Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας ενεργοποιεί ξανά τον Κοτζιά ως λοχαγό του – Θα αξιοποιηθεί στα εθνικά θέματα και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας ενεργοποιεί ξανά τον Κοτζιά ως λοχαγό του – Θα αξιοποιηθεί στα εθνικά θέματα και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ένας στέλεχος όπως ο Νίκος Κοτζιάς, αν μη τι άλλο με υπόβαθρο, ήταν αναγκαίο για να σηκώσει την αντιπολιτευτική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα....
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στην Βουλή για την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές εξωφρενική και θεωρείται άλλη μία απόδειξη ότι αυτή την στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και να αποτελέσει πόλο έλξης στους δυσαρεστημένους της πολιτικής Μητσοτάκη.
Εκτιμούν, δηλαδή, ότι ένα σοβαρό κόμμα δεν θα έμπαινε ποτέ στην διαδικασία να «παίξει» με την εθνική ομοψυχία όταν, μάλιστα, βλέπει ότι ο Erdogan απειλεί ανοικτά με σύρραξη τη χώρα μας.
Ακόμα και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών, που είχε εμφανή μελανά και προβληματικά σημεία, η Νέα Δημοκρατία την στήριξε για να μην θέσει σε κίνδυνο την απαραίτητη εθνική ομοψυχία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η πρόδηλη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει τη σύγκρουση στα εθνικά θέματα πηγάζει από την επανεμφάνιση του Νίκου Κοτζιά, πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργού της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι σχέσεις του πρώην υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ψυχρές για καιρό καθώς, όπως θυμάστε, ο τελευταίος είχε πάρει το μέρος του Πάνου Καμμένου σε μία τότε ενδοκυβερνητική κρίση με συνέπεια ο Κοτζιάς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
H ανάγκη για να τα ξαναβρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Κοτζιά γεννήθηκε από τον εσωκομματικό πόλεμο που γίνεται πλέον ανοικτά από τους 53+ οι οποίοι βρήκαν εξαιρετικά θετική την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου και θέλανε να υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μία τέτοια εξέλιξη θα χαλούσε τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για 3 λόγους:
Ο Τσίπρας ήθελε διακαώς να ισοφαρίσει την «χασούρα» που είχε με την Συμφωνία των Πρεσπών και η τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο - που δίνει το 75% των υδρογονανθράκων της λεκάνης του Ηροδότου -  του δίνει την δυνατότητα να αντεπιτεθεί και να διεκδικήσει τμήμα του πατριωτικού χώρου.
Δεν θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Νίκο Κοτζιά που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία. Αυτό θα τον έφερνε εκ νέου σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό του και σίγουρα θα δημιουργούσε μία κακή εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση που στα εθνικά, όταν ήταν κυβέρνηση, είχε αποφασίσει να τραβήξει την γραμμή Κοτζιά με κάθε κόστος.
Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο.
Ο Νίκος Κοτζιάς γνωρίζει πολλά από αυτά που γίνανε στις κλειστές πόρτες του Μαξίμου το διάστημα 2015-2019.
Ο Τσίπρας σε αυτή τη φάση δεν θέλει συναίνεση σε αυτά τα θέματα διότι βλέπει το δάσος.
Το δάσος είναι ότι εκτός από την υπόθεση των ελληνοτουρκικών, του έχει στρωθεί το χαλί για άπλετη αντιπολίτευση τόσο στα θέματα του κορωνοιού όσο και στα θέματα της οικονομίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της αυτοσυντήρησης, ήταν αναπόφευκτη η επαναδραστηριοποίηση του Νίκου Κοτζιά ο οποίος γνωρίζει και κατανοεί ότι είναι απαραίτητος στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τη χάραξη της πολιτικής στα εθνικά θέματα, όσο και στην καταπολέμηση των εσωκομματικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι άλλωστε, μόνο οι 53+ που έχουν σηκώσει το γάντι απέναντι στον Αλέξη.
Εδώ και καιρό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτοπροβάλλεται ως συνεχιστής της κυβερνώσας αριστεράς, ο Νίκος Μπίστης ως κολλητός φίλος Βενιζέλου έχει τραβήξει τα σημιτικά στελέχη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δημιουργήσει τη δική του ομάδα και ο Αλέξης έχει μείνει με τον Καρανίκα και τον Πολάκη να τον υποστηρίζουν…
Ένας στέλεχος όπως ο Νίκος Κοτζιάς, αν μη τι άλλο με υπόβαθρο, ήταν αναγκαίο για να σηκώσει την αντιπολιτευτική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα η οποία, όπως φαίνεται, με τον ερχομό Κοτζιά στα πράγματα θα γίνει ακόμα πιο δραστική και πιο οξεία.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης