Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός- Ειδικοί: Οι πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα με τα μέτρα - Σύψας: Το πιο εύκολο τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.000 την ημέρα

Κορωνοϊός- Ειδικοί: Οι πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα με τα μέτρα - Σύψας: Το πιο εύκολο τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.000 την ημέρα
Σύμφωνα με τον Γκ. Μαγιορκίνη, θα χρειαστεί γενίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί σε τοπικό επίπεδο και πιο εντατική επιτήρηση εάν τα κρούσματα ξεπερνούν ημερησίως  τα 200 σταθερά
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα με τα μέτρα προτού να είναι αργά.
«Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι τα κρούσματα να ξεφύγουν και να φτάσουν τα 1.000 σε μια ημέρα», δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος φόβος είναι ότι μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή η κατάσταση, κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι τα εγχώρια κρούσματα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι τα εισαγόμενα.
Η πορεία του ιού θα κριθεί από το κατά πόσο οι πολίτες θα συμμορφωθούν με τρία σημαντικά μέτρα, που είναι αποστάσεις- απολυμάνσεις χεριών – μάσκες, αναφέρει ο κ. Σύψας και προσθέτει πως « έχει φανεί ότι αν σε μια χώρα συμμορφωθεί το 60%-70% των πολιτών, τότε θα έχουμε κάμψη της πανδημίας, ίσως και μηδενισμό των κρουσμάτων. Αν αυτό δεν γίνει, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».
«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Μεταξύ άλλων, ο  κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει στην Realnews ότι αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά και η διασπορά των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες, ενώ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση θα τα δούμε σε δυο εβδομάδες και «αναλόγως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες».
Κατά τον ίδιο, είναι δύσκολο στην πράξη το κλείσιμο της χώρας και των συνόρων της ως μέτρο
«Στην Ελλάδα πήγαμε πάρα πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά τώρα υπάρχει μια έξαρση ιδιαιτέρως ανησυχητική», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γ. Δαΐκος, αναφέρονταν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήμως.
Ο κ. Δαΐκος τονίζει ότι «ελέγχουμε μόνο το 15% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα.
Το 85%  δεν ελέγχεται.
Έτσι, εισάγονται κρούσματα που μας ξεφεύγουν και με τη συμπεριφορά μας, μην τηρώντας τα μέτρα, δίνουμε μια ακόμα δυναμική στην πανδημία στη χώρα μας».
Ο ίδια εκτιμά πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, θα ανατραπεί και θα αναστραφεί η κατάσταση σιγά-σιγά», αλλά και πως καλό είναι να εξοικειωθούμε με όλες αυτές τις νέες συμπεριφορές επειδή ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει.
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την πανδημία στη χώρα μας ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκ. Βατόπουλος,  προειδοποιώντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ανεξέλεγκτη πορεία, κάτι που εξαρτάται από το κατά πόσο θα πετύχουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ενώ όπως εξηγεί, το καμπανάκι που θα σημάνει μεγάλο κίνδυνο είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των ορφανών κρουσμάτων και   ο διπλασιασμός του συνόλου των κρουσμάτων μέσα σε 2-3 ημέρες.
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκ. Μαγιορκίνης, μεταξύ άλλων, δεν αποκλείει να σταθεροποιηθεί τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης «με τα μέτρα που ελήφθησαν περιμένουμε 50% να σταθεροποιηθεί η κατάσταση κοντά στα 200 κρούσματα και 50% να ανέβει πάνω από τα 250 ημερησίως.
Αν σταθεροποιηθεί , θα έχουμε μια ήπια πορεία.
Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το αν μπαίνουν άτομα στην εντατική.
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο να ξεφύγει η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, θα χρειαστεί γενίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί σε τοπικό επίπεδο και πιο εντατική επιτήρηση εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με το κακό σενάριο, δηλαδή εάν τα κρούσματα ξεπερνούν ημερησίως  τα 200 σταθερά, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στην περίπτωση που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται εξαιρετικά, για παράδειγμα φτάνει στους 150.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης