Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Barnier: Μάλλον απίθανη αυτή τη στιγμή μία συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Barnier: Μάλλον απίθανη αυτή τη στιγμή μία συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας
Απαισιόδοξος ως προς τις προοπτικές συμφωνίας ο Michel Barnier 
Μια συμφωνία ΕΕ- ΗΒ για την μελλοντική τους σχέση είναι μάλλον απίθανη, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier.
Ο Michel Barnier, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του 7ου γύρου διαπραγματεύσεων που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα σημείωσε ότι “έχω την αίσθηση ότι πήγαμε προς τα πίσω”, προειδοποιώντας πως “δεν καταλαβαίνω γιατί χάνουμε πολύτιμο χρόνο” και εξήγησε ότι για να εγκριθεί μια συμφωνία πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο τον Οκτώβριο, για να το υιοθετήσουν ΕΚ και Συμβούλιο.
“Ανησυχώ πάρα πολύ, μένει πολύ πολύ λίγος χρόνος, τέσσερις μήνες και 10 μέρες”, σημείωσε.
“Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μόνο 2 μήνες για να κλείσουμε όλα τα θέματα και να ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία ως τότε”.
“Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη”, προειδοποίησε.
Ζήτησε δε να μην εκπλήσσονται διάφοροι που η ΕΕ παραμένει σταθερή στις θέσεις της εξηγώντας ότι είναι μια νομική πραγματικότητα και όχι διαπραγματευτική στάση.
Ζήτησε δε να υπάρξει άμεσα και με επείγοντα τρόπο προετοιμασία για την ολοκλήρωση της μεταβατική περιόδου χωρίς συμφωνία τον Ιανουάριο, ανεξαρτήτως των περιορισμών του COVID19.
Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 7ης Σεπτεμβρίου.
O Michel Barnier εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική πολιτική από το ΗΒ (cherry picking) σε ό,τι αφορά την στην κοινή αγορά και τους κανόνες της.
Υπενθύμισε δε ότι το ΗΒ επέλεξε μόνο του να εγκαταλείψει την κοινή αγορά.
Και σημείωσε ότι η απαίτηση για ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού δεν θα φύγει από τη διαπραγμάτευση, προβλέποντας ότι το ΗΒ σε όλες τις μελλοντικές συμφωνίες που θα κάνει στο μέλλον (με Ιαπωνία, ΗΠΑ κτλ) θα χρειαστεί να συμφωνήσει κοινούς κανόνες - έτσι και με την ΕΕ.
Επιπλέον σε αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην αλιεία, και την διακυβέρνηση της συμφωνίας.
Επιπλέον καμία πρόοδος δεν επετεύχθη στην δικαστική και αστυνομική συνεργασία.
Ο κ. Barnier επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ συνεχίζει να θέλει να προσφέρει στο ΗΒ συμφωνία μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστόσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει πως και το ΗΒ θα συμφωνήσει με τους κανόνες του ανταγωνισμού και τα άλλα ανοιχτά θέματα.
Εκτίμησε δε ότι το σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο Boris Johnson για τα ζητήματα του ανταγωνισμού δεν βελτίωσε ιδιαιτέρως τη διαπραγμάτευση ή την κατάσταση.

Το Λονδίνο κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι καθιστούν τις διαπραγματεύσεις «αχρείαστα δύσκολες»

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καθιστά «αχρείαστα δύσκολες» τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού «μικρή πρόοδος» καταγράφηκε έπειτα από μια νέα σειρά συνομιλιών.
Σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός διαπραγματευτής David Frοst κατηγόρησε τους 27 ότι επιθυμούν μια συμφωνία για τις δημόσιες αρωγές και την αλιεία πριν προχωρήσουν στα άλλα θέματα.
«Αυτό καθιστά αχρείαστα δύσκολη την επίτευξη προόδου», υπογράμμισε, εκτιμώντας ωστόσο πως μια συμφωνία «εξακολουθεί να είναι δυνατή» πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος Δεκεμβρίου.
«Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή και εξακολουθεί να είναι ο στόχος μας, όμως είναι σαφές ότι θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί», αναφέρει ο Φροστ στη δήλωση που εξέδωσε.
«Είχαμε χρήσιμες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, αλλά σημειώθηκε μικρή πρόοδος», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης