Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, είμαστε μακριά ακόμη και από τοπικά – Πρόωρες οι αναφορές για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown, είμαστε μακριά ακόμη και από τοπικά – Πρόωρες οι αναφορές για δεύτερο κύμα της πανδημίας
"Eίμαστε μακριά και από τοπικά lockdowns", δηλώνει ο  Ν. Χαρδαλιάς
«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και τα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι είμαστε μακριά και από τοπικά lockdowns», δηλώνει ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογραμμίζει ωστόσο ότι «για να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τα εφαρμόζουμε».
Ο ίδιος θεωρεί πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες συγκρίσιμες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, «στην Ελλάδα έχουμε 693 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2.831 κρούσματα, και θρηνούμε 22 θανάτους συμπολιτών μας ανά εκατομμύριο κατοίκων όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 100 ανά εκατομμύριο».
Συμπληρώνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε», αλλά και πως αυξάνονται καθημερινά οι αντοχές του συστήματος ιχνηλάτησης, «καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία ενίσχυσής τους ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στον υφιστάμενο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά ακόμα και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αλγόριθμων που τρέχουμε καθημερινά».
Για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, ο υφυπουργός αναφέρει πως είναι στοχευμένοι και εξηγεί ότι δίνεται έμφαση σε όσους έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν, κάτι που «είναι εφικτό χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο που χρησιμοποιούμε, τον αλγόριθμο «EVA». Ο υφυπουργός εξηγεί όπως «πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του Passenger Locator Form (PLF).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου έχουν ελεγχθεί στις πύλες εισόδου 319.379 ταξιδιώτες, οι οποίοι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, και μόνο 615 δείγματα βγήκαν θετικά.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα των τεστ  μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα των άλλων χωρών πριν αυτές αποτυπωθούν στα δημόσια δεδομένα».
Συμπληρώνει πως «υπάρχουν διαμαρτυρίες σε σχέση με τα κριτήρια που εξετάζονται προκειμένου να τεθεί μια περιοχή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, καθώς αρκετές περιοχές υποστηρίζουν ότι  έχουν αισθητά  λιγότερα κρούσματα από άλλες που δεν έχουν μπει σε αυτό το καθεστώς», τονίζοντας πως είναι καθαρά επιδημιολογικά τα κριτήρια στα οποία βασίζεται η κάθε απόφαση και αυτό που εξετάζεται σε κάποια περιοχή για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων  μέτρων είναι  «το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις δίνουν οι αλγόριθμοι που τρέχουμε».
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν “ορφανά” κρούσματα,  αλλά κρούσματα τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση μέχρι να βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης