Διεθνή

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, 7,39 ανά δολ. - Υπό μεγάλη πίεση η Κεντρική Τράπεζα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, 7,39 ανά δολ. - Υπό μεγάλη πίεση η Κεντρική Τράπεζα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» σήμερα 17/8 η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας ακόνη και τις 7,39 ανά δολάριο, καθώς οι διεθνείς αγορές να δίνουν ένα σαφές μήνυμα στην κεντρική τράπεζα της χώρας ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να στηρίξει το νόμισμα αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ενώ το επιτόκιο αναφοράς repo μιας εβδομάδας είναι στο 8,25%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Και σύμφωνα με τον Christian Wietoska της Deutsche Bank, η πολιτική αυτή δεν λειτουργεί.
«Αναμένουμε πτώση 12% έως τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.
«Οτιδήποτε άλλο θα κρατούσε την πίεση υψηλά στα τουρκικά τοπικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδεινούμενου εξωτερικού σκηνικού».
Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει το επιτόκιο στο 10% στις 20 Αυγούστου 2020, εκτίμησε ο αναλυτής της Deutsche Bank.
Η ισοτιμία στις 22:45 (17/8/2020):
Image

Η σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επίμονες θεσμικές και οικονομικές αδυναμίες για να αποφευχθεί μια βαθύτερη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, σχολιάζει η Scope Ratings.
Κατά την άποψη του γερμανικού οίκου, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομιών που κινδυνεύουν περισσότερο από μία κρίση ισοζυγίου πληρωμών, δεδομένων της ιστορικά σημαντικής αστάθειας της λίρας και του υψηλού ποσοστού δημοσίου και ιδιωτικού χρέους σε ξένα νομίσματα.
«Η πολιτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και η πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν βοηθούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.
Τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Ωστόσο, μια υπερβολική αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι απλή, καθώς ο Πρόεδρος Erdogan έχει δηλώσει ότι προτιμά τα χαμηλά επιτόκια.
Η λίρα διαπραγματεύεται επί του παρόντος 34% κάτω από το ρεκόρ του Αυγούστου 2019 έναντι του δολαρίου και έφτασε στα χαμηλά όλων των εποχών έναντι του ευρώ τον Αύγουστο.
Για την εξισορρόπηση των οικονομικών και πολιτικών συμβιβασμών, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική χωρίς να αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια πολιτικής. (…)
Η υποτίμηση της λίρας όχι μόνο αυξάνει τον πληθωρισμό, αλλά υπονομεύει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους, δεδομένου ότι το 50% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας είναι σε ξένο νόμισμα, από 27% στα μέσα του 2013.
Οποιαδήποτε επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να μετατραπεί όλο και πιο εύκολα σε πρόβλημα για τη μελλοντική ικανότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της κυβέρνησης», σχολιάζει ο οίκος.
Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας -ανέρχονται σε τουλάχιστον 120 δισεκ. δολ. ΗΠΑ (ή 15% του ΑΕΠ) το 2020- θα είναι διαχειρίσιμες φέτος, με χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 13,8% του ΑΕΠ το 2021.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερο από 40% του ΑΕΠ φέτος, από 28% το 2017.
Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν σημαντική καθαρή θέση χρέους σε ξένο νόμισμα, ύψους 165 δισ. δολαρίων τον Μάιο 2020.
Η Scope Ratings έχει υποβαθμίσει σε «Β+» -από «ΒΒ-»- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ορίζοντας πλέον σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Μετά από ανάπτυξη 0,9% το 2019, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2020, πριν ανακάμψει κατά 5,8% το 2021.
Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο με νέα μέτρα περιορισμών κατά του ιού, η Scope βλέπει ύφεση 6,7% το 2020 και ανάκαμψη 3,3% το 2021.
Τα επίπεδα κρατικού χρέους είχαν αυξηθεί στο 32,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2019, από 28,2% στα τέλη του 2017.
Ο οίκος προβλέπει αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους σε τουλάχιστον 40% του ΑΕΠ το 2020, προτού συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά μεσοπρόθεσμα.

Goldman Sachs: Θα βυθιστεί περαιτέρω η τουρκική λίρα - Η οικονομία τρομοκρατεί τον Erdogan

Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα αναμένει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το νόμισμα της γείτονος.
Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου αναθεωρήθηκαν σε 7,75, 8 και 8,25 (τουρκικές λίρες ανά δολάριο) σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών αντίστοιχα, έναντι 7, 7,50 και 8 προηγουμένως.
Όπως αναφέρεται σχετικώς, «βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου είναι αυξημένοι, δεδομένης της αύξησης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και του αφυκτικού πλαισίου στην τουρκική οικονομία».
Ωστόσο, η λίρα θα κλυδωνιστεί σοβαρά, λόγω της πανδημικής κρίσης και των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της, που επέφεραν καίριο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Καταρρέει η οικονομία της Τουρκίας, φτώχεια και ανεργία έχει να αντιμετωπίσει ο Erdogan

Σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας, λόγω του κορωνοϊού αλλά και της ανορθολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Erdogan.
Ειδικότερα η αγορά εργασίας, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας της γείτονος, καταρρέει.
Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας κατρακύλησε στο 47,6% την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, λόγω του lockdown, ενώ η απαγόρευση των απολύσεων δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο, με το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο 13%.
Με άλλα λόγια, ενώ ο Recep Tayyip Erdogan προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα μαξιμαλιστικό ενεργειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, έχει να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της οικονομίας μιας χώρας που καταρρέει.
Η απασχόληση έχει μειωθεί το 2020 κατά 2,4 εκατομμύρια πολίτες, στα 25,9 εκατομμύρια.
Το ποσοστό ανεργίας εκτός γεωργίας αυξήθηκε στο 15,2% από 15,0% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK).
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση επέβαλε τρίμηνη απαγόρευση απολύσεων για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Ο Enver Erkan, οικονομολόγος της Tera Yatirim, δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας θα ήταν υψηλότερο εάν δεν υπήρχαν κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης απόλυσης και άλλων προγραμμάτων στήριξης των μισθών.
«Οι εταιρείες θα απολύσουν περισσότερους εργαζομένους εάν δεν παραταθούν ή αφαιρεθούν τα στηρίγματα απασχόλησης», είπε σε σημείωμα.
Το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στον Πρόεδρο Erdogan να παρατείνει την απαγόρευση απολύσεων έως τον Ιούλιο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης