Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιατρικό Αθηνών: Η πανδημία ανέτρεψε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα – Ταμειακή ανάσα από τα μέτρα της κυβέρνησης

Ιατρικό Αθηνών: Η πανδημία ανέτρεψε ένα εκπληκτικό ξεκίνημα – Ταμειακή ανάσα από τα μέτρα της κυβέρνησης
Στο δεύτερο εξάμηνο ο όμιλος εστιάζει στην κάλυψη των απωλειών των εσόδων του πρώτου εξαμήνου


Την εκτίμηση πως αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία η χρήση 2020 ίσως ξεπερνούσε όλες τις προσδοκίες της διοίκησης, εξέφρασε στο Bankingnews, ο οικονομικός διευθυντής του Ιατρικού Αθηνών, Εμμανουήλ Μαρκόπουλος.
Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2019, οι δύο πρώτοι μήνες ήταν εκπληκτικοί, αλλά η πανδημία και κυρίως το lockdown ανέτρεψαν την ανοδική πορεία με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να καταγράψει 35% μείωση στις εισαγωγές και αντίστοιχη στα έσοδα.
Η πτώση διήρκησε μέχρι περίπου τα μέσα Μαΐου, αλλά σταδιακά επανέρχονται τα έσοδα στην κανονικότητα.
Το εξάμηνο πάντως αναμένεται να εμφανίσει μείωση εσόδων μικρότερη από 10%.
Αυτή την περίοδο και σύμφωνα με τον κ.Μαρκόπουλο υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και εδικά λόγω των τεστ Covid-19 που κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές ή κάνουν οι εταιρείες για τους εργαζόμενους.
«Πρόκειται για μία εικόνα που θα πρέπει να την αξιολογήσουμε αν θα έχει διάρκεια, καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την πανδημία το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο όμιλος θα προσπαθήσει στο δεύτερο εξάμηνο να καλύψει την απώλεια της περιόδου του lockdown, ενώ τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προσέφεραν ταμειακή ανάσα, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να αυξήσει το δανεισμό η εταιρεία, ή να λάβει δάνεια που δίνει το κράτος με ευνοϊκούς όρους.
Δεν αποκλείεται όμως να κάνει χρήση και αυτού του μέτρου, καθώς όπως σημειώθηκε είναι κάτι που το εξετάζει η διοίκηση.
Πιο αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των Επιχειρήσεων που έχουν πληγεί λόγω της διάδοσης του Covid- 19 για τις εταιρείες με Νοσοκομειακές δραστηριότητες προβλέπονται τα παρακάτω:
1. Η προθεσμία καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020 παρατείνεται έως 31/8/2020.
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Μαρτίου και Απριλίου 2020 δύναται να καταβληθούν έως 31/10/2020 και 30/11/2020 αντίστοιχα χωρίς προσαυξήσεις.
3. Σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο του 2020 από τους αντίστοιχους του 2019, ποσοστό 20% της διαφοράς αυτής αντισταθμίζεται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω μείωσης του ποσού των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της εφαρμογής μηχανισμού αυτόματης επιστροφής Clawback.
4. Πρόγραμμα εγγυοδοσίας με την δανειοδότηση των εταιρειών με χαμηλότοκα δάνεια και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση των ταμειακών ροών
Από το τρίτο μέτρο σύμφωνα με τη διοίκηση το όφελος θα περάσει απευθείας στα EBITDA, ενώ το τέταρτο μέτρο εξετάζεται αν θα χρησιμοποιηθεί.
Επιπλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης όπου πιθανότατα για τα πρώτα δύο μέτρα θα υπάρξει ρύθμιση για 12-24 δόσεις, εξέλιξη που θα βελτιώσει περαιτέρω τη ρευστότητα της εισηγμένης.
Ο όμιλος κατά την προηγούμενη τριετία προχώρησε σε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες την επέκταση μονάδων, τις κτιριακές αναβαθμίσεις, την αγορά νέων μηχανημάτων και τη διαρκή ανανέωση του υφιστάμενου ιατρικού εξοπλισμού.
Αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο, για οφειλή ύψους 98,8 εκατ. ευρώ έχει πάρει μετάθεση αποπληρωμής μέχρι τον Ιούλιο του 2021.
Σύμφωνα με τον κ.Μαρκόπουλο, η σχέσεις του ομίλου με τις τράπεζες είναι εξαιρετική, το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά και είναι με χαμηλό επιτόκιο 3,5%.
Λόγω της πανδημίας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για οριστική αναδιάρθρωση, η οποία όμως αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης