Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Κύμα» χρεοκοπιών παγκοσμίως, παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας τρισεκ. δολαρίων

«Κύμα» χρεοκοπιών παγκοσμίως, παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας τρισεκ. δολαρίων
«Κύμα» χρεοκοπιών παγκοσμίως
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου χαλάρωση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της άνευ προηγουμένου κρίσης που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Μόνο οι Federal Reserve, ΕΚΤ, Bank of England και Bank of Japan, μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών τους, έχουν προχωρήσει σε «ενέσεις» ρευστότητας τρισεκ. δολαρίων η καθεμία.
Συνολικά, το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 11 τρισεκ. δολάρια.
Παρόλα αυτά, αυτά τα ποσά – μαμούθ δε φαίνεται να σώζουν μέχρι στιγμής την κατάσταση, τόσο σε επίπεδο ανεργίας και ατομικού εισοδήματος, όσο και σε επίπεδο εταιρειών -με τις εταιρείες-«ζόμπι» πλέον να πληθαίνουν.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, ενδεικτικά, οι μεγάλες εταιρείες που έχουν αιτηθεί για πτώχευση των ΗΠΑ φθάνουν πλέον σε επίπεδα - ρεκόρ και αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
Από τις 17 Αυγούστου, για παράδειγμα, 45 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 1 δισεκ. δολαρίων έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση στη χώρα!
Στη Γερμανία, περίπου 500.000 εταιρείες θεωρούνται αφερέγγυες και έχουν υπαχθεί στο «νόμο περί αφερεγγυότητας» που απλώς επεκτείνει τον πόνο των επιχειρήσεων που είναι τεχνικά χρεοκοπημένες.
Στην Ισπανία, η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε ότι το 25% όλων των εταιρειών βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω αφερεγγυότητας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, περισσότερο από το 10% των επιχειρήσεων στις κορυφαίες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό άγχος και τεχνικά έχουν χρεοκοπήσει.
Και όλα αυτά, υπενθυμίζεται, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης