Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμφωνία για το φυσικό αέριο Αλεξανδρούπολης - Μητσοτάκης: Ιστορικής σημασίας έργο - Borisov: Κεντρικός ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενέργεια

Συμφωνία για το φυσικό αέριο Αλεξανδρούπολης - Μητσοτάκης: Ιστορικής σημασίας έργο - Borisov: Κεντρικός ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ενέργεια
Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας υπεγράφη η συμφωνία για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης
Ένα... έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία για «ειρηνική συνύπαρξη» έκρυβαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελετή υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας.
Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο νέος σταθμός φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη είναι ιστορικής σημασίας» δήλωσε και συμπλήρωσε -έχοντας στο πλάι του τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Boyko Borisov- πως «ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη κατασκευή του».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εξαιρετικό φιλόδοξο πρόγραμμα για την απεξάρτηση της από το λιγνίτη, ενώ υποστήριξε πως «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χωροθέτηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενισχύει τη γεωπολιτική της σημασία ως ενεργειακού κόμβου.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «τα οφέλη από τον αγωγό είναι και γεωπολιτικά.
«Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της.
Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα» τόνισε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι -με την επένδυση αυτή- η Αλεξανδρούπολη ανοίγει τις πύλες της για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Borisov: Κεντρικός ο ρόλος Ελλάδας και Βουλγαρία στην ενέργεια και τη διανομή της

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.
«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της. Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους.
Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Borisov που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορωνοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Pyatt για τη συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο - Συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, JeffreyPyatt χαιρέτησε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τη συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
«Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στη σημερινή τελετή υπογραφής Ελλάδας-Βουλγαρίας για το Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, διαφοροποιώντας πηγές ενέργειας και διαδρομές σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Pyatt.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης