Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DoubleLine: Οι μικρές εταιρίες σβήνουν, παρά τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών

DoubleLine: Οι μικρές εταιρίες σβήνουν, παρά τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών
Αντιμέτωπες με οξεία κρίση είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της αναποτελεσματικότητας των κεντρικών τραπεζών αναφέρει το fund DoubleLine 
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σβήνουν, παρά τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει με ανάλυσή του το DoubleLine Global Bond Strategy.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, με δηλώσεις του υπερασπίστηκε την άνευ προηγουμένου επέκταση των ισολογισμών από τις κεντρικές τράπεζες, ως μια απάντηση στην πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το DoubleLine Global Bond Strategy, ο κ. Bailey υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ό,τι χρειάζονται για να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς για ρευστά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας.
Το επιχείρημά του, ωστόσο, αγνοεί ένα σημαντικό στοιχείο για βιώσιμη ανάκαμψη μακροπρόθεσμα.
Η επέκταση του QE έχει ωφελήσει μεγάλες επιχειρήσεις και ιδρύματα, αλλά δεν βοήθησε στο ελάχιστο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι), τις μικρές επιχειρήσεις (έως 49 εργαζόμενοι) και τις μεσαίες επιχειρήσεις (έως 249 εργαζόμενοι).
Και παρά το σχετικά μικρό βεληνεκές τους, οι ΜμΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι ΜΜΕ κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των θέσεων εργασίας και συμβάλλουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες θα καταστούν αναποτελεσματικα.
Τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν υψηλά, σε αντίθεση με τα επίπεδα παραγωγικότητας, τα οποία θα καταρρεύσουν.
Βέβαια, η ανάπτυξη των αποθεματικών αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, αυτό το εργαλείο μαστίζεται από περιορισμούς που εμποδίζουν τη διάχυση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εγείροντας εμπόδια στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην πλήρη απασχόληση.
Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς χρησιμοποιείται η δημιουργία νέων χρημάτων μέσω της δημιουργίας αποθεματικών.
Τα αποθεματικά παγιδεύονται στο τραπεζικό σύστημα.
Χρησιμοποιούνται ως ρυθμιστικό κεφάλαιο για τραπεζικές δραστηριότητες.
Αν και ο σκοπός των αποθεματικών είναι να αυξηθούν τα δάνεια και οι πιστώσεις, αλλά και να βελτιωθούν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες, η πράξη διαψεύδει τη θεωρία.
Όταν η ρευστότητα δεν εξασθενεί στους ισολογισμούς τραπεζών, τα περισσότερα χρήματα ρέουν σε μεγάλες εταιρείες.
Oι ΜμΕ είναι οι πλέον ζημιωμένες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσώπευαν το 44% της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δημιούργησαν το 62% των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο 2008-2017.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν τα τρία πέμπτα της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 99,9% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Αυτοαπασχολούμενων & Μικρών Επιχειρήσεων.
Στην ΕΕ, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99% όλων των επιχειρήσεων και τα δύο τρίτα της απασχόλησης, σύμφωνα με τη Eurostat.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των αυξημένων αποθεματικών, τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα πρέπει να προσφέρουν πίστωση στον πιο παραγωγικό, αλλά συχνά πολύ πιο επικίνδυνο, τομέα των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.
Παρ’ όλα αυτά, οι ΜμΕ χάνουν έδαφος εδώ και δεκαετίες.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων στο ΑΕΠ μειώθηκε στο 43,5% το 2014, από 48% το 1998, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μικρών Επιχειρήσεων.
Κατά την ίδια περίοδο, η ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας των μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 3% σε 1%, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics των ΗΠΑ.
Ο δανεισμός προς τις ΜμΕ είναι συχνά επικίνδυνος και ενέχει ρίσκο.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μικρών Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, μόνο το 33% επιβιώνει πάνω από 10 χρόνια ή περισσότερο.
Από την άλλη πλευρά, τα λουκέτα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ την περίοδο 2011-2015.
Σύμφωνα με το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών των ΗΠΑ, η πρόσβαση των ΜμΕ στις παραδοσιακές πηγές πίστωσης μειώθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης.
Προκειμένου να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις ΜμΕ, οι κανονισμοί πρέπει να χαλαρώσουν.
Αλλιώς η πίστωση θα βρίσκει τον δρόμο μόνο προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης