Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειδικό Δικαστήριο για Λίβανο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής της Χεζμπολάχ ή της Συρίας στη δολοφονία Hariri

Ειδικό Δικαστήριο για Λίβανο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής της Χεζμπολάχ ή της Συρίας στη δολοφονία Hariri
Το δικαστήριο συμπέρανε ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Hariri και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις
Το Ειδικό Δικαστήριο που συστάθηκε με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου, πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ ή η συριακή κυβέρνηση, ενεπλάκησαν στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε το 2005 τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Rafic al-Hariri.
Τέσσερα μέλη του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση της μαζικής βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε τον Hariri και άλλους 21 ανθρώπους.
Ο Hariri, ένας σουνίτης δισεκατομμυριούχος, είχε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, Δυτικούς και σουνιτικές χώρες του Κόλπου και θεωρείτο απειλή στην ιρανική και συριακή επιρροή στον Λίβανο.
Ηγήθηκε των προσπαθειών για ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.
«Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Hariri και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Rafic Hariri και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής David Re, διαβάζοντας μια σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου.
Η πλήρης απόφαση έχει έκταση 2.600 σελίδων.
Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 2005.
Η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο, που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, έρχεται καθώς οι Λιβανέζοι εξακολουθούν να παραμένουν υπό το κράτος του σοκ μετά την τεράστια έκρηξη που σκότωσε 178 ανθρώπους αυτό τον μήνα την ώρα που η οικονομική κατάρρευση έκανε κομμάτια τη ζωή τους.
Η δολοφονία του Hariri βύθισε τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση του μετά τον πόλεμο, δημιουργώντας το σκηνικό για χρόνια αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.
Ακόμη και πριν αρχίσουν οι δικαστές να διαβάζουν τις 2.600 σελίδες της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Hariri, η εφημερίδα an-Nahar του Λιβάνου είχε βάλει τον τίτλο: «Η Διεθνής Δικαιοσύνη Νικά τον Εκφοβισμό».
Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα σκίτσο που δείχνει το πρόσωπο του Hariri να κοιτάει ένα σύννεφο σαν μανιτάρι πάνω από την κατεστραμμένη πόλη, με τη λεζάντα, «Μακάρι κι εσύ (να λάβεις δικαιοσύνη)», που αναφέρεται σε μια έρευνα που θα μπορούσε να αποκαλύψει την αιτία της έκρηξης.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Hasan Nashrallah δήλωσε την Παρασκευή πως δεν τον αφορά η δίκη και πως, αν μέλη της οργάνωσης καταδικαστούν, θα υποστηρίξει την αθωότητά τους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar και το δίκτυο Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό δεν κάλυψαν τη δική, την οποία άλλα τηλεοπτικά δίκτυα στον Λίβανο μεταδίδουν με απευθείας συνδέσεις.
Η ετυμηγορία στη Χάγη μπορεί να πολώσει περαιτέρω την ήδη διαιρεμένη χώρα και να περιπλέξει μια ήδη ταραχώδη κατάσταση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου σύμφωνα με τις αρχές είχε αποθηκευθεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας νιτρική αμμωνία, πυροδοτώντας τη λαϊκή οργή και οδηγώντας στην παραίτηση της κυβέρνησης.
Η δολοφονία του Hariri επέτρεψε την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής εξουσίας των σιιτών υπό τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της στον Λίβανο.
Η ετυμηγορία αναμενόταν αρχικά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όμως καθυστέρησε λόγω της έκρηξης στο λιμάνι.
Η έρευνα και η δίκη ερήμην των τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ διήρκεσε 15 χρόνια και κόστισε περίπου 1 δισεκ. δολάρια.
Θα μπορούσε να καταλήξει σε καταδικαστική ετυμηγορία, την οποία θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της ποινής που μπορεί να φθάσει μέχρι τα ισόβια, ή στην αθώωση των κατηγορουμένων.
Στοιχεία DNA έδειξαν πως η έκρηξη που σκότωσε τον Hariri πραγματοποιήθηκε από άνδρα καμικάζι βομβιστή ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.
Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν ηχογραφήσεις δορυφορικών τηλεφώνων προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν ότι οι κατηγορούμενοι Salim Jamil Ayyash, Hassan Habib Mechri, Assad Hassan Shabra και Housein Hassan Oneishi, παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις του Hariri μήνες πριν από την επίθεση ώστε να τις χρονομετρήσουν και να προβάλουν μια ψευδή ανάληψη ευθύνης ως αντιπερασπισμό.
Δικηγόροι διορισμένοι από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις που να συνδέουν τους τέσσερις με το έγκλημα και ότι πρέπει να αθωωθούν.
Ο γιος του Hariri, ο Saad ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός, είπε ότι δεν ζητά εκδίκηση, αλλά απόδοση δικαιοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης