Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαρίτος (Πρόεδρος ΔΣ Union Eurobank): Οι «γκρίζες» ζώνες της Τηλεργασίας και η αναζήτηση ρύθμισης τους

tags :
Χαρίτος (Πρόεδρος ΔΣ Union Eurobank): Οι «γκρίζες» ζώνες της Τηλεργασίας και η αναζήτηση ρύθμισης τους
Οι γκρίζες ζώνες της Τηλεργασίας και η αναζήτηση ρύθμισης τους
Την εκτίμηση πως η προώθηση του τεχνολογικού οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της επιχείρησης θα πρέπει παράλληλα να αναβαθμίζει τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς η τηλεργασία μπορεί να συμβάλλει μεν στην μεγιστοποίηση της ευελιξίας από την πλευρά του εργοδότη, αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει με έμφαση τους ποιοτικούς συντελεστές της παραγωγικότητας και όχι μόνο τη μείωση του εργατικού κόστους, όπως οι άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης αναφέρει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr,  o Στάθης Χαρίτος, Πρόεδρος Δ.Σ.Union Eurobank και Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής και Διοίκησης ΓΣΕΕ.

Μπορούμε να καταργήσουμε ή να αποφύγουμε την τηλεργασία, όπως διατείνονται ορισμένοι κύκλοι με αριστερό πρόσημο;

Οι συνθήκες παραγωγής και εργασίας σήμερα έχουν αλλάξει μετά την εκτεταμένη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στην οργάνωση της παραγωγής.
Η πληροφορική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων και με σημαντική μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που οδήγησε στη σύγχρονη μορφή απασχόλησης γνωστή ως τηλεργασία. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βγάλουμε από την ζωή μας την τεχνολογία της πληροφορικής δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε και την μορφή της εργασίας έξω από την επιχείρηση έστω κι αν αυτή η μορφή οδηγεί σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η τηλεργασία είναι μόνο αυτή η μορφή που παρέχεται για λογαρισμό του εργοδότη στο σπίτι του εργαζόμενου;

Όχι, η τηλεργασία κατ΄ οίκον (home working, home based telework, travail electroniqe à domicile)  είναι η πιο βασική και πλέον διαδεδομένη μορφή.
Άλλη μορφή όμως είναι η εργασία που παρέχεται στα τηλε-κέντρα εργασίας (teleworking centres/ telecottages) που λειτουργούν ως δορυφορικές μονάδες προς την κυρία μονάδα εργασίας πράγμα που σημαίνει αποκέντρωση της επιχείρησης και μείωση της απόστασης μεταξύ τόπου εργασίας και τόπου κατοικίας των εργαζομένων.
Τέλος, έχουμε την κινητή τηλεργασία που είναι σε συνάρτηση με τον τόπο στον οποίον βρίσκεται κάθε φορά ο εργαζόμενος (mobile telework) που σημαίνει καθεστώς διαρκούς διαθεσιμότητας προς εργασία και αφορά κυρίως την δημοσιογραφία. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης και των δύο τελευταίων αυτών μορφών τηλεργασίας οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται έξω από τους προβολείς του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Τι θα πρέπει λοιπόν κάτω από τις σημερινές συνθήκες να διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα;

Η γνώμη μου είναι ότι η προώθηση του τεχνολογικού οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της επιχείρησης θα πρέπει παράλληλα να αναβαθμίζει τον ανθρώπινο παράγοντα, γιατί η τηλεργασία μπορεί να συμβάλλει μεν στην μεγιστοποίηση της ευελιξίας από την πλευρά του εργοδότη, αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει με έμφαση τους ποιοτικούς συντελεστές της παραγωγικότητας και όχι μόνο τη μείωση του εργατικού κόστους, όπως οι άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Μπορεί δηλ., παρά τα όσα λένε συνήθως οι εργοδοτικοί κύκλοι, η τηλεργασία να αυξήσει την παραγωγικότητα της επιχείρησης παράλληλα με την αποτελεσματικότερη κατανομή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων;

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα απαντήσω με ένα μεγάλο ΝΑΙ και στα δύο σκέλη της ερώτησης σας.
Όταν οι εργαζόμενοι δεν σπαταλούν χρόνο για την μετακίνηση τους στην επιχείρηση εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος υπέρ της αύξησης της παραγωγικότητας της επιχείρησης.
Η αύξηση της παραγωγικότητας επιτυγχάνεται επίσης λόγω της μείωσης των αδικαιολόγητων απουσιών ή των απουσιών ασθένειας και της αύξησης της ευελιξίας των εργαζομένων σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, όταν βέβαια υπάρχει ρύθμιση αυτού του ενδεχομένου, έτσι, ώστε με τη χρήση της τηλεργασίας οι εργοδότες να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τις επιχειρήσεις ακόμα και σε καθεστώτα αναδιοργάνωσης της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι επίσης μπορούν να επωφεληθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης καθώς μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε επιχειρήσεις που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Πλέον ο τόπος κατοικίας τους μπορεί να αποτελέσει προϊόν ελεύθερης επιλογής του εργαζόμενου καθώς αποδεσμεύεται από την συνεκτίμηση της παραμέτρου της προοπτικής απασχόλησης που έχει μία συγκεκριμένη περιοχή. Στα υπέρ του εργαζόμενου είναι και η δυνατότητα αποτελεσματικότερης κατανομής του χρόνου εργασίας σε σχέση με τις ανάγκες διάθεσης του ελεύθερου χρόνου που αποτελεί η συμφιλίωση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής του εργαζόμενου και γενικότερα η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στον τρόπο ζωής με ταυτόχρονη εργασία και φροντίδα μικρών παιδιών ή ατόμων, με αναπηρία ή ηλικιωμένων ατόμων όπως επίσης ο συνδυασμός διακοπών και εργασίας κλπ.

Τελικά όμως ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους από το καθεστώς της τηλεργασίας;

Σήμερα με την μορφή που γνωρίσαμε την τηλεργασία μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας εξαιτίας του Covid 19 μπορούμε να πούμε ότι η τηλεργασία διέσωσε πολλές θέσεις εργασίας άραγε βοήθησε πολύ στη συγκράτηση της απασχόλησης με διάφορους τρόπους και μορφές. Μακροπρόθεσμα όμως και την επόμενη μέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αυτοματοποίηση της εργασίας τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από την αντικατάσταση της εργασίας του ανθρώπου από την μηχανή.
Ο άλλος άμεσος κίνδυνος από την επέκταση και την διάδοση της τηλεργασίας είναι η παράκαμψη της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας που συνεπάγεται η εργασία που εκτελείται μέσα από τις μηχανές και τις πλατφόρμες, όπως επίσης η παράκαμψη της συνδικαλιστικής παρέμβασης υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τηλε-εργαζόμενου Προσωπικού.
Πρέπει κατά τη γνώμη μου να ρυθμιστεί νομικά το κενό που υπάρχει στο καθεστώς της τηλεργασίας και αφορά την προστασία της πνευματικής και σωματικής υγείας και ασφάλειας του εργαζομένου.
Η χρήση των υπολογιστών δεν πρέπει να καταλύει το δικαίωμα του εργαζόμενου για ημερήσια ανάπαυση 11 συνεχόμενων ωρών ανά 24ωρο, χρόνο απαραίτητο ο οποίος πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δύο περιόδων εργασίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να του επιτρέπεται να απαλλάσσεται από τα εργασιακά του καθήκοντα και να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο στην οικογένειά του και στις κοινωνικές του υποχρεώσεις παραμένοντας στη διάθεσή του εργοδότη μόνο στο οριζόμενο από τη νομοθεσία πλαίσιο. Θα πρέπει λοιπόν να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία μία νέα μορφή εργασίας, η κινητή εργασία, χωρίς χρονικά και τοπικά εμπόδια, δεσμεύσεις και περιορισμούς, γιατί αυτό το είδος της εργασίας συγχέει τα άλλοτε σαφώς διακριτά όρια εργασίας και ανάπαυσης, σε βάρος της τελευταίας.
Θα πρέπει ο νομοθέτης να προστατεύσει τους τηλεργαζόμενους από την προοπτική να βρίσκονται συνεχώς συνδεδεμένοι είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή και μάλιστα πρέπει να αποβάλλουμε εντελώς την αίσθηση της απολογίας αν δεν απαντήσουμε σε μία κλήση ή σε ένα μήνυμα που αφορά την εργασία, ανεξαρτήτως ώρας.

Πώς, όμως μπορεί να γίνει αυτό; Δηλ. ο αποκλεισμός της κινητής εργασίας άνευ χρονικών και τοπικών δεσμεύσεων;

Είπαμε και προηγουμένως ότι υπάρχει ανάγκη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζομένων σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ήδη με το νόμο 3846 του 2010 προβλέπεται ότι αν στη σύμβαση περιέχεται συμφωνία για τηλε-ετοιμότητα, ορίζονται τα χρονικά της όρια και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του μισθωτού.
Έτσι εξ αντιδιαστολής προκύπτει ότι εφόσον δεν υπάρχει σχετική συμφωνία δεν υπάρχει υποχρέωση του εργαζόμενου για παροχή εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 659 του Αστικού Κώδικα η περίπτωση της διαρκούς διαθεσιμότητας προς εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών πού εκδηλώνεται πέραν του νόμιμου η συμβατικού ωραρίου δίχως να αποτελεί αντικείμενο συμβατικής δέσμευσης μετά από προτροπή ή και ρητή εντολή του εργοδότη θα πρέπει να θεωρείται ως απαίτηση για πρόσθετη εργασία.
Ο εργαζόμενος σε αυτή την περίπτωση αν ανταποκριθεί στο αίτημα του εργοδότη με καλή πίστη για την ανάγκη αυτής της πρόσθετης εργασίας θυσιάζοντας ώρες από την προσωπική του ανάπαυση θα πρέπει παράλληλα να αξιώνει και να λαμβάνει προσαύξηση επί της αμοιβής του για ενδεχόμενη υπέρβαση του ωραρίου του π.χ. υπερωρία η και υπερεργασία.

Το δικό σας τελικό συμπέρασμα μέσα απ΄ όλα αυτά ποιό είναι;

Ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε στην πορεία και με την εξέλιξη του θεσμού της τηλεργασίας.
Θα πρέπει για το σκοπό αυτό να συσταθεί μία μόνιμη ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τα θέματα προσαρμογής της εργασίας στις τεχνολογικές εξελίξεις, στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης της διαχείρισης των εννοιών του χρόνου της εργασίας στο πλαίσιο της τηλεργασίας και γενικά των σχέσεων των μερών που αφορούν την τεχνολογική εξάρτηση, την στοχοθέτηση και την αξιολόγηση.
Χρήσιμο επίσης θα ήταν ένα έγγραφο αξιολόγησης των συνθηκών της κατ οίκον εργασίας πού να συμπεριλαμβάνεται ως προσάρτημα των συμβάσεων τηλεργασίας, όπως ακριβώς έχει προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε).
Εκείνο όμως το οποίο μπορώ με έμφαση να σημειώσω προσωπικά είναι ότι ναι μεν δεν μπορούν να μείνουν ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι θα προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους από την εργασία, γιατί όσο σκληρές και αν είναι οι συνθήκες του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων οι ανθρώπινοι πόροι αποτελούν και θα αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συνεχούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος γι΄ αυτές που έμπρακτα θα σέβονται το Προσωπικό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης