Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο κορωνοιός δημιουργεί 2 εκατ μόνιμα ανέργους στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Ο κορωνοιός δημιουργεί 2 εκατ μόνιμα ανέργους στις ΗΠΑ
Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, απολύθηκαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι
Οι προσλήψεις των προσωρινά απολυμένων εργαζομένων εν μέσω πανδημίας θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο η Goldman Sachs  θεωρεί, πως το 1/4  αυτών των απολύσεων θα καταστεί μία μόνιμη κατάσταση.
Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, απολύθηκαν περισσότεροι από 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Πάνω από 18 εκατομμύρια άτομα ταξινομήθηκαν ως προσωρινά άνεργοι τον Απρίλιο 2020.
Όταν οι κρατικές οικονομίες άρχισαν να αίρουν τα lockdowns, η επανένταξη πολλών εξ αυτών των εργαζομένων βοήθησε στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2020. Και με περισσότερους από 9,2 εκατομμύρια άνεργους να βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης, «η αγορά εργασίας φαίνεται έτοιμη για σημαντική άνοδο αργότερα το 2020», εκτιμά η Goldman.
Πάντως ο μεγάλος αριθμός των προσωρινά απολυμένων εργαζομένων θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη.
Αυτοί οι εργαζόμενοι τείνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερες προοπτικές πρόσληψης αν και οι πιθανότητες για μετάβαση στη μόνιμη ανεργία παραμένουν σχετικά χαμηλές.
Στην πραγματικότητα, η Goldman αναμένει ότι οι επαναπροσλήψεις θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 5,6 εκατομμύρια καθαρές θέσεις εργασίας που αναμένονται αργότερα φέτος.
Ωστόσο, «άλλα πρότυπα υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές επανένταξης για προσωρινά απολυμένους εργαζόμενους άρχισαν να επιδεινώνονται τον Ιούλιο», σύμφωνα με τη Goldman.
Η Goldman Sachs αναμένει τώρα ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των προσωρινών απολύσεων θα επεκταθεί έως το επόμενο έτος.
Περίπου 2 εκατομμύρια από αυτούς τους εργαζόμενους θα μπορούσαν να παραμείνουν άνεργοι έως το 2021.
Ενώ το ποσοστό μετάβασης από προσωρινές σε μόνιμες απολύσεις παραμένει ιστορικά χαμηλό, το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και η Goldman αναμένει μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού, καθώς θα αίρονται τα ομοσπονδιακά προστατευτικά προγράμματα, όπως το paycheck.
Ταυτόχρονα, τα δεδομένα της έρευνας από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι ότι θα επιστρέψουν στην ίδια εργασία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης