Διεθνή

Eurasia Group: Τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας καλύπτουν τις τουρκικές ενεργειακές ανάγκες για μόλις 7-8 χρόνια

Eurasia Group: Τα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας καλύπτουν τις τουρκικές ενεργειακές ανάγκες για μόλις 7-8 χρόνια
Άνθρακες ο θησαυρός που διατείνεται ο Τούρκος πρόεδρος στη Μαύρη Θάλασσα - Το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια
Διαψεύδει τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» μάλλον είναι ένα προπέτασμα πολύχρωμου καπνού, του Τούρκου προέδρου για να τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Erdogan να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».
Και υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Erdogan για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.
«Ενώ ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει έως το 2023, αυτό φαίνεται επίσης φιλόδοξο.
Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.
Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία.
Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Erdogan και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albairak, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης