Τελευταία Νέα
Speculator

Δέκα χρόνια «διάσωσης» της Χαλυβουργίας Ελλάδος με τα λεφτά των άλλων

Δέκα χρόνια «διάσωσης» της Χαλυβουργίας Ελλάδος με τα λεφτά των άλλων
Η δικαίωση της Eurobank, οι συνεχείς παρατάσεις και αναδιαρθρώσεις και το τέλος της διαδρομής
Η ιστορία φαίνεται να ξεκινά το 2011 όταν εκδίδεται κοινοπρακτικό δάνειο 265 εκ ευρώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας του κου Νίκου Μάνεση.
Λίγες ημέρες μετά ο πατριάρχης της οικογένειας αποχωρεί από μέλος του ΔΣ της τράπεζας ενώ ακολουθούν και οι παραιτήσεις από τις θέσεις των εκτελεστικών μελών των δύο γιών του ενώ ο ίδιος έχει παραιτηθεί από το ΔΣ της Χαλυβουργία πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών του κοινοπρακτικού.
Η Χαλυβουργία ακολουθεί αρνητική πορεία και το 2014 κλείνει με αρνητικά κεφάλαια και ενώ οι τράπεζες δίνουν συνεχείς παρατάσεις ζωής στο κοινοπρακτικό του οποίου επικεφαλής και μεγαλύτερος δανειστής ήταν η Alpha Bank.
Το 2015 φαίνεται να γίνεται νέα προσπάθεια ρύθμιση του κοινοπρακτικού δανείου της Χαλυβουργίας και η ρύθμιση βασίζεται στο μαγικό γύρισμα των ιδίων κεφαλαίων από αρνητικά σε θετικά.
Τι είχε συμβεί; Γίνεται αναπροσαρμογή των παγίων της εταιρίας κατά 116 εκ ευρώ (δεν είναι γνωστό αν ανακαλύφθηκε φλέβα χρυσού) και τα κεφάλαια εμφανίζονται θετικά και το ύψος των παγίων ξεπερνά τα 400 εκ ευρώ.
Θεωρητικά δηλαδή αν πουλούνταν τα πάγια θα αποπληρώνονταν όλα τα δάνεια και θα περίσσευαν και λεφτά.
Στη ρύθμιση που προωθήθηκε το 2015 η οικογένεια Μάνεση δεν  θα έβαζε ότι ένα Ευρώ ενώ και το κοινοπρακτικό θα επιμηκυνόταν αλλά και θα έβαζαν νέα λεφτά οι τράπεζες στην εταιρία.
Τις κινήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο φέρνει στο φως δημοσίευμα της Καθημερινής με αποτέλεσμα να παγώσει κάθε διαδικασία.
Το 2016 όμως προκειμένου να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος της εταιρίας αποφασίζεται από τις τράπεζες παράταση της εκτοκιστικής περιόδου και της λήξης του ΚΟΔ έως 31.1.2017 και παράταση του υφιστάμενου waiver σχετικά με το ενέχυρο επί αποθεμάτων και των εκχωρημένων πιστώσεων μέχρι την 31.1.2017.
Η εταιρία συνεχίζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονταν οι συζητήσεις των τραπεζών για διάσωση της εταιρίας. 
Το 2018 οι συζητήσεις έχουν φουντώσει και γίνεται λόγος για ολοκλήρωση των προσπαθειών παρά το γεγονός ότι έκθεση της Alvarez δείχνει ότι δεν υπάρχει μέλλον στη Χαλυβουργία πλην ομίλου Βιοχάλκο και αποτρέπει ουσιαστικά τις τραπεζικές παρεμβάσεις.
Τότε το επιχείρημα ήταν ότι η εταιρία γύρισε σε θετικό EBITDA κι ας ήταν τα δάνεια υπερξηνταπλάσια του EBITDA γεγονός που δείχνει μηδενική πιθανότητα επιβίωσης.
Τον Οκτώβριο του 2018 ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ της Eurobank και των λοιπών τραπεζών αλλά κυρίως της Alpha που ήταν επικεφαλής του κοινοπρακτικού.
Η πλευρά της Alpha είχε προωθήσει πλάνο αναδιάρθρωσης  που περιλάμβανε κλείσιμο εργοστασίου και κούρεμα δανείων και πλήρη αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.
Η Eurobank θεωρώντας ότι η διαδικασία δεν καταλήγει πουθενά και η αναδιάρθρωση είναι θνησιγενής αποφασίζει να πουλήσει μετά από διαγωνιστική διαδικασία τα δάνεια στην HIG στο 15% της αξίας τους και απεμπλέκεται από τη Χαλυβουργία Ελλάδος.
Παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια υπήρξε μια προσπάθεια να φανεί ότι η Eurobank έκανε λάθος η πορεία των πραγμάτων τη δικαίωσε.
Το 2019 η Alpha ξεκινά νέα προσπάθεια για τη ριζική αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος  σε συνεργασία με τη HIG Capital. Τότε συζητείτο η HIG Capital να υποβάλει σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα προσφορά για την εξαγορά των απαιτήσεών τους από την Ελληνική Χαλυβουργία και  συνεχεία να συμφωνήσει ρύθμιση δανεισμού με την Alpha Bank, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση ( δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 170 εκατ. ευρώ) στην εταιρεία.
Ωστόσο η εταιρία χρειαζόταν και λεφτά αλλά τότε κανένας δεν μιλούσε για το ποιος θα τα βάλει.
Και φυσικά τα δάνεια της εταιρίας προσεγγίζουν συνολικά τα 500 εκ ευρώ!!!
Ο κύκλος όμως φαίνεται να κλείνει μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊου με τις Εθνική και Πειραιώς να κινούνται αυτόνομα στην πώληση των δανείων που έχουν στην κατοχή τους.
Το θα πράξει ο μεγαλύτερος δανειστής της Μάνεσης η Alpha Bank παραμένει ένα μυστήριο.
Όπως μυστήριο είναι πως ένας επιχειρηματίας δεν έχει βάλει το χέρι στην τσέπη για μια ολόκληρη δεκαετία αλλά τυγχάνει ιδιαίτερα στοργικής μεταχείρισης σε αντίθεση με άλλους οι οποίοι και έχουν κυνηγηθεί σε προσωπικό επίπεδο και έχει εξαϋλωθεί η μετοχική τους περιουσία με εφαρμογή όλων των δυνατοτήτων του πτωχευτικού δικαίου.
Την ίδια στιγμή πάντως οι κακές γλώσσες μιλούν περί του πολυτελούς βίου που διάγει ο κ. Νίκος Μάνεσης και συγκεκριμένα ότι θρυλείται πως διαθέτει θαλαμηγό  45 μέτρων και πως είναι συμπέθερος του τέως εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνου .
Αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης