Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Προβλήματα ποιότητας και κερδών στις τράπεζες της Αυστραλίας – Αρνητικό το outlook

Fitch: Προβλήματα ποιότητας και κερδών στις τράπεζες της Αυστραλίας – Αρνητικό το outlook
Έκθεση της Fitch Ratings για τις τράπεζες της Αυστραλίας
Την αυξανόμενη πίεση στην ποιότητα και τα κέρδη ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού που επιβάλλονται από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, υπογραμμίζει για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας η Fitch Ratings, η οποία διατηρεί σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος δεν διαπιστώνει μεγάλη πίεση στην κεφαλαιοποίηση, ενώ εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν επαρκές απόθεμα για να αντέξουν σε μέτρια επιδείνωση.
Η έκθεση αφορά τις Australia and New Zealand Banking Group, National Australia Bank, Westpac Banking Corporation και Commonwealth Bank of Australia –όλες με αξιολόγηση «Α+».
Ο οίκος αναμένει ο αριθμός των υπό αναβολή πληρωμών δανείων, να συνεχίσει να μειώνεται, καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν και οι τράπεζες επανεξετάζουν τις ρυθμίσεις με τους πελάτες.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και τα απομειωμένα δάνεια θα αυξηθούν τελικά διότι ένα μέρος των δανειστών δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις πληρωμές μόλις λήξει η αναστολή.
«Και οι τέσσερις τράπεζες ανέφεραν υψηλότερες καθυστερήσεις ενυπόθηκων δανείων από τα τέλη Ιουνίου 2020.
Η Fitch πιστεύει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει υπό πίεση τους επόμενους 18 μήνες. Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου συρρικνώθηκαν μεταξύ των τραπεζών, αντανακλώντας εν μέρει τη μείωση των επιτοκίων και το αυξημένο επίπεδο ρευστών περιουσιακών στοιχείων χαμηλότερης απόδοσης. (…)
Η Fitch αναμένει ότι οι κεφαλαιακές θέσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα παραμείνουν σχετικά ισχυρές εν μέσω της πανδημίας, αντικατοπτρίζοντας ουσιαστικά αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία.
Οι τράπεζες ανέφεραν σταθερούς ή αυξημένους δείκτες CET1 από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, που κυμαίνονταν από 10,8% (Westpac) έως 11,6% (CBA και NAB)», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης