγοράσει προβληματικά δάνεια έχει αποκτήσει τεχνογνωσία;
Όμως το κυριότερο όλων, υπάρχει μια αίσθηση ότι απλά ο Mistakidis εκμεταλλεύεται τον ρόλο του ως μέτοχος στην Πειραιώς για να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες καλές δουλειές της τράπεζας.
Ακόμη και εάν δεν ισχύει – που ισχύει – θα πρέπει η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου που όντως προσπαθεί πολύ να φέρει αποτελέσματα στην τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσει σε deals όχι με το ποιος είναι μέτοχος αλλά ποιος κάνει την καλύτερη προσφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης