Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία «ακυρώνει» την οικονομική πρόοδο

Fitch: Η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία «ακυρώνει» την οικονομική πρόοδο
Έκθεση της Fitch Ratings για τη Λευκορωσία
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνδυασμός και η πρόσφατη έκδοση διεθνών ομολόγων παρέχουν κάποια υποστήριξη στη μακροοικονομική σταθερότητα και την ικανότητα της Λευκορωσίας να ανταποκριθεί στο υπόλοιπο των απαιτήσεων εξυπηρέτησης χρέους το 2020, εν μέσω της πολιτικής κρίσης, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, η εντατικοποίηση της κρίσης και η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο επίλυσής της, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις στα αποθέματα ρευστότητας και στον δολαριοποιημένο (65%) χρηματοπιστωτικό τομέα, να αντιστρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, να επηρεάσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης και να αυξήσουν τις πιέσεις στο ρούβλι Λευκορωσίας.
«Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις βελτιώσεις στη μακροοικονομική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια που απορρέουν από μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ νομισματικών, μισθολογικών και φορολογικών πολιτικών.
Αυτές οι βελτιώσεις αντικατοπτρίζονται στην απόδοση των βασικών δεικτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοίού.
Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι συγκρατημένες (ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 5,2% τον Ιούλιο) και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ήταν σχετικά σταθερά, στα 8,9 δισεκ. δολάρια την 1η Αυγούστου παρά την αποπληρωμή των κρατικών χρεών μεταξύ 2 Ιανουαρίου και Ιουλίου.
Ωστόσο, ο καλός συνδυασμός πολιτικής απέτυχε να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,1% κατά τη διάρκεια των πέντε ετών έως το 2019.
Οι απεργίες σε βασικούς τομείς θα μπορούσαν να διαβρώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες είχαν ήδη αποδυναμωθεί ήδη φέτος από την κρίση στο πετρέλαιο και την πανδημία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας στα τέλη Ιουνίου, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5% το 2020, προτού ανακάμψει σταδιακά και αυξηθεί κατά 3,2% το 2021. (…)
Οι πιθανές κυρώσεις που συζητούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αυξήσουν τις οικονομικές προκλήσεις», σχολιάζει ο οίκος.
Η Fitch επιβεβαίωσε τη βαθμολογία μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Λευκορωσίας στο B/σταθερό outlook τον Μάιο του 2020.
Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη μακροοικονομική σταθερότητα, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, μια αρκετά συνετή δημοσιονομική πολιτική και ένα καθαρό ρεκόρ αποπληρωμής του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης