Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν σχεδιάζει πόλεμο – Αναζητάει απεγνωσμένα ΑΟΖ, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία με Κύπρο

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν σχεδιάζει πόλεμο – Αναζητάει απεγνωσμένα ΑΟΖ, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία με Κύπρο
Που το πάει η Τουρκία;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια ακραία επιθετική προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική χρησιμοποιώντας ρητορική όξυνσης και ενίοτε την διπλωματία των κανονιοφόρων (gunboats diplomacy).
Εάν αποτιμηθεί η μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της Τουρκίας πέραν από τα υπερφίαλα και για εσωτερική κατανάλωση σχέδια της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan) έχει οδηγηθεί
-Σε ένταση και κλιμάκωση των σχέσεων με την Ελλάδα μια χώρα παραδοσιακά φιλειρηνική.
-Σε ένταση με την ΕΕ αν και η Ευρώπη υποκριτικά υψώνει τους τόνους με την Τουρκία
-Βρίσκεται σε ένταση με το Ισραήλ, υπάρχει μεγάλη καχυποψία μεταξύ των δύο χωρών, αφενός γιατί η Τουρκία στηρίζει τους Παλαιστίνιους αφετέρου γιατί στηρίζει την Χεζμπολάχ την οποία το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
-Βρίσκεται σε ένταση με την Αίγυπτο, παρ΄ ότι μουσουλμανικές χώρες Τουρκία και Αίγυπτος οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άσχημες.
-Βρίσκεται σε ένταση με τις γειτονικές χώρες και σε εμπόλεμη κατάσταση με την Συρία.
-Γενικώς η Τουρκία δεν έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και αυτό αποδεικνύει ότι ευθύνεται ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος και η στρατηγική του.
Κατηγορεί δήθεν την Ελλάδα για επιθετικότητα αλλά μπορεί να εξηγήσει η Τουρκία γιατί με όλες σχεδόν τις χώρες που συνορεύει έχει κακές σχέσεις;
-Η Τουρκία έχει απροσδιόριστες σχέσεις με την Ρωσία είναι καλές μέχρι απόδειξης του εναντίου και επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά την ενίοτε κριτική που ασκούν οι αμερικανοί στους τούρκους για την προκλητικότητα τους.

Τι δεν θέλει η Τουρκία;

Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα αυτό δεν είναι εικασία αλλά στρατηγική.
Εάν δει κανείς με προσοχή την στρατηγική της Τουρκίας μόνο στην Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη γιατί θεωρεί τους κούρδους της Βόρειας Συρίας μόνιμη πληγή.
Η Τουρκία εισέβαλλε στα νότια σύνορα με την Συρία όχι για να αναμετρηθεί με τον συριακό στρατό του Assad αλλά με τους κούρδους που επιδιώκουν ανεξαρτησία μαζί με τους κούρδους της Τουρκίας.
Η Τουρκία προς την Ελλάδα ακολουθεί την στρατηγική gunboats diplomacy δηλαδή την στρατηγική της διπλωματίας των κανονιοφόρων και εσχάτως ερευνητικών σκαφών όπως το Oruc Reis.
Ήδη η Τουρκία έχει στείλει 3 ερευνητικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα εξ αυτών το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θέλει, ούτε σχεδιάζει πόλεμο.
Το θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά στην πράξη ούτε αυτό είναι προτεραιότητα.

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας;

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει όχι έδαφος αλλά ΑΟΖ.
Αναζητάει απεγνωσμένα ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η συμφωνία ΑΟΖ με την Λιβύη εξυπηρετούσε δύο στόχους
Αφενός να ανακόψει τον θαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας
Αφετέρου η Τουρκία απεγνωσμένα αναζητάει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εκεί που ποντάρει ότι υπάρχουν κοιτάσματα.

Με το Ισραήλ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις το 2017 για συμφωνία ΑΟΖ αλλά δεν τα βρήκαν στις τιμές και έκτοτε οι σχέσεις τους εντάθηκαν.
Με την Αίγυπτο είχαν άριστες σχέσεις ειδικά όταν κυβερνούσε ο Morsi αλλά μετά το πραξικόπημα και την κατάληψη της εξουσίας από τον Abdülfettah Sisi οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.
Με τους Παλαιστινίους διατηρούν συνεργασία όπως και με τον Λίβανο αλλά δεν είναι σαφές ότι τα θαλάσσια τους σύνορα εξυπηρετούν την Τουρκία.
Η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη ήταν η πρώτη επίσημη συμφωνία η οποία όμως αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απέναντι στην Ελλάδα.
Η Τουρκία αναζητάει απεγνωσμένα ΑΟΖ, ωστόσο η διπλωματία της δεν έχει αποδώσει.
Θα μπορούσε εάν είχε διαμορφώσει μια σχέση εμπιστοσύνης, Τουρκία και Ελλάδα να είχαν προβεί σε συμφωνίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Ελλάδα όπως υπέγραψε ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αίγυπτο και πολύ σύντομα με την Νότια Κύπρο θα μπορούσε να έχει υπογράψει συμφωνία και με την Τουρκία.
Όμως η Ελλάδα και εύλογα αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία την Τουρκία έχει επιδείξει διαχρονικά χείριστη συμπεριφορά, αλαζονεία και ως ταραξίας της περιοχής έχει δημιουργήσει σκηνικό ανασφάλειας μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών.
Ευθύνη φέρει η Τουρκία για την ένταση, βέβαια και η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες π.χ. για τα αποστρατικοποιημένα νησιά αλλά ποια χώρα όταν έχει απέναντι της μια επιθετική Τουρκία δεν θα ελάμβανε ειδικά μέτρα;
de
Η Τουρκία έτοιμη να χτυπήσει πολλές πόρτες προσεχώς

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να «τα βρει» με πολλές χώρες Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο χωρίς να αποκλείεται και η Ελλάδα.
Το θέμα δεν είναι μόνο τι θα κερδίσει η Τουρκία αλλά και τι θα κερδίσει και η Ελλάδα.
Μια συνεργασία με την Τουρκία θα έχει νόημα μόνο εάν κλείσουν οι εκκρεμότητες στο Αιγαίο αμετάκλητα.
Οι τούρκοι ενδιαφέρονται για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και το Καστελόριζο είναι το εμπόδιο τους.
Αναγνωρίζουν ότι ως νησί είναι ελληνικό το Καστελόριζο – αυτό θα έλειπε δηλαδή να μην το αναγνώριζαν – αλλά θεωρούν ότι δεν μπορεί ένα νησί που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διεκδικεί ΑΟΖ 40 χιλιάδων χιλιομέτρων.
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι τα δύο βασικά ζητήματα που θέτουν οι Τούρκοι όλα τα άλλα απλά είναι για εσωτερική κατανάλωση όπως ήταν η Αγία Σοφία μια κίνηση αλαζονείας στα όρια της ανοησίας να την μετατρέψουν από μουσείο σε τζαμί.
Η Τουρκία εάν αλλάξει στρατηγική θα μπορούσε να είχε επιτύχει συμφωνίες που θα ωφελούσαν τον τουρκικό λαό.
 Με την συνταγή της έντασης η Τουρκία έχει απομονωθεί.
adalarinfo00 1 scaled
p0
Γαλλία – Γερμανία συμμαχία.. όχι για την Ελλάδα αλλά για τα συμφέροντα τους στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλά ούτε από την Γερμανία, ούτε από την Γαλλία.
Merkel (Γερμανία) και Macron (Γαλλία) συναντήθηκαν στις 20 Αυγούστου και έμειναν στις κλασσικές λεκτικές αναφορές καταδικάζουμε την Τουρκία…
Όμως εδικά η Γαλλία έχει πολλαπλά συμφέροντα στην Νότια Κύπρο και στην Λιβύη οπότε η φιλικά διακείμενη Γαλλία στην Ελλάδα είναι στην πράξη φιλικά διακείμενη στα υπαρκτά συμφέροντα της Γαλλίας που υπάρχουν στην περιοχή.
Η Γαλλία δεν είναι σύμμαχος ιδεολογικός αλλά ιδιοτελής, οπότε εύκολα μπορεί να κάνει deal με τον οποιαδήποτε, λειτουργεί καιροσκοπικά.
d
my visual 48158358 6
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης