Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης «παροπλίζει» τον Κικίλια - Στον Κοντοζαμάνη οι κεντρικές αρμοδιότητες - Όλο το παρασκήνιο - Η απάντηση Μαξίμου

Ο Μητσοτάκης «παροπλίζει» τον Κικίλια - Στον Κοντοζαμάνη οι κεντρικές αρμοδιότητες - Όλο το παρασκήνιο - Η απάντηση Μαξίμου
Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών)
(upd) Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να... παροπλίσει τον Βασίλη Κικίλια και να μεταβιβάσει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες στον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών).  
Είναι επικεφαλής και του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.
Με δεδομένο ότι η νέα υφυπουργός, Ζωή Ράπτη, διατηρεί την εποπτεία της ψυχικής υγείας, στον κ. Κικίλια παραμένουν μόνο η νομοθετική  πρωτοβουλία, που βασικά αποφασίζεται από το Μαξίμου, και η αποδοχή γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στον Υφυπουργό εξαιρούνται και παραμένουν στον υπουργό:
α) η νομοθετική πρωτοβουλία
β) η αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν, καθώς όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνουν ακόμη και σήμερα οι Νίκος Χαρδαλιάς και Σωτήρης Τσιόδρας, συνεπικουρούμενοι σε θέματα πολιτικής υγείας από τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Άλλωστε και την περίοδο της καραντίνας, ο κ. Κικίλιας ήταν επί της ουσίας «εξαφανισμένος», οι αρμοδιότητες του είχαν περιοριστεί σε διαδικαστικά θέματα, ενώ αντιθέτως, στην πρώτη γραμμή ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τους Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η δυσαρέσκεια για τον Κικίλια

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση του κ. Μητσοτάκη αναμενόταν εδώ και καιρό, αφού οι πληροφορίες έλεγαν πως επρόκειτο να μετακινήσει τον Βασίλη Κικίλια στον ανασχηματισμό, κάτι που τελικά δεν συνέβη, καθώς οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα της δυσαρέσκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κ. Κικίλια είχαν εμφανιστεί μήνες πριν την επιδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός μελετώντας το excel με το έργο που πρέπει να ολοκληρώσουν όλοι οι υπουργοί του σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαπίστωνε σημαντικά κενά στο υπουργείο Υγείας.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου

Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζει ότι ο κ. Κικίλιας διατηρεί τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και τη συνολική εποπτεία στο υπουργείο Υγείας.
«Οι αλλαγές που έγιναν στις αρμοδιότητες των υφυπουργών Υγείας, ήταν επιβεβλημένες μετά την προσθήκη μιας νέας θέσης Υφυπουργού» υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και συνεχίζει λέγοντας: «Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας διατηρεί τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και τη συνολική εποπτεία, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει συντρέχουσες, ή από κοινού αρμοδιότητες, ενώ η η Υφυπουργός κα. Ζωή Ράπτη έχει τις αρμοδιότητες των θεμάτων Ψυχικής Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας έχει σημαντικότατη συμβολή στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Πέτσας εκτοξεύει τα βέλη του και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ας μην προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψουν "κούρεμα αρμοδιοτήτων". Καταλαβαίνουμε ότι αναζητούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ώστε να φύγουν τα φώτα από το δημόσιο μαλλιοτράβηγμα των στελεχών τους αλλά ας σκεφθούν κάτι άλλο. Ίσως μια νέα ανάρτηση του πρόεδρου τους».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης