Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή ανάκαμψη έως +2%, απραξία στο ΧΑ -0,11% στις 632 μον. πιέσεις στον FTSE 25 – Διατηρείται η συσσώρευση 600-660 μον.

Παρά την διεθνή ανάκαμψη έως +2%, απραξία στο ΧΑ -0,11% στις 632 μον. πιέσεις στον FTSE 25 – Διατηρείται η συσσώρευση 600-660 μον.
Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Απριλίου 2020 κινείται σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης 600 με 660 μονάδων και αδυνατεί να ξεφύγει...
(upd15) Εμφανής και σήμερα ήταν η αδυναμία στο ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε πέριξ των 632 μονάδων, κόντρα στην άνοδο των διεθνών χρηματιστήριων με τον DAX στην Γερμανία +2% και ως συνήθως τελευταία με την συναλλακτική δραστηριότητα στο ναδίρ.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί.
Διεθνώς καταγράφεται άνοδος λόγω των δηλώσεων Trump του αμερικανού Προέδρου ότι θα υπάρξει προσεχώς φάρμακο για τον κορωνοιό.
Όμως η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να αντιδράσει καθώς επισκιάζεται από την προκλητικότητα της Τουρκίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την συσσώρευση διαρκείας μεταξύ 600 και 660 μονάδων, ήδη από τον Απρίλιο του 2020 δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το εύρος των 60 μονάδων ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος, ελλείψει αξιόλογων συναλλαγών.
Στις τραπεζικές μετοχές ενώ ξεκίνησαν αρχικά με κέρδη έως +1,3% γρήγορα έχασαν την δυναμική τους με την Εθνική να χάνει 1,66% και την Alpha Bank να κλείνει στο -1,67%.

Η Eurobank θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ 6μηνου 2020 την 1η Σεπτεμβρίου και η αγορά θα πρέπει να εστιάσει στην μείωση κεφαλαίων και στην πολιτική προβλέψεων για τα NPEs.
Νομοτελειακά οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες έρχονται λόγω των stress tests του 2021, του Ηρακλή 2 που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με τιτλοποιήσεις NPEs και κρατικές εγγυήσεις αλλά ακόμη και με την ανύπαρκτη bad bank της ΤτΕ θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
Στην περίπτωση που διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου νομοτελειακά, οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα μειώσουν τα ποσοστά τους, θα σημειωθεί μια μεγάλη ανανέωση των βασικών μετόχων.
Εάν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές και απαιτηθούν νέα κεφάλαια το κράτος θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του και να συμβάλλει στην κεφαλαιακή ενίσχυση – όχι ανακεφαλαιοποίηση – των ελληνικών τραπεζών.

Στις μη τραπεζικές μετοχές ο ΑΔΜΗΕ σημείωσε απώλειες -4,3%, η Aegean υποχώρησε κατά -2,3%, ενώ ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Motor Oil σημείωσαν κέρδη. 
Η ελληνική αγορά επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Ειδικότερα, με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Kατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020, η Ελλάδα δέσμευσε με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά στην άσκηση.
Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει Ναύσταθμο στην Αμμόχωστο, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan προανήγγειλε μακροπρόθεσμη ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες, θέτοντας εκ νέου στο στόχαστρό του την Ελλάδα.
Τη «βεντάλια» όλων των τουρκικών διεκδικήσεων ανέλαβε να ανοίξει ο Hulusi Akar, ο οποίος έθεσε μεταξύ άλλων θέμα Καστελόριζου και αποστρατικοποίησης των νησιών.
Οι προκλήσεις  συμπίπτουν χρονικά με τις παρασκηνιακές  διεργασίες για την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γερμανία να κατέχει κομβικό ρόλο στις διπλωματικές αυτές κινήσεις.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,08% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη να φτάνει έως και το +1,32% και τον Γενικό Δείκτη έως και το +0,89%.
Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα της Coca Cola, αλλά και το αρνητικό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών επηρέασαν την αγορά, η οποία από τις 12:00 μέχρι το κλείσιμο κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -0,11% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,90 μονάδες και χαμηλό 630,92 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 20,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 11,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 633 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 333 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα προσέρχεται για διαβούλευση ο νέος πτωχευτικός κώδικας με δύο σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες θα λυθούν μέσω υπουργικών αποφάσεων στην πορεία.
Εκκρεμότητα 1η:
Ποιοι θα δικαιούνται την επιδότηση εφόσον προσέρχονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εκκρεμότητα 2η:
O τρόπος λειτουργίας του νέου φορέα ο οποία θα αναλαμβάνει να ακίνητα που δεν καταλήγουν σε τρίτον κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών υπήρξε σημείο τριβής διμερές.
Ωστόσο κυβέρνηση και θεσμοί σημείωσαν πως αφού γίνει διαγωγισμός θα μπορέσει να εκδοθεί μία ΚΥΑ η οποία να προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του καινούριου φορέα κατά τη λογική που θα τον θέλει ο ιδιώτης που θα αναλάβει και το έργο.

Παράλληλα, ορισμένα ενδιαφέροντα λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο.

Τέλη Αυγούστου η πρόταση του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική στα 440 με 460 εκατ  

Στα τέλη Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την Εθνική Ασφαλιστική.
Το αμερικανικό fund CVC είχε προσφέρει περίπου 460 εκατ στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά η πρόταση δεν είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.
Το CVC επανήλθε και φαίνεται ότι παρά την ύφεση στην οικονομία διατηρεί την προσφορά της στα 440 με 460 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει πάρει πρόβλεψη για την Εθνική Ασφαλιστική 500 εκατ ευρώ.

Την 1η Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου της Eurobank.
Το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στην μείωση των κεφαλαίων και στην μείωση των προβληματικών δανείων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η νέα Γενική Συνέλευση της MIG και το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του 2020

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της MIG Marfin Investment Group.
Μετά την αναβολή λόγω μη ενημέρωσης από την Πειραιώς που είναι βασικός μέτοχος σε ορισμένα θέματα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση κανονικά στις 4 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί πάντως ότι αναμένονται εισηγήσεις για μειώσεις αποδοχών όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές σε ποσοστό έως και 40%.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 θα ανακοινώσει και το ελληνικό δημόσιο το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2020 που αναμένεται μεταξύ 15,5% με 16,3%.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ και δεν αναμένεται καμία κίνηση.
Να σημειωθεί ότι αύξηση του προγράμματος πανδημίας πέραν των 1,35 τρισεκ. ευρώ δεν θα υπάρξει.

Στις 9 Οκτωβρίου οι προσφορές στην Alpha bank για το Galaxy την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων

Η επικαιρότητα

Με τρία μέτωπα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση στη δεδομένη συγκυρία: το δεύτερο και πιο δυνατό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που ακολουθούν την επέλαση του ιού καθώς επίσης και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, τα επόμενα ορόσημα που αναμένεται να κρίνουν αποφασιστικά τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα αποτελούν το άνοιγμα των σχολείων το οποίο θα λειτουργήσει και ως μέτρο προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα αλλά και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρίσκεται στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ύφεση στο β΄ τρίμηνο 2020 στο 15,5% με 16,3% αρχές Σεπτεμβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό αλλά τα φορολογικά έσοδα δεν έχουν εκτραπεί όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Παρά την βαθειά ύφεση και τα προβλήματα ρευστότητας τα φορολογικά έσοδα δεν κατέρρευσαν όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί.
Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και στην κυβέρνηση για την ραγδαία εξάπλωση και διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι και αυτές που θα δείξουν το πώς θα κινηθεί η χώρα τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου και το κυριότερο το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
Το χθεσινό ρεκόρ των 284 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 141 στην Αττική, προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς διατηρούνται τα εφιαλτικά σενάρια που μιλούν ακόμα και για 1.000 κρούσματα την ημέρα, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει ότι η χώρα έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της επιδημίας και κινείται ανεξέλεγκτα προς τους δύσκολους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Για αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή, πως όλα θα κριθούν το επόμενο 10ήμερο όταν και θα επιστρέψουν στα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι αδειούχοι του καλοκαιριού, τονίζοντας ότι αν και είναι ακόμα αναστρέψιμη η κατάσταση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, με το βλέμμα των επενδυτών όμως να παραμένει στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,47%.
Στην ηπειρωτική Κίνα οι μετοχές έκλεισαν επίσης υψηλότερα.
Ο Shanghai composite κέρδισε 0,18%, ενώ ο Shenzhen σημείωσε άνοδο 1,39%.
Ο ChiNext σημείωσε άνοδο 2,413%, καθώς η πρώτη ομάδα εταιρειών που εισήχθησαν στο αναθεωρημένο σύστημα IPO έκανε το ντεμπούτο της τη Δευτέρα.
Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν πλέον στις μετοχές του ChiNext να αυξάνονται ή να μειώνονται έως και 20% σε μια συνεδρίαση, σε σύγκριση με το 10% στο παρελθόν, σύμφωνα με το Reuters.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε μικρές διακυμάνσεις, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,8%.
Ο S&P / ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακές μεταβολές.
Συνολικά, ο δείκτης MSCI Asia ex-Japan αυξήθηκε 0,59%.

Οι προσδοκίες για θεραπεία κατά του κορωνοϊού, ωθούν σε κέρδη τις αγορές

Ανοδική αντίδραση καταγράφεται στις διεθνείς αγορές σήμερα 24 Αυγούστου με τους επενδυτές να παρακολουθούν τον αγώνα δρόμου που κάνουν τόσο οι πολιτικές ηγεσίες όσο και η επιστημονική κοινότητα για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Οι ενδείξεις προόδου στην ανάπτυξη θεραπείας για την Covid-19 αντισταθμίζουν τους φόβους νέας αύξησης κρουσμάτων.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,43% στις 28.050 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη  +0,77% στις 3.423 μονάδες.
Ο δείκτης  Nasdaq καταγράφει άνοδο +1,26% στις 11.453 μονάδες.
Ο δείκτης – φόβου VIX υποχωρεί στις 22,5 μονάδες.
Ειδικότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη +2,17% στις 13.041 μονάδες,
Κέρδη +1,87% σημειώνει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στις 20.062 μονάδες.

Απώλειες στις τράπεζες, πλην της Πειραιώς, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1270 ευρώ, με πτώση -1,66% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση  1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5310 ευρώ, με πτώση -1,67%, με όγκο 1,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 819 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2450 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 587 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 543 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4150 ευρώ, με πτώση -0,40% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,50 ευρώ, με απώλειες 3,94% και με κεφαλαιοποίηση 223 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ, με πτώση -0,34% και όγκο 65 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και έντονη μεταβλητότητα.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,10 ευρώ με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση στα 8,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,58 ευρώ με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 6,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,78 ευρώ, με πτώση -0,26% και αποτίμηση 876 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2250 ευρώ, με πτώση -4,30% και κεφαλαιοποίηση 516 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,09% και αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,22 ευρώ, με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,55 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,75 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +4,68% και κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,1050 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0505 ευρώ, με πτώση -3,44% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,08%, με την Ιταλία στο 0,95%

Οριακή βελτίωση, καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ακολουθούν την τάση στην Νότια Ευρώπη όπου σημειώνονται ήπιες σταθεροποιητικές τάσεις.
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 13 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,08% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,11% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με απόδοση αγοράς 0,88% και απόδοση πώλησης 0,85%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,92 και μέση απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,09% και απόδοση πώλησης 1,07%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,90 μονάδες βάσης και 1,27% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στα ιταλικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, παρά τις προσδοκίες για φάρμακο και εμβόλιο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Αυγούστου 2020 στο 0,95%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/8/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης