Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Εφιάλτης η ανεργία, πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση

Ευρωζώνη: Εφιάλτης η ανεργία, πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση
Η αύξηση της ανεργίας στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 
H ανεργία θα είναι το βασικό πρόβλημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η Ευρωζώνη το ερχόμενο φθινόπωρο, ακόμα και αν οι οικονομίες των κρατών μελών αρχίσουν σιγά σιγά να ανακάμπτουν από την πανδημική κρίση, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν τους φόβους και τις επιφυλάξεις τους, καθώς αναγνωρίζουν πως η αγορά εργασίας δεν ενισχύθηκε από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών πως οι έρευνες αποκαλύπτουν πως η αγορά εργασίας επιβραδύνεται.
Η απασχόληση μειώνεται, όπως και το εισόδημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς μάλιστα τα νοικοκυριά έχουν επιλέξουν να περιστείλουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες προληπτικά.
Σημειώνεται πως το ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη δεν αυξήθηκε όπως στις ΗΠΑ, χάρη στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις.
Ωστόσο, πλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απασχόλησης, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης εξακολουθεί να είναι έντονος.
Το β’ τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,8% -η πλέον απότομη πτώση από το 1995-, κάτι που σημαίνει πως περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα έπαψαν να εργάζονται.
Τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της οικονομίας για την περίπτωση που τα δημοσιονομικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης τερματιστούν πρόωρα.
Επίσης, επεσήμαναν πως ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας περιορίζει τις επενδύσεις.
Ο κ. Lane είπε στο συμβούλιο ότι το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού που διαπιστώνεται σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες ανάγκασε κάποια κράτη να αναστείλουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγικές δραστηριότητες.
Ο Frederik Ducrozet, αναλυτής στην Pictet Wealth Management, δήλωσε:
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα - με τα κρούσματα να αυξάνονται σε πολλές χώρες - είναι ανησυχητικό για την Ευρώπη».
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 12% το β’ τρίμηνο του 2020, έπειτα από ύφεση 3,6% το α’ τρίμηνο.
Αναμένεται απότομη ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο, αλλά ο κ. Lane προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσε το πανδημικό σοκ».
Από την άλλη, τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ προσδοκούν πως τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ όσο και η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα δώσουν αναπτυξιακή δυναμική στην πληγείσα οικονομία της Ευρωζώνης. μείο ανάκαμψης 750 δισ. Ευρώ της ΕΕ θα επιταχύνει την ανάκαμψη.
Μάλιστα, ορισμένα μέλη του συμβουλίου υποστήριξαν ότι δεν σκοπεύουν να εξαντλήσουν το 1,35 δισεκατομμύριο ευρώ που η κεντρική τράπεζα προορίζει για αγορές περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει.
«Το 1,35 δισεκ. ευρώ πρέπει να θεωρείται ανώτατο όριο και όχι στόχος» αναφέρεται στα πρακτικά.
Ωστόσο, η πλειονότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι, «ελλείψει σημαντικών ανοδικών εκπλήξεων στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού», το ποσό μάλλον θα εξαντληθεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος από το να αποφύγει να το ξοδέψει στο ακέραιο, τόσο επειδή ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του -είναι λίγο κάτω από το 2%-, αλλά και επειδή τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει οικονομικές αντιξοότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης