Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκθετική η αύξηση του κορωνοϊού διεθνώς από νέους και ασυμπτωματικούς - Στους 777,1 χιλ. οι νεκροί, στα 22,05 εκατ. τα κρούσματα

Εκθετική η αύξηση του κορωνοϊού διεθνώς από νέους και ασυμπτωματικούς - Στους 777,1 χιλ. οι νεκροί, στα 22,05 εκατ. τα κρούσματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κύριοι μεταδότες του κορωνοϊού είναι οι ασυμπτωματικοί των 20, 30 και 40 ετών
(upd2) Εκθετική με καλπάζοντες ρυθμούς είναι η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού διεθνώς, με τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική να παραμένουν στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη, που βρίσκεται με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα.
Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 777,1 χιλιάδες νεκρούς, ενώ τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 22 εκατ. παγκοσμίως.
Μια έξαρση στα νέα κρούσματα της COVID-19 έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς, ενώ την ίδια ώρα εταιρείες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν εμβόλιο για τον ιό που έχει πλήξει τις οικονομίες.
Έξαρση του νέου κορωνοϊού έχει αναφερθεί σε χώρες που φαινόταν ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού χάρη στις επιθετικές προσπάθειές του για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει τη συμβολή των νέων στη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ ήταν κατηγορηματικός για τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι κύριοι μεταδότες του νέου κορωνοϊού είναι τώρα οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες, ενώ η ανοσία της αγέλης είναι πέρα για πέρα λάθος.

 Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 22.047.080 και οι θάνατοι σε 777.100
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.469.444 και σε νεκρούς με 171.343
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 108.536 και σε κρούσματα με 3.359.570
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 57.023 και τέταρτη η Ινδία με 51.797
- Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.454 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 925.558 και 15.707 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 589.886 – Στους 11.982 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 525.733, έβδομο το Περού με 535.946, όγδοη η Κολομβία με 476.660 και ένατη η Χιλή με 387.502 κρούσματα
- Δέκατο σε κρούσματα το Ιράν με 345.450 και στην 11η θέση η Ισπανία με 359.082 και 28.646 νεκρούς.
- Στους 35.400 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.434 οι νεκροί στη Γαλλία.

Image
ΠΟΥ: Να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός», λάθος η ανοσία της αγέλης

Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επιδεινώνουν την πανδημία, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«(Το να ενεργούμε) στρατηγικά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας.
Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», τόνισε ο Tedros Ghebreyesus, ζητώντας να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι έχει στείλει επιστολή σε όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με την οποία τους ζητεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό COVAX ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει παγκοσμίως την άμεση, δίκαιη και ίση πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της covid-19.
Από την πλευρά του ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ Bruce Eilword συνέστησε χθες σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορωνοϊό.
Εξάλλου η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Maria van Kerkov σχολίασε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί.
Επιπλέον η van Kerkov σχολίασε ότι, αν ο κορωνοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία. Παράλληλα κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό, εφόσον αυτό είναι δυνατό, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που «θέλουν να ζήσουν κανονικές ζωές».
Ωστόσο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν είναι ανίκητοι από την covid-19: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό».
Σε ό,τι αφορά την ανοσία αγέλης ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «δεν είναι η λύση που θα πρέπει να αναζητούμε για να σωθούμε» από την Covid-19, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε πολύ μακριά» από το να επιτύχουμε ανοσία αγέλης.
Περισσότεροι από 21,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 772.647 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Εντοπίστηκε στη Μαλαισία μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται πως είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική.
Η μετάλλαξη με το όνομα D614G, έχει εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου και αυτό σύμφωνα με επιστήμονες, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουσες μελέτες για εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.
Η μετάλλαξη αυτή έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οδηγεί σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
Οι ελπίδες των ειδικών όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός ήταν ότι δεν θα μεταλλάσεται τόσο γρήγορα όσο ο ιός της γρίπης, πράγμα που όπως φαίνεται εν τέλει δεν ίσχυσε, λόγω και της μεγάλης διασποράς του σε όλο τον πλανήτη.

Στα 22 τα νέα κρούσματα μόλυνσης στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ισάριθμων με την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοινώνει ότι δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλοι 17 ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, έναντι 37 την προηγουμένη.
Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει αυτού του είδους τις περιπτώσεις στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.
Άλλοι 39 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 595 ασθενείς, οι 27 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 84.871 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τέσσερις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Γερμανία

Ακόμη τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.390 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.236 νεκρούς επί συνόλου 225.404 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

ΗΠΑ: 530 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη 530 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 170.575 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών των πολιτειών, ως χθες μετά τις 22:00 (τοπική ώρα 05:00 χθες Τρίτη ώρα Ελλάδας).
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα τουλάχιστον 39.105 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 5,46 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.
Η Καλιφόρνια, πολιτεία που αποτελεί μια από τις βασικές εστίες της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, κατέγραψε τουλάχιστον 96 θανάτους, με τον απολογισμό να φθάνει τους 11.342 νεκρούς σε αυτήν, αλλά και 9.197 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο να ανέρχεται σε 634.338.
Παγκοσμίως, τα θύματα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 770.000 (είναι πλέον τουλάχιστον 770.429) από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 21,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάντως σχεδόν 13,4 εκατομμύρια κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν.

Βραζιλία: Ενέκρινε δοκιμές σε ανθρώπους του υποψήφιου εμβολίου της Johsnon & Johnson

Η ρυθμιστική υγειονομική αρχή της Βραζιλίας Anvisa ανακοίνωσε χθες Τρίτη 18 Αυγούστου, ότι ενέκρινε κλινικές δοκιμές σταδίου 3 για ένα υποψήφιο εμβόλιο της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τη Janssen, τη φαρμακευτική θυγατρική της Johnson & Johnson.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα από τον κορωνοϊό σε κρούσματα και θανάτους, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τις κλινικές δοκιμές τους σ' αυτή.
Το υποψήφιο εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που εγκρίνεται για δοκιμές σε ανθρώπους στη Βραζιλία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Anvisa.

Ιταλία: Ουρές πολιτών που γύρισαν από διακοπές σε Ελλάδα, Ισπανία, Μάλτα, Κροατία για τεστ Covid-19

Ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ιταλία από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία σχηματίζουν χθες Τρίτη 18 Αυγούστου, ουρές σε κέντρα σε όλη τη Ρώμη για να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό, αφού το υπουργείο Υγείας επέβαλε υποχρεωτικό έλεγχο όσων επισκέφθηκαν αυτές τις τέσσερις χώρες.
Καθώς μερικά ιταλικά αεροδρόμια εξακολουθούν να μην προσφέρουν τεστ επιτόπου, άνθρωποι υποχρεώθηκαν να προσέλθουν σε τοπικά κέντρα ελέγχου για να συμμορφωθούν προς τον κανονισμό που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο δεν έκαναν τίποτε, έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, αλλά στο τέλος δεν υπήρχε τίποτε εκεί.
Έτσι ήρθαμε εδώ από τη δική μας καλή θέληση», είπε ο Antonio Semeraro, που επέστρεψε πρόσφατα από την Ισπανία.
Η Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα από την Covid-19 έχοντας καταγράψει περισσότερους από 35.000 θανάτους, έχει καταφέρει να περιορίσει την έξαρση, αλλά πασχίζει να αποφύγει ένα νέο κύμα.
Κρούσματα εμφανίσθηκαν τον περασμένο μήνα, με τους ειδικούς να τα αποδίδουν στη νυκτερινή ζωή, την επιστροφή από τις διακοπές και τη μη τήρηση του μέτρου της κοινωνικής απόστασης.
«Βρίσκομαι εδώ για το τεστ, καθώς επέστρεψα πριν από δύο ημέρες από την Ελλάδα.
Περίμενα στην ουρά περίπου μισή ώρα», είπε ο Alan Almant.
Η κυβέρνηση έχει κλείσει τις ντισκοτέκ και τα νυκτερινά κέντρα και έχει επιβάλει τη χρήση μάσκας από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στους ανοικτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης