Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Λευκορωσία, μεγάλες διαδηλώσεις - Lukashenko: Μόνο πάνω από το πτώμα μου νέες εκλογές, προτείνω δημοψήφισμα

Χάος στη Λευκορωσία, μεγάλες διαδηλώσεις - Lukashenko: Μόνο πάνω από το πτώμα μου νέες εκλογές, προτείνω δημοψήφισμα
Χάος στη Λευκορωσία
(upd) Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε στις 17/8 ότι προσφέρεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από δημοψήφισμα, σε μια προφανή προσπάθειά του να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.
Ο ισχυρός άνδρας της χώρας έκανε την πρόταση αυτή, η οποία, όπως επέμεινε, δεν θα υλοποιηθεί όσο τελεί υπό πίεση από τους διαδηλωτές, μετά την δήλωση της αντιπολιτευόμενης πολιτικού που έχει φύγει στο εξωτερικό, της Sviatlana Tsikhanouskaya, ότι προτίθεται να ηγηθεί της χώρας.
Σε μια ένδειξη ότι γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτος, ο Lukashenko αντιμετώπισε πλήθος συνθημάτων υπέρ της παραίτησής του κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εργαζόμενους σε ένα από τα μεγάλα κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια που αποτελούσαν μέχρι τώρα το καύχημα του σοβιετικού στυλ οικονομικού μοντέλου του και σημαντική βάση υποστήριξής του.
«Μόνο εάν με σκοτώσετε θα γίνουν νέες εκλογές στη Λευκορωσία».
Αυτό δήλωσε στις 17/8 ο Alexander Lukashenko στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Λευκορωσία, που συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα απαιτώντας να παραιτηθεί μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 200 χιλ. διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου της Stela, ζητώντας την παραίτηση του Lukashenko.
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Vladimir Putin μίλησε με τον ομόλογό του στη Λευκορωσία, προσφέροντας βοήθεια «εάν είναι απαραίτητο» μέσω ενός συλλογικού συμφώνου άμυνας των πρώην σοβιετικών κρατών.
Η υποστήριξη του Κρεμλίνου, η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει υφιστάμενων συνθηκών, ήρθε καθώς ο Lukashenko έδωσε μια προκλητική ομιλία σε μια συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων υποστηρικτών του στο Μινσκ.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 19 Αυγούστου 2020 για τη Λευκορωσία.
Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα.
Όπως ανέφερε μέσω του twitter ο Michel, «ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του».
Καταγγέλλοντας τους αντιπάλους του ως «αρουραίους» και μαριονέτες που ελέγχονται από ξένους, ο Lukashenko κατηγόρησε τον ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώθηκε στα δυτικά σύνορα της χώρας.
Είπε, επίσης, ότι δεν θα επαναλάβει τις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας.
«Μας προσφέρουν νέες εκλογές.
Μόλις είπα: αν βουτήξουμε σε αυτό το βάλτο, ποτέ δεν θα βγούμε έξω.
Θέλουν να μας καταστρέψουν έτσι, θέλουν να μας αποδυναμώσουν.
Ποιος θα πραγματοποιήσει αυτές τις εκλογές;
Ποιος θα πάει σε αυτούς;
Ληστές και εγκληματίες!» είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Αν κάποιος θέλει να παραδώσει τη χώρα, ακόμα και όταν είμαι νεκρός, δεν θα το επιτρέψω», πρόσθεσε.
Το ΝΑΤΟ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, αλλά αρνήθηκε ότι αύξησε την παρουσία του κοντά στα σύνορα του έθνους της Ανατολικής Ευρώπης.
Why Vladimir Putin is unlikely to invade Belarus - Atlantic Council
Η Λευκορωσία είχε μια ταραχώδη εβδομάδα από τότε που ο Lukashenko διεκδίκησε μια μεγάλη νίκη σε προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, και στη συνέχεια εξαπέλυσε μια άγρια ​​επίθεση εναντίον Λευκορώσων που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και σχεδόν 7.000 συνελήφθησαν, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τερματίσει τις διαδηλώσεις.
Όμως, καθώς άρχισαν να αναδύονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, οι διαδηλώσεις άρχισαν ξανά την Πέμπτη.
Όπως και στο Μινσκ, διαδηλώσεις εναντίον του Lukashenko έλαβαν χώρα σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Γκρόντνο, Μπρεστ και Πινσκ.
Οι διοργανωτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αποχώρηση του Lukashenko και την άμεση απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί μεγάλοι παρουσιαστές παραιτήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.
Το Σάββατο, ο ανεξάρτητος ιστότοπος της Nasha Niva δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Σλοβακία, Igor Leshchenya, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στους διαδηλωτές.
Η ειδική αναφορά του Κρεμλίνου για το κοινό σύμφωνο άμυνας του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική υποστήριξη θα περιλαμβάνει πολλά μετα-σοβιετικά κράτη και όχι μόνο τη Ρωσία.
Belarus Protests: What You Need to Know - The New York Times
«Ο Lukashenko δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εξουσία μόνος του.
Τώρα επιδιώκει να προσελκύσει τη Ρωσία », δήλωσε ο Dmitri Trenin, αναλυτής του Κέντρου Carnegie Moscow.
«Το Κρεμλίνο είναι προσεκτικό, μιλώντας για κοινή δράση μόνο κατά εξωτερικής απειλής», πρόσθεσε.
Οι απεργίες έχουν επίσης εξαπλωθεί σε κρατικές εταιρείες της Λευκορωσίας, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούσαν το θεμέλιο της υποστήριξης του Lukashenko.
Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Svetlana Tikhanovskaya, η οποία εγκατέλειψε τη Λευκορωσία την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση των υπηρεσιών ασφαλείας, συγκροτεί συμβούλιο συντονισμού για να εργαστεί για τη μεταβίβαση εξουσίας.
Οι σύμμαχοί της προσπαθούν να πείσουν την ΕΕ να την αναγνωρίσει ως πρόεδρο.

Trump: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου εντείνονται οι πιέσεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν την αποχώρηση του Alexander Lukashenko, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει να γίνουν σεβαστές οι «ελευθερίες» των διαδηλωτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και προέτρεψε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
«Είναι μια φρικτή κατάσταση», είπε ο Trump, μιλώντας στους δημοσιογράφους στους κήπους του Λευκού Οίκου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν.
«Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά» τις εξελίξεις, πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Την Κυριακή, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, την οποία κάλεσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Svetlana Tihanofskaya.
Δήλωσε μάλιστα έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και να κυβερνήσει τη χώρα.

Λευκορωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία με Merkel «αποκαλύπτει» ο Lukashenko, διαψεύδει το Βερολίνο

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της καγκελαρίου Angela Merkel και του προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο χθες Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko «αποκάλυψε» ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο της Γερμανίας Αngela Merkel την Κυριακή 16 Αυγούστου, εν μέσω των διαδηλώσεων και των απεργιών που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Ο Lukashenko επιμένει ότι δεν ηττήθηκε σε αυτές τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία έλαβε πάνω από το 80% των ψήφων.
Στο μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν και πάλι απόψε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι φώναζαν ρυθμικά «Φύγε», απευθυνόμενοι στον πρόεδρο.
Έξω από ένα κέντρο κράτησης της πόλης φώναξαν το σύνθημα «πολιτικοί κρατούμενοι» απαιτώντας την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις.
Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Pavel Latusco, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και διευθυντή της κρατικής θεατρικής ακαδημίας, ο οποίος απολύθηκε σήμερα επειδή ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές και να αποχωρήσει ο Lukashenko από την εξουσία.
Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά μέλη της θεατρικής ακαδημίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Michel (ΕΕ): Απαράδεκτη η βία εναντίον των διαδηλωτών στη Λευκορωσία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Λευκορωσίας και θα πουν στη Ρωσία να μην παρέμβει, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 19/8, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, σε όσους θεωρεί υπεύθυνους για την εκλογική απάτη και την βία εναντίον των διαδηλωτών στης διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την ψηφοφορία της 9ης Αυγούστου, στην οποία ο Alexander Lukashenko διεκδίκησε μια μεγάλη νίκη.
Οι αντίπαλοί του ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές.
"Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του", δήλωσε ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς ανακοίνωσε την τηλεδιάσκεψη. "Η βία εναντίον διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και δεν επιτρέπεται".
Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, κάλεσε τη Δευτέρα για "διεξοδική και διαφανή έρευνα" σχετικά με τις αναφορές κακοποίησης χιλιάδων διαδηλωτών.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα σταλεί επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς ο Πρόεδρος Vladimir Putin προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στον Alexander Lukashenko.
"Η έξοδος από την κρίση είναι μέσω του τερματισμού της βίας, μέσω της αποκλιμάκωσης, του διαλόγου και χωρίς εξωτερική παρέμβαση", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Stoltenberg: Το NATO δεν συνιστά απειλή για τη Λευκορωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία παραμένει σε επαγρύπνηση λόγω των εξελίξεων στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να προστατεύσει τους συμμάχους της, όμως δεν συνιστά απειλή για το Μινσκ.
ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.
«Το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για τη Λευκορωσία και δεν έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή», επανάλαβε.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, αυστηρά αμυντική, και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια απέναντι στους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Λευκορωσία

Το Κίεβο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία, ανακάλεσε σήμερα 17/8 τον πρεσβευτή της χώρας από το Μίνσκ για διαβουλεύσεις.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα με δηλώσεις του αναφέρει ότι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στην Λευκορωσία για διαβουλεύσεις σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, για να αξιολογήσει τις προοπτικές των σχέσεων Ουκρανίας –Λευκορωσίας στη νέα πραγματικότητα.
Στις δηλώσεις του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι το Κίεβο « για πρώτη φορά στην ιστορία κάνει ένα τέτοιο βήμα στις σχέσεις με την Λευκορωσία και το κάνει αυτό αποκλειστικά εξαιτίας των ανεπίτρεπτων ενεργειών του Μίνσκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης