Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα 7.075 τα κρούσματα κορωνοιού 217 τα νέα στην Ελλάδα, με 230 νεκρούς - Μεγάλη η διασπορά, τι ισχύει από 17/8 στην Αττική

Στα 7.075 τα κρούσματα κορωνοιού 217 τα νέα στην Ελλάδα, με 230 νεκρούς - Μεγάλη η διασπορά, τι ισχύει από 17/8 στην Αττική
Από τη Δευτέρα 17/8  σε ισχύ στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί
(upd) Ένας ακόμη θάνατος από τον κορωνοϊό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας στους 230 τον απολογισμό των νεκρών από τον ιό στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας σε παραθεριστές που επιστρέφουν από τα νησιά και τις θερινές τους διακοπές. Συναγερμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου 6 υγειονομικοί διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, όπως και στη Λέσβο  με για έναν ιερέα. 
Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 17/8 τίθενται σε ισχύ στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού στη χώρα.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η χαλαρότητα η οποία επικρατεί ως προς την εφαρμογή των μέτρων,  γι΄ αυτό και προειδοποιούν σε κάθε τόνο ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και θα κρίνει πολλά.
Από το αν η χώρα θα περάσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν π.χ. τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμη και το αν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί.

ΕΟΔΥ: 217 νέα κρούσματα στις 16/8 και συνολικά 7.075 - 228 οι νεκροί

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας την Κυριακή 16/8/2020 αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 79 (34.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Image
Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα 217 νέα κρούσματα

Από τα 217 επιπλέον κρούσματα τα 199 είναι εγχώρια.
Από τα εγχώρια, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 16 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

Image
Image
Image
Image

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον ιό εννέα εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Θετικοί στο νέο κορωνοϊό εντοπίστηκαν 9 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επέστρεψαν από άδεια.
Και οι εννέα μπήκαν σε καραντίνα.
Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκο, διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό 50  υγειονομικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα, ενώ για τους εννέα εργαζόμενους στο νομοσοκείο Παπαγεωργίου σημείωσε πως εργάζονταν κανονικά μέχρι τη διάγνωση.
Ο κ. Γιαννάκος σε δήλωσή του στο Seleo υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται τακτικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους, κάτι που πρόσθεσε πως γίνεται σε άλλες χώρες.
Όπως ανέφερε,  "δεν νοείται να μη κάνουμε προληπτικά τεστ.
Αν κάναμε σήμερα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, τα κρούσματα θα ήταν πολλά περισσότερα".

Συναγερμός και στη Λέσβο

Δυο νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή (16/8/2020) στη Λέσβο.
Ο πρώτος ασθενής είναι ένας μεσήλικας ιερέας ναού της πόλης της Μυτιλήνης ο οποίος μάλιστα σήμερα το πρωί δεν λειτούργησε!
Ο ιερέας έχει τεθεί καραντίνα στο σπίτι του ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές του, σύμφωνα με το stonisi.gr .
Το δεύτερο κρούσμα που θα επανεξετασθεί γιατί αν και μεγάλης ηλικίας δεν έχει το παραμικρό σύμπτωμα είναι το πλέον ανησυχητικό αφού προέρχεται από το Γηροκομείο Μυτιλήνης.
Πρόκειται για μια υπερήλικη η οποία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για άλλη ιατρική πράξη και τυπικά ελέγχθηκε για τον ιό.

Τα μέτρα

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και στην Αττική προχώρησε η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει νέα έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το μέτρο για το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης επεκτείνεται από τη Δευτέρα 17/8 και στην Αττική,  αλλά και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.
Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στις 24:00.
Παράλληλα, μπαίνει  όριο 50 ατόμων για όλες τις συναθροίσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έως τις 24 Αυγούστου πλην εξαιρέσεων (θέατρα, εστίαση κ.α.).
Σημειώνεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
-οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
Επιπλέον,  επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο μέχρι και τις 24 Αυγούστου.
Έτσι, ήδη από το Σάββατο  (15/8/2020) το πρωί στις 6:00,  απαγορεύονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους χώρους.
Επίσης, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 24:00.
Παράταση δόθηκε έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, είναι:
* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός στρατοπέδων και σε δομές μεταναστών
* Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ με ευθύνη των εργοδοτών τους.
* Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο στο εξής θα εργάζονται ή με τηλεργασία ή back office
* Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Που είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου

Ακόμη, από τη Δευτέρα 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.
Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής, ενώ το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
Τέλος, από την Κυριακή 16/8 μπήκε πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και πλέον, επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

Στο αέρα το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τα σχολεία, επιστήμονες και κυβέρνηση επεξεργάζονται πολλαπλά σενάρια, και επί του παρόντος φαίνεται ότι οι επιλογές είναι δύο: ή τα σχολεία να ανοίξουν με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους ή να εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας στο σχολεία σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση.
Επίσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων να καθυστερήσει προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η επιδημιολογική εικόνα, εάν βέβαια μέχρι τότε δίνει ενδείξεις ότι βαίνει βελτιούμενη.

Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και ενημερωτική καμπάνια

Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.
Μάλιστα, ειδική δράση πραγματοποίησε την Κυριακή 16/8  η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας, με εντολή του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής και  Γ.Πατούλη.
Ειδικότερα, στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησαν την Κυριακή οι επιδημιολογικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 από τα ειδικά κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Αττική από τις διακοπές τους, παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος συντόνιζε τη διαδικασία.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) βρέθηκαν από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιούσαν θερμομετρήσεις στους επιβάτες που επέστρεψαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID-19 στην κοινότητα.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.
Στον Πειραιά παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη διαδικασία ο κεντρικός Λιμενάρχης Αλ. Σελίκης, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αθ. Βαθιώτης.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος.
 
Γώγος (λοιμωξιολόγος): Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων - Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί», ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία.
Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.
Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο.
Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά».
Κατά τον ίδιο, «τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο.
Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επανέλαβε πως αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος «αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα.
Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού».
«Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα.
Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.
Σχετικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, σημείωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, κοντά στο 1 και σε μια εβδομάδα θα υπάρχει εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.
Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.
Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων».
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες και ο αριθμός των ασθενών.
«Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες.
Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων.
Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού.
Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Πρόσθεσε πως «ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών».

Κυριακίδου (Κομισιόν): Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown

«Τώρα είναι η ώρα, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown», τονίζει η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την Υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης της COVID-19 είναι υψηλός» και καλώντας τα κράτη – μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα που «θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυξημένα και εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και ανίχνευση και απομόνωση επαφών».   
Η κ. Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» προειδοποιεί πως «ο τρόπος που θα λειτουργήσουμε τώρα θα καθορίσει εάν  θα έχουμε ένα γενικευμένο δεύτερο ξέσπασμα της COVID-19 ή όχι».
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι αρκετά επισφαλής στο παρόν στάδιο και οι ισορροπίες λεπτές», ενώ «είναι ιδιαίτερα σημαντικό οποιαδήποτε νέα εστία να εντοπίζεται άμεσα μέσω διαγνωστικών τεστ, μέσω της ιχνηλάτησης και της άμεσης απομόνωσης των περιπτώσεων.
Από εμάς εξαρτάται η επόμενη ημέρα».
Κατά την ίδια, το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι η συμπεριφορά του καθενός από εμάς, ενώ υπογραμμίζει πως «ενόσω δεν έχει ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα μέτρα, με αυτή τη νέα καθημερινότητα».
Μάλιστα, η επίτροπος προειδοποιεί για να φαινόμενα λανθασμένης χρήσης της μάσκας, αναφέροντας πως είναι αποτελεσματική για την προστασία των ατόμων που τη φορούν με ορθό τρόπο, ενώ ζητά και τήρηση των πρωτοκόλλων της Ε.Ε. για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα πρέπει «να διασφαλίζονται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία τους, όπως η ικανότητα για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού».
Σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου και θεραπείας, η ίδια αναφέρει ότι «σε αυτό το στάδιο είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.
Ευελπιστούμε, αν συνεχίσουν τα θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου, να έχουμε το πρώτο μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης».
«Στόχος μας», προσθέτει, «είναι το εμβόλιο αυτό να είναι προσβάσιμο σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πολίτες ισότιμα»
Το εμβόλιο δεν θα είναι πανάκεια σε όλα τα προβλήματα, αλλά θα επιτρέψει σταδιακά και εφόσον πετύχουμε τον εμβολιασμό μιας κρίσιμης μάζας πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων, την επιστροφή στην κανονικότητα».
Τέλος, σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα κατά του ιού, ενόψει του φθινοπώρου, αναφέρει ότι «στον τομέα της θεραπευτικής έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για να εξασφαλίσει σε πρώτο στάδιο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου 30.000 δόσεις ρεμδεσιβίρης, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ώστε να επιταχυνθεί η θεραπεία τους.
Ετοιμάζουμε επίσης, μια κοινή προμήθεια σε όλα κράτη – μέλη για αυτό το φάρμακο, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία και θα φέρει χιλιάδες περαιτέρω δόσεις του φαρμάκου από τον Οκτώβριο και μετά».
 «Οι προσπάθειες συνεχίζονται και υποστηρίζουμε ενεργά μεγάλο αριθμό παράλληλων κλινικών δοκιμών για νέα φάρμακα», προσθέτει και υπογραμμίζει πως «στις 31 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκάλεσε περισσότερες από 200 υπηρεσίες αιμοδοσίας σε ολόκληρη την ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού πλασμαφαίρεσης, δηλαδή εξοπλισμού που θα λαμβάνει πλάσμα από δότες που έχουν νικήσει τον ιό και έχουν αναρρώσει πλήρως».
«Το πλάσμα από αναρρώσαντες μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα θεραπεία», σημειώνει η κ. Κυριακίδου.

Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα με τα μέτρα - Σύψας: Το πιο εύκολο τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.000 την ημέρα 

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα με τα μέτρα προτού να είναι αργά.
«Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι τα κρούσματα να ξεφύγουν και να φτάσουν τα 1.000 σε μια ημέρα», δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Ν. Σύψας, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος φόβος είναι ότι μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή η κατάσταση, κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι τα εγχώρια κρούσματα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι τα εισαγόμενα.
Η πορεία του ιού θα κριθεί από το κατά πόσο οι πολίτες θα συμμορφωθούν με τρία σημαντικά μέτρα, που είναι αποστάσεις- απολυμάνσεις χεριών – μάσκες, αναφέρει ο κ. Σύψας και προσθέτει πως « έχει φανεί ότι αν σε μια χώρα συμμορφωθεί το 60%-70% των πολιτών, τότε θα έχουμε κάμψη της πανδημίας, ίσως και μηδενισμό των κρουσμάτων. Αν αυτό δεν γίνει, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων».
«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Μεταξύ άλλων, ο  κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει στην Realnews ότι αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες δεν είναι μόνο ο αριθμός, αλλά και η διασπορά των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες, ενώ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση θα τα δούμε σε δυο εβδομάδες και «αναλόγως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες».
Κατά τον ίδιο, είναι δύσκολο στην πράξη το κλείσιμο της χώρας και των συνόρων της ως μέτρο
«Στην Ελλάδα πήγαμε πάρα πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά τώρα υπάρχει μια έξαρση ιδιαιτέρως ανησυχητική», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γ. Δαΐκος, αναφέρονταν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήμως.
Ο κ. Δαΐκος τονίζει ότι «ελέγχουμε μόνο το 15% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα.
Το 85%  δεν ελέγχεται.
Έτσι, εισάγονται κρούσματα που μας ξεφεύγουν και με τη συμπεριφορά μας, μην τηρώντας τα μέτρα, δίνουμε μια ακόμα δυναμική στην πανδημία στη χώρα μας».
Ο ίδια εκτιμά πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, θα ανατραπεί και θα αναστραφεί η κατάσταση σιγά-σιγά», αλλά και πως καλό είναι να εξοικειωθούμε με όλες αυτές τις νέες συμπεριφορές επειδή ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει.
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την πανδημία στη χώρα μας ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκ. Βατόπουλος,  προειδοποιώντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπούμε σε ανεξέλεγκτη πορεία, κάτι που εξαρτάται από το κατά πόσο θα πετύχουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ενώ όπως εξηγεί, το καμπανάκι που θα σημάνει μεγάλο κίνδυνο είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των ορφανών κρουσμάτων και   ο διπλασιασμός του συνόλου των κρουσμάτων μέσα σε 2-3 ημέρες.
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκ. Μαγιορκίνης, μεταξύ άλλων, δεν αποκλείει να σταθεροποιηθεί τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης «με τα μέτρα που ελήφθησαν περιμένουμε 50% να σταθεροποιηθεί η κατάσταση κοντά στα 200 κρούσματα και 50% να ανέβει πάνω από τα 250 ημερησίως.
Αν σταθεροποιηθεί , θα έχουμε μια ήπια πορεία.
Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το αν μπαίνουν άτομα στην εντατική.
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο να ξεφύγει η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, θα χρειαστεί γενίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί σε τοπικό επίπεδο και πιο εντατική επιτήρηση εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με το κακό σενάριο, δηλαδή εάν τα κρούσματα ξεπερνούν ημερησίως  τα 200 σταθερά, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στην περίπτωση που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται εξαιρετικά, για παράδειγμα φτάνει στους 150.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης