Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Borrell – Lavrov για Λευκορωσία, Navalny και JCPOA

Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Borrell – Lavrov για Λευκορωσία, Navalny και JCPOA
Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Borrell – Lavron
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020.
Υπό την ιδιότητά του ως συντονιστή της Μικτής Επιτροπής της JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε επίσης με τον Ρώσο Υπουργό για τις πρόσφατες προτάσεις των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όσον αφορά τη Λευκορωσία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει συνεπώς τα αποτελέσματα.
Ο Josep Borrell τόνισε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία έχει τη μέγιστη προσοχή της ΕΕ, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Αυγούστου και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 19 Αυγούστου.
Μετά τις δύο τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel και του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin την Τρίτη 18 Αυγούστου και Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επανέλαβε την ανάγκη για έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς στη Λευκορωσία που θα οδηγήσει σε μια εποικοδομητική και ειρηνική λύση όσον αφορά τη Λευκορωσία θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και εξήγησε πως πρέπει να αποφεύγονται τυχόν "αρνητικές εξωτερικές παρεμβολές".
"Εναπόκειται στον λαό της Λευκορωσίας να καθορίσει το μέλλον της χώρας του", σημείωσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε το σαφές μήνυμα της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Λευκορωσίας, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους.
Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διευκόλυνσης μιας ειρηνικής και εποικοδομητικής διέλευσης από την κρίση.
Εν προκειμένω, η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του ΟΑΣΕ για διάλογο στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια για να τις προωθήσει, εάν απαιτείται.
Ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζήτησε από τη Ρωσία να έχει θετική επιρροή στη στήριξη τέτοιων προτάσεων.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών Lavrov ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για κυρώσεις που στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για βία, την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία.
Υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει τον πληθυσμό της Λευκορωσίας ενόψει της βίας, της καταστολής και της διάβρωσης των θεμελιωδών ελευθεριών.
Σχετικά με τη JCPOA, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της JCPOA και τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της συμφωνίας.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τέλος την ελπίδα για την ταχεία ανάρρωση του Ρώσου πολιτικού αντιπολιτευόμενου Alexei Navalny.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια ταχεία, ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα σχετικά με την υποψία δηλητηρίασης και, εάν επιβεβαιωθεί, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
"Αναμένουμε ακόμη από τις ρωσικές αρχές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον Alexei Navalny να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτητα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του", τόνισε ο κ. Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης