Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην Μαύρη θάλασσα θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας – Ο Erdogan προανήγγειλε κινήσεις στην Μεσόγειο έως τέλος 2020

Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην Μαύρη θάλασσα θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας – Ο Erdogan προανήγγειλε κινήσεις στην Μεσόγειο έως τέλος 2020
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στο μπλοκ του Δούναβη αλλά όπως ανέφερε ο Erdogan θα υπάρξουν προς το τέλος του 2020 ακόμη περισσότερες έρευνες στην Μεσόγειο Θάλασσα
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Τουρκία στην Μαύρη θάλασσα θα ανοίξουν την όρεξη για την Μεσόγειο καθώς ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan προανήγγειλε μεγάλες κινήσεις στην Μεσόγειο.
Πως καθορίζονται οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Μαύρη θάλασσα;
Με βάση το τουρκικό Dogu Akdeniz Politik με τον νόμο 2674 της 20ής Μαΐου 1982 (RG, 1982), καταργήθηκαν οι διατάξεις του Νόμου περί Χωρικών Υδάτων Νο. 476 της 15ης Μαΐου 1964 και άλλων νόμων που αντιβαίνουν στον Νόμο 2667 (RG, 1964), το πλάτος των τουρκικών χωρικών υδάτων συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας είναι 6 ναυτικά μίλια.
Βάσει του προαναφερθέντος νόμου, το Συμβούλιο Υπουργών δήλωσε το πλάτος των χωρικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα ως 12 μίλια, το οποίο εξακολουθούσε να ισχύει πριν από το 1982, με απόφαση της 29ης Μαΐου 1982 και με αριθμό 8/4742 (Ceyhan & Oral, 2015).
fr 3
Θαλάσσιες δικαιοδοσίες των χωρών με τον Εύξεινο Πόντο
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η παράκτια χώρα έχει υφαλοκρηπίδα στις γύρω θάλασσες, ξεκινώντας από τα εξωτερικά σύνορα των χωρικών της υδάτων.
Η Τουρκία και η ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) στις 23 Ιουνίου 1978 με την υπογραφή της συνθήκης στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου 1980 και με τον αριθμό 2355 ο νόμος (OG, 1980) θεωρείται ότι η "Δημοκρατία της Τουρκίας και η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης συμφώνησαν τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας στη Μαύρη Θάλασσα των δύο χωρών τα οποία καθορίστηκαν με βάση δίκαιες αρχές με τη Συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για τον περιορισμό της υφαλοκρηπίδας στη Μαύρη Θάλασσα (RG, 1981).
Στη συνέχεια, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Ρουμανίας το 1984 και το 1986 και στη συνέχεια κηρύχθηκε ΑΟΖ στις 5 Δεκεμβρίου 1986 και 86/11264.
fr 3

Το νομικό πλαίσιο

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 επαναξιολογήθηκαν τα όρια της υφαλοκρηπίδας, ειδικά με την Γεωργία στο πλαίσιο της συνέχειας της συνθήκης περί συνόρων, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με την Ουκρανία (Pazarcı 1999).
Επιπλέον, με τη Γεωργία στις 14 Ιουλίου 1997 υπεγράφη πρωτόκολλο με την Τουρκία, που στηριζόταν στο πρωτόκολλο του 1973 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Τουρκίας.
Με το πρωτόκολλο αυτό οριοθετείτο η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του 1978 αλλά και ΑΟΖ.
 Η Τουρκία, στις 4 Δεκεμβρίου του 1997 έκανε συμφωνία με την Βουλγαρία στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας, όπως φαίνεται στη Συνθήκη της Μαύρης Θάλασσας.
Το 2018, στην Δυτική Μαύρη Θάλασσα η Ρουμανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, αναφέρθηκε ότι ξεκίνησαν δραστηριότητες γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι γεωτρήσεις, από την Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία εντάχθηκαν στο πλαίσιο δικαιοδοσίας της θάλασσας.
Στο μπλοκ του Δούναβη, η Ρουμανία εξάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εδώ και χρόνια.
Η Βουλγαρία αύξησε επίσης τις δραστηριότητές της στο μπλοκ του Δούναβη, το οποίο καλύπτει σχεδόν το σύνολο των εσόδων από φυσικό αέριο της Ρουμανίας.
Η περιοχή γεώτρησης της Τουρκίας εγκαινιάστηκε το 2018 αφορούσε μικρό μέρος του μπλοκ του Δούναβη που βρίσκεται στις τουρκικές θάλασσες.
Πάνω από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρέθηκαν στο πεδίο Ποσειδώνα στη Ρουμανία.
Το Neptune OMV, η μεγαλύτερη ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, αναπτύσσεται από τη ρουμανική εταιρεία πετρελαίου και την Exxon Mobil.
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες Shell, Exxon Mobil και Petrom στην Ουκρανία υπεράκτια δεν έχουν μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα.
Η αμερικανική εταιρεία Vanco συνεχίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην περιοχή Prekarçinki στα ανοικτά της Ουκρανίας.
Η Rosneft και η Exxon Mobil εργάζονται στον τομέα Tuapse στα ύδατα της Ρωσίας.
Οι έρευνες και εξορύξεις από Exxon-Mobil, Brazilian Petrobras και TPAO το 2006 ενώ ξεκίνησαν με μεγάλο ενθουσιασμό, ωστόσο κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε.
Τα θετικά νέα για την Τουρκία προήλθαν από τις εξερευνητικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν από την Akçakoca τον επόμενο χρόνο.
Από το κοίτασμα στο οποίο εξορύσσουν οι TPAO (Τουρκική εταιρία πετρελαίου), OMV, Canadian Foinavon και Norwegian Tiway, παράγονται τώρα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα (730 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως).
Οι έρευνες που πραγματοποίησαν οι TPAO και Exxon-Mobil εκτός Kastamonu και Samsun το 2008 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οι μελέτες έρευνας συνεχίστηκαν από Chevron στο Zonguldak
Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, λόγω της διαφωνίας μεταξύ των εταίρων, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.
Τα έργα στο Strandja, που πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα από τον TPAO, ξεκίνησαν το 2011.
Σε αυτήν την περιοχή, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διάνοιξη 3 ακόμη κοιτασμάτων πέραν του Strandja-1.
Η νέα συμφωνία που υπεγράφη από το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας με τη Shell τον Φεβρουάριο του 2013 αύξησε τις προσδοκίες στον Εύξεινο Πόντο.
Μιλώντας πρόσφατα στο Reuters, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε, "Εντοπίστηκαν πηγές ενέργειας σε δύο διαφορετικά σημεία στη Μαύρη Θάλασσα, ένα από τα οποία είναι σημαντικά μεγάλο.
Οι πρώτες μελέτες στη Μεσόγειο δίνουν θετικά σήματα.
Το εκτιμώμενο απόθεμα φυσικού αερίου στο μπλοκ Δούναβη-1 είναι 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Αυτό το απόθεμα καλύπτει περίπου 20 χρόνια αναγκών φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν 7-10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή.
Το επενδυτικό κόστος είναι περίπου 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, το Euronews ανέφερε ότι το τρίτο τρυπάνι της Τουρκίας το Kanuni έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει 3.000 μέτρα έως βάθος 12.000 μέτρων

lo

Η Τουρκία ανακάλυψε 320 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο πεδίο Sakarya

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας.
Το ερευνητικό σκάφος Fatih ανακάλυψε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο μπλοκ Tuna-1.
Στόχος είναι η χρήση αερίου του Εύξεινου Πόντου να ξεκινήσει το 2023.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 9 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο μέσω των σκαφών Fatih και Yavuz.
Κατά τον Erdogan θα έρθουν παρόμοια καλά νέα από τη Μεσόγειο.
«Θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με την ενεργοποίηση του Kanuni στο τέλος του έτους» ανέφερε ο Erdogan.
Ο Dönmez, ο τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τόνισε:
«Βρισκόμαστε τώρα 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βάθος της θάλασσας εδώ είναι 2.000 μέτρα. Προχωρήσαμε περίπου 1400 μέτρα στο θαλάσσιο υπέδαφος.
Η ποιότητα του αερίου φαίνεται εξαιρετικά καλή αλλά και από πλευράς κόστους τα νέα είναι ενθαρρυντικά.
Θα κάνουμε επιπλέον 6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών σε αυτήν την περιοχή»
u
r44
Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η Τουρκία έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα αλλά στην πράξη η ανακάλυψη αυτή δεν είναι τόσο… σπουδαία όσο παρουσιάζεται.
Προφανώς θα συνεχίσει τις έρευνες στο μπλοκ του Δούναβη αλλά όπως ανέφερε ο Erdogan θα υπάρξουν προς το τέλος του 2020 ακόμη περισσότερες έρευνες στην Μεσόγειο Θάλασσα.
Η εξέλιξη αυτή αφορά την Ελλάδα γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει για μήνες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή είτε στο Ανατολικό Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης