Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρηματική διακοίνωση επέδωσε η Τουρκία στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Ρηματική διακοίνωση επέδωσε η Τουρκία στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου
Με τη ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επικαλύπτεται η «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
«Άκυρη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας – Αιγύπτου για τον μερικό καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών η Τουρκία με ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στον ΟΗΕ.
Με τη ρηματική διακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επικαλύπτεται η «τουρκική υφαλοκρηπίδα» όπως την είχε δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο όταν κατέθεσε το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς αποτελεί επίσημη παραδοχή της Τουρκίας για τη διαφορά που έχει με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περιοχή και  η οποία απαιτεί την έναρξη διαδικασίας επίλυσης όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή αρχικά με διμερή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη.
Στη διακοίνωση προς τον ΟΗΕ η Άγκυρα επικαλείται επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την επήρεια των νησιών, επιδιώκοντας να εξαφανίσει τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών, ακριβώς το ίδιο, δηλαδή, που έκανε προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία της με τη Λιβύη «ανακαλύπτοντας» κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν αποτέλεσμα αποκοπής (cut-off effect) στην προβολή των έναντι ηπειρωτικών ακτών. Δηλαδή νησιά όπως η Ρόδος ,η Κάρπαθος η Κάσος και η Κρήτη «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην διακοπεί η προβολή των ακτών της Τουρκίας μέχρις ότου συναντήσουν την προβολή των ακτών της Λιβύης.
Επίσης, η Άγκυρα επιμένει ότι η οριοθέτηση γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών δυο χωρών και ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλιά της δικαιούνται μόνο χωρικά ύδατα.
Επίσης κάνει έμμεση επίκληση της Αρχής της Αναλογικότητας επιμένοντας ότι η οριοθέτηση επηρεάζεται από το μήκος και την κατεύθυνση των ακτών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης