Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Εκφράζει επιφυλάξεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur λόγω της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο

Merkel: Εκφράζει επιφυλάξεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur λόγω της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο
Για πρώτη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον της ευρείας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel εξέφρασε σήμερα Παρασκευή 21/8, για πρώτη φορά, «σοβαρές αμφιβολίες» για το μέλλον της ευρείας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) λόγω της οικολογικής καταστροφής που απειλεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στη Βραζιλία.
«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως προβλεπόταν, παρατηρώντας την κατάσταση» στην Αμαζονία, είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Stefan Seibert.
Αυτή η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου υπογράφηκε πέρσι μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) αλλά για να ισχύσει θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Το κοινοβούλιο της Αυστρίας και, πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, απέρριψαν τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της.
Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν.
Μέχρι τώρα, η Γερμανία περιλαμβανόταν στις χώρες που προωθούσαν τη συμφωνία, η οποία ωστόσο δέχεται τα πυρά των οικολογικών οργανώσεων που φοβούνται τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Ως απάντηση στις επικρίσεις, στο τελικό κείμενο είχε προστεθεί και ένα κεφάλαιο που αφορούσε τη διαφύλαξη των δασών.
Πλέον, η γερμανική καγκελαρία εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για τη «συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών» και «τις πυρκαγιές» που πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμαζονία.
Και στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο «θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας» και ιδίως της ρήτρας που αφορά την προστασία των δασών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Η Αμαζονία αφορά όλον τον κόσμο», συνέχισε ο Seibert.
Eίναι η πρώτη φορά που η Angela Merkel εκφράζει τέτοιες αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Χθες, η καγκελάριος συναντήθηκε με εκπροσώπους του οικολογικού κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον», μεταξύ των οποίων ήταν και η έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Gretta Thunberg.
«Η Angela Merkel δέχτηκε την κριτική μας για τη συμφωνία με τη Mercosur και δεν σκοπεύει να την υπογράψει», έγραψε στο Twitter η Luisa Neubauer, προβεβλημένο μέλος του κινήματος στη Γερμανία, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση.
Η συμφωνία είχε στηριχθεί από τη Γερμανία και την πανίσχυρη εξαγωγική βιομηχανία της, ιδίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες που την θεωρούσαν ευκαιρία για εξάπλωση σε νέες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης