Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα ΕΚΤ τα 1,35 τρισ. στο Πρόγραμμα Πανδημίας είναι ανώτατο όριο – Η νομισματική πολιτική ζημιώνει το περιβάλλον

Μήνυμα ΕΚΤ τα 1,35 τρισ. στο Πρόγραμμα Πανδημίας είναι ανώτατο όριο – Η νομισματική πολιτική ζημιώνει το περιβάλλον
Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ να οριοθετήσει στα 1,35 δισεκ. το Πρόγραμμα Πανδημίας;
Σαφές μήνυμα προς τις αγορές στέλνει η ΕΚΤ η οποία ξεκαθαρίζει ότι τα 1,35 τρισεκ. ευρώ που αποτελούν το Πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα είναι το μέγιστο όριο.
Οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας άνω των 1,35 τρισεκ. καθώς κάποια στιγμή πολλοί αμερικανικοί οίκοι είχαν εκτιμήσει ότι στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 θα αυξηθεί το Πρόγραμμα στα 1,8 τρισεκ. ευρώ.
Όμως η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει – μαζί και η πλειοψηφία των μελών της ΕΚΤ – ότι το πρόγραμμα Πανδημίας στα 1,35 τρισεκ. ευρώ είναι το ανώτατο όριο.
Ως γνωστό η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα Πανδημίας, η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα έχει φθάσει στα 11 δισεκ. ευρώ περίπου παρ΄ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Η ΕΚΤ έχει δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης το επίσημο στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα και το ανεπίσημο που ονομάζει Πρόγραμμα Πανδημίας ύψους 1,35 τρισεκ. ευρώ και με βάση το οποίο αγοράζει κρατικά και εταιρικά χρεόγραφα.
Από τα ελληνικά ομόλογα δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 23-24 δισεκ. το μέγιστο με βάση τον συντελεστή αγοράς χρέους ως προς το συνολικό χρέος που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Η Ελλάδα έχει σχεδόν 60 δισεκ. ομόλογα σε κυκλοφορία εκ των οποίων τα 13 δισεκ. είναι έντοκα γραμμάτια.

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ να οριοθετήσει στα 1,35 δισεκ. το Πρόγραμμα Πανδημίας;

Το βασικό επιχείρημα της ΕΚΤ είναι ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων εξελίσσονται ικανοποιητικά οπότε δεν χρειάζεται καμία άλλη παρέμβαση νομισματικής πολιτικής.
Όμως αυτή είναι η μια ερμηνεία η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά μπορεί να ενεργοποιήσει τους short οι οποίοι πλέον γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ ότι είχε να πράξει με το Πρόγραμμα Πανδημίας το έπραξε.
Να σημειωθεί δε… ότι η απόφαση της ΕΚΤ να οριοθετήσει το ανώτατο όριο του Προγράμματος Πανδημίας συνδέεται και με την πίεση που ασκεί η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα η οποία δεν διάκειται θετικά σε τέτοιας κλίμακας νομισματική χαλάρωση.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ζημιώνει το περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση αναφέρουν ότι στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη.
Η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης επίσης δηλώνει ότι στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη.
Είναι όμως έτσι;
Η ΕΚΤ με την νομισματική της πολιτική φαίνεται να ζημιώνει το περιβάλλον.
Πώς;
Η ΕΚΤ με τα προγράμματα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων και τα TLTROs που ουσιαστικά δίνει ρευστότητα στις τράπεζες και ταυτόχρονα με τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας πολλές επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει σε μη οικολογικές δραστηριότητες συντηρούνται.
Έρευνα της ΕΚΤ αναφέρει ότι υπάρχει τελικώς πιθανότητα η νομισματική πολιτική να μην είναι ευνοϊκή με την προσπάθεια στήριξης του περιβάλλοντος.
Υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εταιρίες zombie με απαρχαιωμένη τεχνολογία που μόνο ζημία κάνουν στο περιβάλλον και με όλα αυτά τα προγράμματα συντηρούνται στην ζωή.
Όταν λοιπόν η ΕΚΤ μιλάει για σεβασμό στο περιβάλλον να θυμόμαστε ότι η νομισματική πολιτική είναι εις βάρος του περιβάλλοντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης