Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ίσες αποστάσεις από ΝΑΤΟ: Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Τουρκία και Ελλάδα, δύο σημαντικοί σύμμαχοι

Ίσες αποστάσεις από ΝΑΤΟ: Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Τουρκία και Ελλάδα, δύο σημαντικοί σύμμαχοι
Το ΝΑΤΟ αποφεύγει να λάβει σαφή θέση στην ελληνοτουρκική κρίση
Ίσες αποστάσεις απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση τήρηση για ακόμα μία φορά το ΝΑΤΟ αν και εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποκλιμάκωση, είναι διάλογος.
Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια.
Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να μεσολαβήσει για να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο όπου παρίσταται.
«Είμαι προσωπικά τακτικά σε επαφή με την Άγκυρα και την Αθήνα.
Μίλησα πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.
«Συνεχίζουμε να παρέχουμε στο ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι Σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την απόφαση της Τουρκίας να παρατείνει τη ΝΑVTEX για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 27 Αυγούστου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, προχώρησε σήμερα σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, που προκαλέσε έντονη ανησυχία στους γεωπολιτικούς αναλυτές.
«Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μαύρη θάλασσα, Μεσόγειο και Αιγαίο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην 949η επέτειο για τη μάχη του Μαντζικέρτ.
«Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία, τώρα κάνουν  ψευτομαγκιές στο Αιγαίο, είναι σαν την ψυχολογία  να σφυρίζουν  μέσα στο νεκροταφείο», ανέφερε.
Επίσης, ο Erdogan απείλησε την Ελλάδα ακόμα και με... πόλεμο.
«Ο φόβος δεν ωφελεί στον θάνατο.
Η  Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται. Όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα και στην κυριαρχία και τα συμφέροντα κανενός έτσι δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικά μας.
Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.
Τους καλούμε να συμμαζευτούν να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο... κλάδος ελαίας του Μητσοτάκη

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε -από το βήμα της Βουλής- σε διάλογο την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις.
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας.
Γι' αυτό και θα επαναλάβω ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Άγκυρα.
Υπό έναν όρο όμως: να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις.
Στην ιστορία άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης