Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

EE – Καναδάς: Να αποκλιμακωθεί ειρηνικά και δημοκρατικά η ένταση στη Λευκορωσία

EE – Καναδάς: Να αποκλιμακωθεί ειρηνικά και δημοκρατικά η ένταση στη Λευκορωσία
Κοινή δήλωση Borrell - Καναδού ΥΠΕΞ για την κατάσταση στη Λευκορωσία
Μια ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Λευκορωσία, αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.
Ειδικότερα, ο Josep Borrell και ο François-Philippe Champagne υπογραμμίζουν:
"Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ και σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή 23 Αυγούστου θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στις αρχές ότι είναι τώρα επείγον να ξεκινήσει ένας ανοιχτός και εποικοδομητικός εθνικός διάλογος για να υπάρξει πρόοδος στη Λευκορωσία.
Η Λευκορωσία έχει διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες αναμένουμε να τηρούν οι αρχές.
Ως συμμετέχον κράτος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Λευκορωσία έχει δεσμευτεί να διεξάγει πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Μόνο μια ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία μπορεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να παρέχει βιώσιμες λύσεις.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την πρόταση της Αλβανίας που έχει την προεδρία στον ΟΑΣΕ για τη στήριξη του διαλόγου στη Λευκορωσία με κοινή επίσκεψη με τον επόμενο πρόεδρο του ΟΑΣΕ στη Σουηδία.
Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να αποδεχθούν αυτήν την πρόταση χωρίς καθυστέρηση. Καλούμε όλα τα άλλα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ να υποστηρίξουν επίσης αυτήν την πρόταση.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.
Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουν ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα διατηρηθούν τα δικαιώματά τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης