Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε μηνύματα... αλληλεγγύης αρκέστηκε ΕΕ - Στο κενό οι προσπάθειες της Ελλάδας για κυρώσεις σε Τουρκία - Βέλη Αναστασιάδη σε Βρυξέλλες

Σε μηνύματα... αλληλεγγύης αρκέστηκε ΕΕ - Στο κενό οι προσπάθειες της Ελλάδας για κυρώσεις σε Τουρκία - Βέλη Αναστασιάδη σε Βρυξέλλες
Σε μηνύματα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρου αρκέστηκε η ΕΕ παρ' όλο που το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανέβει επικίνδυνα
(upd4) Στο κενό έπεσαν για ακόμα μία φορά οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεων της.
Κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγέτων, με βασικό θέμα τη... Λευκορωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει στείλει το Oruc Reis για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, αλλά φυλάσσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στον αντίποδα, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στη Λευκορωσία, ενώ όσον αφορά την Τουρκία περιορίζεται σε λεκτικές καταδίκες της προκλητικότητας.
Το ίδιο συνέβη και σήμερα, όταν σε δηλώσεις τους μετά την τηλεδιάσκεψη, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, (η οποία είναι από τους μοναδικούς ηγέτες που υπολογίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan) όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ακολούθησαν την... πεπατημένη, εκφράζοντας την... αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επιμένει... στις ίσες αποστάσεις η Merkel

Στην πολιτική των ίσων αποστάσεων όσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση επιμένει η Γερμανία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel εξέφρασε από τη μία πλευρά την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο απέφυγε να λάβει σαφή θέση.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών (με βασικό θέμα τη Λευκορωσία) και εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ursula von der Leyen: Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μεταθέτοντας ωστόσο το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο.
«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων» τόνισε.

Michel: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.
Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις.
Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο.
Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Το βλέμμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 Αυγούστου

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η ελληνική πλευρά ενημερώνει τους Ευρωπαίους για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/%C3%BC.jpg

Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.
Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις -εάν υπάρξουν τελικώς- θα εξεταστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Επίθεση Αναστασιάδη στην ΕΕ

Σαφείς αιχμές για την στάση της ΕΕ απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της ΕΕ για τη Λευκορωσία.
«Αναμένω, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης χαιρετίζοντας την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφος της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Ο κίνδυνος ατυχήματος

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά δεν διστάζει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω του συνωστισμού πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 40 τουρκικά πολεμικά πλοία με αντίστοιχο αριθμό ελληνικών να τα έχουν υπό στενή παρακολούθηση εμφανίζονται στα ελληνοτουρκικά ραντάρ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.
Ο συνωστισμός αυτός, πολεμικών πλοίων, τις τελευταίες ώρες, σε μια μικρή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι σχετικός με τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος.
Μάλιστα στην περιοχή δεν πλέουν μόνο ελληνικά και τουρκικά πλοία. Έντονη είναι η παρουσία και ευρωπαϊκών πλοίων.
Είναι χαρακτηριστικός πως έξω από την Λέσβο, πλέει η γερμανική φρεγάτα «Μπερλίν» η οποία όμως παρακολουθεί το προσφυγικό, ενώ εκεί στα ανοικτά της Κρήτης βρίσκεται και η γαλλική «Λαφαγιέτ», η οποία προσφάτως συνόδευσε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο στις κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία.
Επίσης, κατέπλευσε στη Σούδα το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams, αλλά και ένα εντυπωσιακό σκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Πρόκειται για το υψηλής ταχύτητας καταμαράν USNS Trenton το οποίο βρίσκεται σε αποστολή στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης