Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BofA Merrill Lynch: Ασαφές αν η Ελλάδα κατορθώσει να επαναφέρει σε τροχιά το οικονομικό της πρόγραμμα - Αβέβαιο αν θα εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ - Ποιοι οι 5 λόγοι που τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ

BofA Merrill Lynch: Ασαφές αν η Ελλάδα κατορθώσει να επαναφέρει σε τροχιά το οικονομικό της πρόγραμμα - Αβέβαιο αν θα εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ - Ποιοι οι 5 λόγοι που τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ
Τους 5 λόγους που τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου αναλύει σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch.
Κατά τον οίκο, το γεγονός ότι ότι οι συγκεκριμένοι 5 λόγοι παραμένουν σε ισχύ αντανακλά την άποψη πως η περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ θα πρέπει να θεωρείται να θεωρείται μη αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, το ευρώ μετρά απώλειες 17,2% από την κορύφωση της κρίσης χρέους τον Μάιο του 2011. Από τις αρχές του 2012 το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει το 5,3%, ενώ τις τελευταίες ημέρες κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 2 ετών έναντι του δολαρίου.
Κατά τη BofA, το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ποιοι είναι όμως οι 5 λόγοι που συντηρούν την αδυναμία του;
1) Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
2) Παραμένει η αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του οικονομικού της προγράμματος, αλλά και να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.
3) Η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
4) Σημαντικοί κίνδυνοι απειλούν την ιταλική οικονομία.
5) Τα χειρότερα όσον αφορά στη διαδικασία απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν περάσει.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με άλλη έκθεση των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch, το ευρώ αναμένεται εντός του καλοκαιριού να υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων.
Πτώση του ευρώ στα 1,20 δολ. προβλέπουν άμεσα - το πολύ σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες - και οι αναλυτές της Credit Agricole, αλλά και της Deutsche Bank, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ στο 0,75% και του επιτοκίου καταθέσεων στο 0%.
Βearish για το ευρώ δηλώνει και η Nomura, η οποία προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του ενιαίου νομίσματος.
Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,18 δολαρίων σε ορίζοντα 3μηνου και περαιτέρω υποχώρηση στα 1,15 δολάρια, μέχρι τα τέλη του 2012.
Να σημειωθεί πως η προηγούμενη εκτίμησή της Νοmura έκανε λόγο για διαμόρφωση του ευρώ στα 1,25 δολάρια σε ορίζοντα 3μηνου και στα 1,23 δολάρια στα τέλη του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης